Ο «τρελός Ερντογάν» και το λάθος του Ακιντζί που πρέπει να παραιτηθεί

Διχάζει και την κοινή γνώμη στα κατεχόμενα η επίμαχη ανάρτηση του Μουσταφά Ακιντζί για τον πόλεμο στη Συρία, που έχει προκαλέσει την οργίλη αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν. Το θέμα μονοπωλεί τις συζητήσεις, με τους περισσότερους Τουρκοκύπριους να προσπαθούν να προβλέψουν το μέλλον του Τουρκοκύπριου ηγέτη.
 
Ο REPORTER βρέθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία και μίλησε με Τουρκοκύπριους, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην περιοχή.  Στο Μπουγιούκ Χαν (Μεγάλο Χάνι), οι Τουρκοκύπριοι θαμώνες, οι πλείστοι συνταξιούχοι, συζητούσαν για την κόντρα που ξέσπασε από την τοποθέτηση Ακιντζί.
«Ειρήνη με τον σιηπέττο δεν γίνεται. Θέλουμε την ειρήνη. Είπε την αλήθεια ο Ακιντζί. Νομίζω ότι δεν θα παραιτηθεί. Για τον πόλεμο στη Συρία πιστεύω ότι θα κρατήσει πολύ και ο νικητής θα είναι η Τουρκία», ανέφερε ο Τουρκοκύπριος συνταξιούχος Χασάν Χακί. «Ο Ακκιντζί πολύ καλά έκανε. Είπε την αλήθεια. Δεν πρέπει να παραιτηθεί. Είναι λάθος ο πόλεμος στη Συρία», συμπλήρωσε ένας Τουρκοκύπριος φίλος του.
«Πρέπει να πάρουμε τα διδάγματα από τον πόλεμο στη Συρία και εδώ στην Κύπρο για να επιδιώξουμε την ειρήνη», ήταν η διπλωματική απάντηση άλλου Τουρκοκύπριου, που απέφυγε όπως οι πλείστοι που συναντήσαμε να πάρει θέση.
Μοιρασμένες ήταν οι απόψεις των καταστηματαρχών της κατεχόμενης πλευράς της Οδού Λήδρας. «Σωστά είπε ο Ακιντζί κι αν θα βάλει ξανά υποψηφιότητα, εγώ θα τον ψηφίσω. Θέλουμε ειρήνη, είναι μεγάλο λάθος που μπήκε η Τουρκία στη Συρία. Νομίζω ότι οι Τ/κ μπορούμε και χωρίς την Τουρκία. Εκτιμώ ότι ο Ακιντζί θα εκλεγεί εάν υποβάλει ξανά υποψηφιότητα», ανέφερε ο Ιμπραχίμ Άσογλου
«Να παραιτηθεί ο Ακιντζί»
«Ο Ερντογάν πράττει το καλύτερο, γιατί θέλει να διώξει τους τρομοκράτες του PKK που διενεργούν τρομοκρατικά κτυπήματα στην Τουρκία. Για πόσο καιρό θα συνεχιζόταν αυτό; Την τοποθέτηση του Ακιντζί δεν την καταλαβαίνω, νομίζω ότι πρέπει να παραιτηθεί. Δεν είναι μόνο η Τουρκία που θέλει να τον διώξει, και οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι διαφωνούν μαζί του», υπέδειξε άλλος Τουρκοκύπριος.
Κάποιοι εξέφρασαν, μάλιστα, την άποψη, ότι η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία ήταν μονόδρομος.
«Έκανε λάθος ο Ακιντζί. Καλά έκανε η Τουρκία που εισέβαλε στη Συρία επειδή έχει 4 εκατομμύρια. πρόσφυγες και δεν ξέρει πού να τους βάλει».
«Είναι οι Ελληνοκύπριοι που δεν θέλουν λύση»
«Ο Ερντογάν εν πελλός, ο Ακιντζί εν πολλά καλός άνθρωπος και καλά έκανε που είπε, τζιήνα που είπε. Ο Ακιντζί θέλει λύση, είναι ο Αναστασιάδης που δεν θέλει», υποστήριξε άλλος Τουρκοκύπριος.
 
Όταν η συζήτηση φτάνει στο Κυπριακό, τότε αναδεικνύεται και η διάσταση απόψεων των δύο πλευρών.

«Αν θεωρούν οι Ε/κ ότι η δήλωση Ακιντζί είναι καλή, τότε πρέπει να κάνουν βήματα ώστε να έρθουμε πιο κοντά στην ειρήνη. Νομίζω πως οι Ε/κ δεν θέλουν λύση, το έδειξαν στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Εμείς θέλουμε και το αποδείξαμε. Επίσης θεωρώ ότι δεν είναι ο τουρκικός στρατός το πρόβλημα της ε/κ πλευράς και δεν συγκατατίθεται σε μία λύση», ανέφερε ο συνταξιούχος Χασάν Μεχμέτ. Όταν υποδείξαμε ότι δεν βοηθά η εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, παραδέχθηκε ότι η Τουρκία κακώς πράττει. Διερωτήθηκε, ωστόσο, πότε θα πάρουν οι Τ/κ αυτό που δικαιούνται.

 

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα