Κυριακή 25 Οκτ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Ενέκρινε δημιουργία Ανεξάρτητου Κέντρου Θαλασσαιμίας το Υπουργικό

  15/10/2019 12:13
Ενέκρινε δημιουργία Ανεξάρτητου Κέντρου Θαλασσαιμίας το Υπουργικό

Ενέκρινε δημιουργία Ανεξάρτητου Κέντρου Θαλασσαιμίας το Υπουργικό

  15/10/2019 12:13

Την ανέγερση ορόφου στο υφιστάμενο κτίριο του Κέντρου Θαλασσαιμίας για τη δημιουργία Ανεξάρτητου Κέντρου, καθώς και συμπληρωματικό προϋπολογισμό για τον ΟΚΥπΥ ύψους 5,137 εκ. ευρώ, ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου χαρακτήρισε τις δύο αποφάσεις σημαντικές για τον τομέα της Υγείας.

Αναφερόμενος στην ανέγερση του Ανεξάρτητου Κέντρου Θαλασσαιμίας, ο κ. Υπουργός είπε ότι αυτή θα έχει συνολικό κόστος 1,5 εκ. ευρώ. Θα ανεγερθεί επιπλέον όροφος στο υφιστάμενο κτίριο και ο υφιστάμενος χώρος θα ανακαινιστεί και θα παραχωρηθεί στον Μακάρειο Νοσοκομείο για ανάγκες επέκτασης του Νοσοκομείου.

Για επίσπευση των διαδικασιών, αποφασίστηκε όπως το ποσό του 1,5 εκ. ευρώ που έχει ήδη εκτιμηθεί από τον αρχιτέκτονα για την ανέγερση του κτιρίου, να δοθεί ως χορηγία στον Παγκύπριο Αντιαναιμικό Σύνδεσμο, ούτως ώστε να ξεκινήσουν τάχιστα οι εργασίες ανέγερσης του Κέντρου Θαλασσαιμίας».

Αναφορικά με την έγκριση του συμπληρωματικού Προϋπολογισμού για τον ΟΚΥπΥ, ύψους 5,137 εκ. ευρώ, ο κ. Ιωάννου επεσήμανε ότι αυτό έγινε κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ, και αφορά 37 επιπλέον θέσεων εξειδικευμένου διοικητικού προσωπικού για την καλύτερη λειτουργία των αυτόνομων νοσοκομείων, 10 επιπλέον θέσεις προσωπικού εξυπηρέτησης, κάποιες θέσεις προσωπικού Πληροφορικής, υπεύθυνων κτιρίων, κτλ.

«Επίσης στον συμπληρωματικό Προϋπολογισμό περιλαμβάνονται κονδύλια για την αποζημίωση της υπερωριακής απασχόλησης των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού που έχει προσληφθεί με συμβόλαια, όπως και την εξυπηρέτηση στα 15 κρατικά φαρμακεία που παραμένουν σε λειτουργία», συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι με την έγκριση του συμπληρωματικού Προϋπολογισμού και τις επιπλέον θέσεις, «δείχνουμε έμπρακτα για ακόμα μια φορά τη στήριξη προς τα δημόσια νοσηλευτήρια. Εδώ να αναφέρω ότι μόνο για το 2019 έχουμε εγκρίνει επιπλέον 325 νέες θέσεις στα δημόσια νοσηλευτήρια που αφορούν γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και διοικητικό προσωπικό. Με αυτές τις 37 επιπλέον θέσεις δείχνουμε έμπρακτα τη στήριξη μας προς τα αυτόνομα νοσηλευτήρια που ήταν και κατόπιν εισήγησης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ».

Κληθείς, στη συνέχεια, να σχολιάσει δημοσίευμα που αφορά σε καταχρήσεις στο ΓεΣΥ, ο κ. Υπουργός χαρακτήρισε το θέμα ως εξαιρετικά σημαντικό. «Το έχω αναφέρει και στην ενημέρωση που είχα κάνει στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής την περασμένη Πέμπτη και οι εντολές που έχω δώσει είναι να ενταθούν οι προσπάθειες για καταπολέμηση αυτού του φαινομένου. Σίγουρα υπάρχουν καταχρήσεις, έχουν καταγραφεί αυτές τους πρώτους μήνες λειτουργίας του ΓεΣΥ, έχω τύχει ενημέρωσης για αυτό το φαινόμενο και εναπόκειται και στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές του μέσω της εισαγωγής πρωτοκόλλων και κανονισμών, ενίσχυσης του Τμήματος Αποζημιώσεων, ούτως ώστε να αντιμετωπίσει την κατάχρηση. Προσπάθειες κατάχρησης πάντα θα υπάρχουν, το θέμα είναι να γίνεται προσπάθεια εκ μέρους του ΟΑΥ προς αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου», επεσήμανε ο κ. Ιωάννου.

Ακολούθως, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις παραιτήσεις γιατρών στα δημόσια νοσηλευτήρια και τι συμβαίνει με εκείνες τις θέσεις, ο κ. Υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι θέσεις εκείνες είναι εγκεκριμένες. «Όταν παραιτείται κάποιος, προκηρύσσεται η θέση και προσλαμβάνεται άλλος. Ήδη είναι σε εξέλιξη η πλήρωση 61 θέσεων που προκηρύχθηκαν τον προηγούμενο μήνα από τον ΟΚΥπΥ», είπε, προσθέτοντας ότι υπήρξε ενδιαφέρον.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ανησυχία για τη συνεχή ροή παραιτήσεων, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι σίγουρα είναι ένα θέμα που απασχολεί τόσο το Υπουργείο όσο και τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγεία. «Σίγουρα, η αγορά από μόνη της καθορίζει εάν γίνονται σωστές ενέργειες. Εάν δεν υπήρχε ανταπόκριση για την πλήρωση των θέσεων με την προκήρυξη των θέσεων, θα ήταν ανησυχητικό. Εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον προς πλήρωση των θέσεων, είναι θέμα χρόνου πλέον -όπως έχω αναφέρει και στη Βουλή την περασμένη βδομάδα-, διότι σίγουρα δημιουργείται ένα κενό από τη μέρα αφυπηρέτησης μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης, υπάρχει ένα δεδομένο πρόβλημα υποστελέχωσης. Το ανησυχητικό θα ήταν να μην γίνονταν ενέργειες προς αντικατάσταση αυτών των ατόμων. Αλλά είναι προς εξέλιξη ο διάλογος αυτή τη στιγμή μεταξύ του ΟΚΥπΥ και των συντεχνιών των γιατρών για την παραχώρηση κινήτρων. Όπως ξέρετε έχουν ήδη παραχωρηθεί κίνητρα στους Προσωπικούς Ιατρούς και εξετάζονται κίνητρα για τους Ειδικούς Ιατρούς και απομένει να συμφωνήσουν για αυτά τα κίνητρα. Θεωρώ ότι με τα επιπλέον

αυτά κίνητρα, που θα δίνονται ανά ιατρική πράξη, θα είναι ακόμα πιο ελκυστική η εργοδότηση στα δημόσια νοσηλευτήρια. Εδώ να τονίσω ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δοθεί αρκετά οικονομικά κίνητρα στα δημόσια νοσηλευτήρια. Να αναφέρω την αναβάθμιση στις Κλίμακες που έγινε το 2018, την αύξηση της υπερωριακής αποζημίωσης τον περασμένο Δεκέμβρη και άλλα πολλά που έχουμε αναφέρει στη χθεσινή μας ανακοίνωση», υπογράμμισε ο κ. Ιωάννου.

Σε σχέση με την αναφορά που έγινε ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής για ενδιαφέρον από 10 ιατρούς από την Ελλάδα για στελέχωση των ΤΑΕΠ, ο Υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον που υπήρξε και δήλωσε ότι έγιναν οι διαδικασίες και προσφέρθηκαν συμβόλαια και στους 10 ιατρούς.

Σε ερώτηση εάν υπήρξε αποτέλεσμα από τον διάλογο με τον ΠΑΣΙΝ για την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ στη 2η φάση, ο κ. Υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για θετική κατάληξη του διαλόγου, λέγοντας ότι δεν θα ήθελε να προκαταβάλει την έκβαση της διαπραγμάτευσης.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας