Από την #πάνωκκελέ στο clean my windows και από τον ποδηλατόδρομο στα παγκάκια

Kαλά κρατούν οι αντιδράσεις γύρω από τα παγκάκια που τοποθετήθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας, με τους πολίτες να σχολιάζουν ποικιλοτρόπως το σχήμα τους… Μερικοί τα παρομοίασαν με τορπίλες, άλλοι με υπόθετα ή βλήματα και άλλοι με γόνδολες.
 
Υπάρχει ωστόσο και η άλλη άποψη, που υποστηρίζει ότι τα παγκάκια είναι μοντέρνα και συνάδουν με την ανανεωμένη Πλατεία, τα έργα της οποίας φθάνουν σιγά σιγά στο τέλος τους.
 
Παρόλα αυτά, δεν είναι η πρώτη φορά εντός του 2019, που ξεσπούν αντιδράσεις είτε για δηλώσεις, είτε για εκστρατείες ή ακόμα και για την πρόταση νόμου για τις σχολές χορού.
 
Η… πάνω κκελέ
 
Το πρώτο χρονικά ζήτημα που προέκυψε εντός του έτους, ήταν η ενημερωτική εκστρατεία για την πρόληψη, με τον ανατρεπτικό τίτλο «Σκέφτου #ΜεΤηνΠάνωΚκελλέ», ο οποίος δημιουργήθηκε από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΚΣΟΠ).
 
Σκοπός της εκστρατείας, που σχεδιάστηκε από νέους ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού, και ειδικότερα των νεαρών ανδρών, για το ασφαλέστερο σεξ, εστιάζοντας στη χρήση του προφυλακτικού ως τη μοναδική μέθοδο αντισύλληψης, η οποία προστατεύει πέραν από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, και από σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις.
 
 
Το κεντρικό σλόγκαν και τα μηνύματα της εκστρατείας δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια διήμερου σεμιναρίου, στο οποίο συμμετείχαν νέοι και νέες ηλικίας 18-30 ετών, όπου συζητήθηκαν οι λόγοι που μπορεί να οδηγούν στη μη συστηματική χρήση του προφυλακτικού.
 
Φάνηκε ότι, αρκετοί νέοι άνδρες αντιμετωπίζουν τη χρήση προφύλαξης ως αδυναμία, νιώθουν ότι «δε βολεύει» ή «χαλάει την αίσθηση», κ.α.
 
Έτσι, συχνά χρησιμοποιούνται λιγότερο αποτελεσματικές μέθοδοι αντισύλληψης, όπως είναι η διακεκομμένη συνουσία, ή άλλες, που όμως δεν προσφέρουν προστασία από σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις, αναφέρεται.
 
Μετά την ανακοίνωση της καμπάνιας, ξέσπασαν αντιδράσεις κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Σκέφτου με την πάνω κκελλέ»-Η αργκό φράση που έγινε σλόγκαν

«Φέρσου Αντρίκια»
 
Με μότο το «Φέρσου Αντρίκια», ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι εκστρατεία για τη βία κατά των γυναικών, από ιδιωτική εταιρεία. Κι ενώ όλα ήταν έτοιμα, για να αναρτηθούν ακόμα και σε αφίσες οι συγκεκριμένες φωτογραφίες, τελικά οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν ήταν τεράστιες.
 
Για την εκστρατεία, είχε παρέμβει τόσο το Κυπριακό Λόμπι Γυναικών, όσο και η Επίτροπος Ισότητας Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου, χαρακτηρίζοντας το «Φέρσου Αντρίκια» σεξιστικό.
 
 
Όπως είχε επισημάνει τότε η κ. Αντωνίου, «ο γλωσσικός σεξισμός παραμένει διάχυτος στην κυπριακή κοινωνία και στόχος μας είναι να εργαστούμε προς την αποδόμησή του και να ανατρέψουμε στερεότυπα και κοινωνικές προκαταλήψεις».
 
Μετά από αυτές τις εξελίξεις, τα αρμόδια υπουργεία έδωσαν οδηγίες να μην αναρτηθούν οποιεσδήποτε αφίσες σε οποιοδήποτε σημείο για την συγκεκριμένη εκστρατεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάνουν πίσω τα Υπουργεία μετά τον σάλο για την σεξιστική εκστρατεία-Δεν θα ενημερώσουν… αντρίκια

Οι δηλώσεις του Μόρφου
 
Χιονοστιβάδα αντιδράσεων, προκάλεσαν επίσης το καλοκαίρι και οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου, για τους ομοφυλόφιλους. Ο Μητροπολίτης, ούτε λίγο ούτε πολύ είχε αναφέρει τότε, ότι όταν μια γυναίκα κάνει πρωκτικό σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το παιδί της θα γίνει ομοφυλόφιλο.
 
Σε άλλο μέρος των δηλώσεων του, ο Μητροπολίτης είχε αναφέρει εξάλλου ότι, «οι γκέι βρωμούν, αναδίδουν μια μπόχα».
 
Οι δηλώσεις σχολιάστηκαν αρνητικά από την ολότητα σχεδόν της κοινωνίας και της Πολιτείας, ενώ το θέμα πήρε και διεθνής διαστάσεις με τον Μητροπολίτη Σικάγο να κατσαδιάζει τον Μόρφου.
 
Εναντίον του Μητροπολίτη διατάχθηκε έρευνα, ωστόσο όπως διαφάνηκε δεν στοιχειοθετήθηκαν οποιαδήποτε ποινικά αδικήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:«Οι γκέι βρωμούν, αναδίδουν μια μπόχα»-Νέο απόσπασμα από ομιλία του Μόρφου Νεόφυτου

Σάλος και με τις σχολές χορού
 
Περί τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, μια πρόταση νόμου που κατέθεσαν στη Βουλή ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλας, για τροποποίηση του περί Ιδιωτικών Σχολών Έντεχνου Χορού Νόμου, έτσι ώστε να μην επιτρέπεται η λειτουργία ιδιωτικής σχολής χορού σε ανήλικα πρόσωπα μετά τις οκτώ το βράδυ, προκάλεσε και πάλι αντιδράσεις από τους πολίτες.
 
Αρκετοί επέλεξαν να διακωμωδήσουν την όλη ιστορία μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και δηλώσεων τους, ενώ μερικοί είχαν δημιουργήσει βιντεάκια, τα οποία τους έδειχναν να χορεύουν με τα παιδιά τους, μετά τις οκτώ το βράδυ.
 
Ακολούθως, ο κ. Χατζηγιάννης με δηλώσεις του εξέφρασε την πρόθεση να επεκτείνει την πρόταση του και στις υπόλοιπες οργανωμένες δραστηριότητες των παιδιών και των εφήβων.
 
Μάλιστα, είχε τονίσει πως, «στη σημερινή εποχή τα παιδιά μας βασανίζονται και κακοποιούνται από τα πολλά φροντιστήρια και τις πολλές δραστηριότητες και θα πρέπει με Νόμο να διασφαλίσουμε πως θα έχουν τη δυνατότητα να κοιμούνται εννέα με δέκα ώρες ημερησίως».
 
Για την υπόθεση είχε εκδώσει ανακοίνωση και ο Σύνδεσμος Χορού Κύπρου, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, «ο λόγος για τον οποίο αναγκάζονται τα παιδιά να έρχονται στα μαθήματα χορού πιο αργά και οι δάσκαλοι χορού να μένουν στην εργασία τους μέχρι και μετά τις οκτώ το βράδυ, είναι ακριβώς το πιεστικό πρόγραμμα των εξωσχολικών μαθημάτων που υποβάλλουμε τα παιδιά μας, έτσι ώστε να ανταπεξέλθουν στα ακαδημαϊκά τους καθήκοντα. Αν το σύστημα παιδείας μας ήταν υγιές δεν θα χρειαζόντουσαν περαιτέρω ώρες απασχόλησης σε φροντιστήρια  ενίσχυσης μαθημάτων, αφού ήδη έχουν ξοδέψει για αυτά, 6 ώρες ημερησίως στο σχολείο. Άρα πιστεύουμε ότι το πρόβλημα ξεκινά από εκεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η… λογική πίσω από το «κέρφιου ανηλίκων» μέχρι τις οκτώ-Σκέψεις να επεκταθεί

Το ρατσιστικό επεισόδιο στη Λάρνακα
 
Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων ,μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο ρατσιστικού περιεχομένου σε βάρος γυναίκας από τη Ρωσία από τρεις γυναίκες από την Κύπρο, σε χώρο στάθμευσης στη Λάρνακα.

Το επεισόδιο ξεκίνησε, όταν οι τρεις γυναίκες κτύπησαν με το όχημα τους άλλο όχημα στο χώρο στάθμευσης και προσπάθησαν να τραπούν σε φυγή. Τότε η γυναίκα από τη Ρωσία τις αντιλήφθηκε και κατάφερε να τις ανακόψει.
 
 
Ακολούθως, όπως φαίνεται και στο βίντεο που κάνει το γύρω του διαδικτύου, οι γυναίκες επιτίθονται και βρίζουν την κοπέλα.

Τελικά, η υπόθεση έφθασε μέχρι την Αστυνομία, η οποία άρχισε τη διερεύνηση της υπόθεσης, λαμβάνοντας καταθέσεις από όλους τους εμπλεκόμενους, ενώ στη συνέχεια αναμένεται ο φάκελος να σταλεί στην Νομική Υπηρεσία για οδηγίες.
 
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι ανακριτές εισηγούνται όπως η υπόθεση οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, με την Νομική Υπηρεσία να αναμένεται να αποφασίσει για ποια αδικήματα θα κατηγορηθούν. Εάν δηλαδή θα τους προσαχθούν κατηγορίες που σχετίζονται με ρατσισμό ή και για εξύβριση και απειλές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σάλος με βίντεο με Κύπριες που επιτίθενται ρατσιστικά σε Ρωσίδα-Ποινική έρευνα

Ο ποδηλατόδρομος που σέβεται οχήματα και κάδους
 
Φωτιά πήραν τα social media και το περασμένο Σαββατοκύριακο, μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών από πεζόδρομο στη Λεμεσό, ο οποίος σέβεται τα παρκαρισμένα οχήματα στα πεζοδρόμια, αλλά και τους κάδους απορριμάτων.
 
 
Μετά το άγριο τρολάρισμα, ο Δήμος Λεμεσού εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας πως δεν βρίσκονται εργάτες του πίσω από την κατασκευή
του έργου.
 
Διαμήνυσε επίσης ότι ο Δήμος θα προβεί άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες ώστε τα κατασκευαστικά λάθη να αποκατασταθούν πριν να δοθεί για χρήση ο ποδηλατόδρομος. Άρχισε δε να διερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχουν γίνει αυτά τα λάθη, ώστε να αποδοθούν τυχόν ευθύνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκτός συνόρων ο ποδηλατόδρομος που «σέβεται» τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας