Frontex: Από την ανατολική Μεσόγειο οι περισσότερες αφίξεις μεταναστών

Από την Ανατολική Μεσόγειο προήλθαν οι περισσότερες αφίξεις μεταναστών τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Frontex. Σύμφωνα με τη Frontex, το Σεπτέμβριο, ο αριθμός των εντοπισμών παράνομων συνοριακών διαβάσεων στα κυριότερα μεταναστευτικά δρομολόγια της Ευρώπης αυξήθηκε κατά 14% από τον προηγούμενο μήνα σε πάνω από 17 200 λόγω των υψηλότερων αφίξεων στα ελληνικά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο.
 
Παρά τους αυξανόμενους αριθμούς τους τελευταίους μήνες, το σύνολο σε όλες τις ευρωπαϊκές μεταναστευτικές διαδρομές για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019 ήταν 19% χαμηλότερο από το αντίστοιχο διάστημα του 2018 σε περίπου 88 200.
 
Η Frontex αναφέρει  ότι δύο στους τρεις παράνομους μετανάστες που εντοπίστηκαν στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Σεπτέμβριο πήραν την οδό της Ανατολικής Μεσογείου.
 
Υπήρχαν περισσότερες από 11.500 ανιχνεύσεις στη διαδρομή αυτή τον περασμένο μήνα, 16% υψηλότερες από ό, τι τον Αύγουστο. Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, ο συνολικός αριθμός ανιχνεύσεων στην περιοχή αυξήθηκε κατά 22% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, φτάνοντας τις 50 600.
Οι Αφγανοί αντιπροσώπευαν σχεδόν δύο στους πέντε μετανάστες που εντοπίστηκαν σε αυτή τη διαδρομή.
 
Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Μεσόγειο, ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που πέρασαν στην ΕΕ από εκεί αυξήθηκε κατά 12% από τον προηγούμενο μήνα σε περίπου 2.400. Το σύνολο για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου ήταν 17.800, περίπου το ήμισυ του αριθμού από την ίδια περίοδο του περασμένου έτους.  Οι πολίτες κρατών της υποσαχάριας Αφρικής αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο αριθμό ανιχνευθέντων μεταναστών στη διαδρομή αυτή κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019.
 
Επιπλέον ο αριθμός των μεταναστών που διήλθαν από την Κεντρική Μεσόγειο το Σεπτέμβριο ήταν 2280 αυξημένοι κατά 16% από τον προηγούμενο μήνα. Το σύνολο για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους ανήλθε σε 9.700, δηλαδή λιγότερο από το ήμισυ του συνόλου από την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. Οι Τυνήσιοι και Σουδανοί ήταν οι πιο εκπροσωπούμενες εθνικότητες σε αυτή τη διαδρομή τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019.
 
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, υπήρξαν περισσότερες από 450 ανιχνεύσεις σε αυτή τη διαδρομή το Σεπτέμβριο. Το σύνολο για τους πρώτους εννέα μήνες έφτασε τα 7 300, αυξημένο κατά 80% σε σχέση με πέρσι. Οι πολίτες του Αφγανιστάν αντιπροσώπευαν περισσότερους από τους μισούς μετανάστες που εντοπίστηκαν σε αυτή τη διαδρομή.
 

Δειτε Επισης

Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα