Δύσκολοι καιροί ακόμα και για να πεθάνεις… Πόσα κοστίζει μια κηδεία

Μακάβριο μεν το θέμα του θανάτου, υπάρχει όμως και μάλιστα κοστίζει ακριβά… Σύμφωνα με έρευνα του REPORTER, χρειάζονται μέχρι και τέσσερις χιλιάδες για να κάνει κάποιος μια «αξιοπρεπή» κηδεία, χώρια που υπάρχουν και επιλογές στο πώς θα είναι το φέρετρο, απλό ή πολυτελείας.
 
Το φέρετρο καθορίζει τις τιμές
Το πιο βασικό σε μια κηδεία είναι το φέρετρο, το οποίο ανεβάζει το κόστος της κηδείας κατά πολύ. Σύμφωνα έρευνα του REPORTER, υπάρχουν τα απλά φέρετρα, αλλά και τα φέρετρα πολυτελείας. 
 
Οι τιμές για τα φέρετρα, που καθορίζουν και το συνολικό κόστος του πακέτου της κάθε κηδείας, ξεκινούν από 600 ευρώ, για τα απλά φέρετρα, ενώ οι τιμές για τα φέρετρα πολυτελείας ξεκινούν από τα 1,000 ευρώ και φθάνουν μέχρι και τα 1,300 ευρώ. Τα φέρετρα πολυτελείας συνήθως είναι φτιαγμένα από ξύλο τριανταφυλιάς, οξιάς ή καρυδιά. 
 
Οι υπηρεσίες που προσφέρονται στην οικογένεια
Κάθε γραφείο τελετών προσφέρει στις οικογένειες και υπηρεσίες για την ημέρα της ταφής, όπως ο πρώτος σταυρός που θα μπει στον τάφο και η λεγόμενη «παρηορκά», δηλαδή το ψωμί, χαλούμι και κρασί που προσφέρονται μετά την ταφή.
 
Αυτές οι υπηρεσίες ανεβάζουν το κόστος της κηδείας, καθώς είναι επιπρόσθετες. Για την «παρηορκά» οι τιμές ξεκινούν από 80 ευρώ και φθάνουν στα 150 ευρώ, ενώ για τον σταυρό οι τιμές κυμαίνονται από 60 μέχρι και 100 ευρώ.
 
Οι αγγελίες στην εφημερίδα
Τα γραφεία τελετών παρέχουν και τις αγγελίες στην εφημερίδα, αν το ζητήσει η οικογένεια, χρεώνοντας επιπλέον στην αρχική τιμή.
Οι αγγελίες σε μια εφημερίδα ξεκινούν από χαμηλά και σκαρφαλώνουν στα ύψη, ανάλογα με το μέγεθος της. Μια απλή αγγελία θανάτου κοστίζει 65 ευρώ, ενώ μπορεί να ανέλθει μέχρι και τα 400 ευρώ.
 
Η χρέωση για την εξόδιο ακολουθία
Κάποιες ενορίες, δεν χρεώνουν για την τέλεση της νεκρώσιμου ακολουθίας, ωστόσος εναπόκειται στον ιερέα της κάθε εκκλησίας αν θα χρεώσει ή όχι την οικογένεια. Οι χρεώσεις για την τέλεση της κηδείας δεν ξεπερνούν τα 100 ευρώ. 
 
Το μνήμα μετά 
Τα μνήματα, συνήθως, κατασκευάζονται περίπου έξι μήνες μετά την κηδεία και οι τιμές τους ξεκινούν από 1,100 ευρώ και ενδεχομένως να ανέλθουν και να ξεπεράσουν τις 10,000 ευρώ. 
Μάστιγα τα παράνομα γραφεία τελετών
Την ίδια ώρα, μάστιγα έχουν καταντήσει τα παράνομα γραφεία τελετών, με το Σύνδεσμο Λειτουργών Κηδειών και Ταριχευτών, να αφήνει αιχμές εναντίον της κυβέρνησης για κωλυσιεργία.
 
Μιλώντας στον REPORTER ο τέως Γραμματέας του Συνδέσμου, Γιώργος Κυριακίδης, ανέφερε πως τα παράνομα γραφεία τελετών προκαλούν προβλήματα στα νόμιμα γραφεία, καθώς λόγω έλλειψης των στοιχειωδών εγκαταστάσεων και υπηρεσιών που πρέπει να παρέχουν στους πελάτες τους, μειώνουν τις τιμές.
 
«Πολλά παράνομα γραφεία, δεν έχουν τις εγκαταστάσεις για να “φιλοξενήσουν” τους νεκρούς και να τους περιποιηθούν, πριν τους παραδώσουν, με αποτέλεσμα να μην κάνουν σωστή δουλειά. Ένας νεκρός πρέπει να απολυμανθεί, να πλυθεί, να λουστεί και να καθαριστεί πριν παραδοθεί στην οικογένεια. Τα παράνομα γραφεία δεν μπορούν να κάνουν όλα αυτά, με αποτέλεσμα η ποιότητα που προσφέρουν να είναι πολύ χαμηλή».
 
Όπως ανέφερε ο κ. Κυριακίδης, η ποιότητα που παρέχει ένα γραφείο τελετών, ανεβάζει και το κόστος της κηδείας. Για αυτό το λόγο, τα παράνομα γραφεία προκαλούν ζημιά στα νόμιμα, με τον τέως Γραμματέα του Συνδέσμου Λειτουργών Κηδειών και Ταριχευτών να κάνει λόγω για κωλυσιεργία από πλευράς κυβέρνησης για το θέμα.
 
«Ο νόμος θεσπίστηκε το Νοέμβριο του 2016 και τώρα είμαστε στο 2019. Τρία χρόνια δεν έχει γίνει κάτι για να εξαλειφθεί το φαινόμενο. Τρία χρόνια και δεν έχει κλείσει κανένα παράνομο γραφείο τελετών» καταλήγει ο κ. Κυριακίδης.

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 30χρονο για υπόθεση ληστείας, απειλές και επίθεση στη Λεμεσό
Στον Λίβανο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν-Επί τάπητος το πακέτο στήριξης για μείωση Μεταναστευτικών ροών
Νομική μάχη στο Εφετείο για την κράτηση των υπόπτων για «Δημητρούι»-Σε εξέλιξη η διαδικασία
BINTEO: Πατέρας ανάγκαζε τον 6χρονο γιο του να τρέξει σε διάδρομο-Πέθανε από χρόνια κακοποίηση
Περιπλανώμενη: Η έκθεση ζωγραφικής της Ανθούλας Σημαδιακού
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που 33χρονος προσπαθεί να αρπάξει παιδιά σε δημοτικό σχολείο στο Κολοράντο
ΒΙΝΤΕΟ: Νέα επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό-Δεκάδες τραυματίες
Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία, παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Ο καιρός μέχρι την Κυριακή
Απάτη σε βάρος 83χρονης-Της απέσπασαν 650 ευρώ για δήθεν χειρουργείο του εγγονού της