Πέμπτη 13 Αυγ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Στάση εργασίας για την επόμενη Πέμπτη ανακοίνωσαν οι συντεχνίες της ΑΗΚ

  16/10/2019 12:36
Στάση εργασίας για την επόμενη Πέμπτη ανακοίνωσαν οι συντεχνίες της ΑΗΚ

Στάση εργασίας για την επόμενη Πέμπτη ανακοίνωσαν οι συντεχνίες της ΑΗΚ

  16/10/2019 12:36
Δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας εξήγγειλαν σήμερα οι συντεχνίες της ΑΗΚ, από τις 07.30 μέχρι τις 09.30 την Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, καταγγέλλοντας εξόφθαλμη παραβίαση της συλλογικής σύμβασης από το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής και εκφράζοντας, ταυτόχρονα, τη διαφωνία τους με αποφάσεις στρατηγικής που λαμβάνονται και οι οποίες επηρεάζουν το μέλλον του οργανισμού. Σύμφωνα με τις συντεχνίες, δεν αναμένεται να επηρεαστεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
 
Της στάσης εργασίας θα προηγηθούν ενημερωτικές συγκεντρώσεις προσωπικού στους χώρους εργασίας τη Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου, από τις 07.30 μέχρι τις 08.30, ενώ από τις εξελίξεις θα εξαρτηθεί κατά πόσον θα υπάρξει κλιμάκωση των μέτρων.
 
Η απόφαση λήφθηκε σήμερα από τα γενικά συμβούλια των τεσσάρων συντεχνιών, που δραστηριοποιούνται στην ΑΗΚ, ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ ΑΗΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ.
 
«Τα γενικά συμβούλια των οργανώσεων μας συνήλθαν σήμερα, 16/10/2019, σε ξεχωριστές συνεδρίες και μελέτησαν τις εξελίξεις σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός και οι εργαζόμενοι και τα οποία παραμένουν σε στασιμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε σε δηλώσεις του στα κεντρικά γραφεία της ΑΗΚ, ο πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ Πέτρος Πετρίδης.
 
«Στις συνεδρίες αυτές τα Γενικά μας Συμβούλια ομόφωνα εξέφρασαν την απαρέσκεια και την ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί και επηρεάζει τη βιωσιμότητα της ΑΗΚ και την ομαλή λειτουργία της σε σχέση με πολλά εργασιακά θέματα που εκκρεμούν και παραμένουν άλυτα», είπε.
 
Σημείωσε ότι αποφασίστηκε όπως πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 21/10/2019 και ώρα 07:30 μέχρι 08:30, ενημερωτικές συγκεντρώσεις προσωπικού στους χώρους εργασίας και την Πέμπτη 24/10/2019 από 07:30 μέχρι 09:30, δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας.
 
Ο κ. Πετρίδης είπε ότι κλιμάκωση των μέτρων θα ανακοινωθεί ανάλογα με τις εξελίξεις.
 
Σε δύο άξονες τα αιτήματα
Τα αιτήματα των συντεχνιών κινούνται σε δύο άξονες, σύμφωνα με τον Γραμματέα της ΣΗΔΗΚΕΚ ΑΗΚ, Δημήτρη Κωνσταντίνου.
 
Ο πρώτος αφορά, όπως είπε, τη βιωσιμότητα του οργανισμού και τις αποφάσεις στρατηγικής που λαμβάνονται και οι οποίες επηρεάζουν το μέλλον του οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο μερισματικής πολιτικής, με το οποίο οι συντεχνίες διαφωνούν, καθώς «η οποιαδήποτε μερισματική πολιτική από την Αρχή Ηλεκτρισμού θα επιφέρει αύξηση της κιλοβατώρας την οποία θα πληρώσει ο κόσμος». Αναφέρθηκε ακόμα στη διείσδυση της ΑΗΚ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, θέμα για το οποίο οι συντεχνίες επιμένουν ότι μόνο με αυτόνομη επένδυση του Οργανισμού σε φωτοβολταϊκά συστήματα, τα οποία θα ενταχθούν στη δραστηριότητα της παραγωγής, δημιουργείται φθηνότερο μείγμα παραγωγής και κατά συνέπεια φθηνότερη κιλοβατώρα για τον καταναλωτή. Το τρίτο θέμα αφορά τη συμμετοχή της Αρχής στη ΔΕΦΑ, δηλαδή στην υποδομή του φυσικού αερίου, με τις συντεχνίες να εμμένουν στην απόφαση του προηγούμενου ΔΣ, βάσει της οποίας η συμμετοχή της ΑΗΚ στην Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) προϋποθέτει τη μεταφορά φυσικού αερίου στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Δεκέλειας, ώστε να επιτυγχάνεται διασπορά της παραγωγής.
 
Ο δεύτερος άξονας αιτημάτων των συντεχνιών αφορά τα εργασιακά, με τον Γραμματέα της ΣΗΔΗΚΕΚ ΑΗΚ να κάνει λόγο για «εξόφθαλμη παραβίαση της συλλογικής σύμβασης από πλευράς του εργοδότη, στο θέμα του ταμείου υγείας». Όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου, το ΔΣ έλαβε μονομερώς την απόφαση από τον Ιούνιο του 2020 η συμβατική υποχρέωση της εισφοράς στο ταμείο υγείας να είναι μηδενική. «Όταν το ίδιο το κράτος παραβιάζει -με επίκληση αποφάσεων του Υπουργικού είτε εγκυκλίων του Υπουργείου Οικονομικών – συλλογικές συμβάσεις, αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους εργαζόμενους», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν σωρεία άλλων εργασιακών ζητημάτων, τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης.
 
Δεν επηρεάζεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος
Η δίωρη στάση εργασίας δεν αναμένεται να επηρεάσει την ομαλή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές, ανέφερε από πλευράς του ο πρόεδρος της ΣΕΠΑΗΚ Σώτος Σάββα. Όπως εξήγησε, από τη στάση εργασίας θα εξαιρεθούν όσοι εργαζόμενοι χρειάζεται να εργαστούν για την απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.  
 
Ανέφερε δε ότι μπορεί να έχουν ληφθεί καταρχήν οι αποφάσεις για κλιμάκωση των μέτρων, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας