Βρήκε την «ασπιρίνη» για τον πονοκέφαλο με τα σκούτερ το Υπουργείο Μεταφορών

Τη χρυσή τομή για τη νομοθετική ρύθμιση των δίκυκλων και τρίκυκλων ηλεκτροκίνητων σκούτερ που έχει εξελιχθεί σε πονοκέφαλο, βρήκε το Υπουργείο Μεταφορών σε υπηρεσιακή σύσκεψη.
 
Αποφάσισε να τα εντάξει στη νομοθεσία για τα ποδήλατα και προς τον σκοπό αυτό προχωρεί με την επεξεργασία προσχεδίου νομοσχεδίου το οποίο, όταν ετοιμαστεί, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ενώ στη συνέχεια θα οδηγηθεί στη Βουλή για συζήτηση.
 
Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου υποβλήθηκε σχετική ερώτηση στην Υπουργό Μεταφορών από τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Κυριάκο Χατζηγιάννη, με την Βασιλική Αναστασιάδου να απαντά ότι στις 10 Σεπτεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρία της με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Αρχηγείου Αστυνομίας, του Υπουργείου Εμπορίου, του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, του Τμήματος Δημοσίων Έργων και της Ένωσης Δήμων.
 
Αφού έγινε ανταλλαγή απόψεων, αποφασίστηκε από κοινού ότι το Υπουργείο Μεταφορών θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση της χρήσης και εποπτείας των σκούτερ με τροποποίηση του περί Ρύθμισης της Διακίνησης των Ποδηλάτων Νόμου του 2018.
 
Συγκεκριμένα στην υφιστάμενη νομοθεσία για τα ποδήλατα θα προστεθεί ο ορισμός του «σκούτερ» σε συνδυασμό με το όριο ηλικίας των ατόμων που θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν, η μέγιστη ταχύτητα που θα επιτρέπεται να αναπτύσσουν, καθώς και οι τεχνικές προδιαγραφές που θα αφορούν το κράνος, την πέδηση, το φως, το κουδούνι κλπ.
 
Επίσης θα ενσωματωθεί πρόνοια που θα καθορίζει τους υπευθύνους για την επιτήρηση της σωστής εφαρμογής της νομοθεσίας, ενώ θα περιληφθεί και διάταξη βάσει της οποίας οι Δήμοι θα έχουν το δικαίωμα να επιτρέπουν τη χρήση τους σε συγκεκριμένους πεζόδρομους και πλατείες.
 
Όπως αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα, το τροποποιητικό προσχέδιο νομοσχεδίου του περί Ρύθμισης της Διακίνησης των Ποδηλάτων Νόμου αναμένεται να είναι έτοιμο εντός του μήνα.
 
Η Υπουργός Μεταφορών αναφέρει περαιτέρω ότι την 1η Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντηση του «High Level Group on Road Safety» της ΕΕ που αφορούσε ειδικά το θέμα των σκούτερ και το Υπουργείο Μεταφορών που συμμετείχε σε αυτήν θα αξιοποιούσε κατάλληλα με ενσωμάτωσή τους στη νομοθεσία τις πληροφορίες που λήφθηκαν.
 
Κατά τη συνάντηση αυτή διαφάνηκε παράλληλα ότι δεν υπάρχει ομοιόμορφη ρύθμιση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση και αστυνόμευση των λεγόμενων «personal mobility vehicles» στις ευρωπαϊκές χώρες.

Δειτε Επισης

Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Καταγγελία για νέο εργοστάσιο στο Δάλι παρά το διάταγμα για αναστολή εργασιών-Φωνάζουν οι κάτοικοι
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»