Παρασκευή 18 Σεπ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Έκλεισαν το δρόμο με τρακτέρ έξω από το Δημαρχείο Πολεμιδιών οι κτηνοτρόφοι

  15/10/2019 12:09
Έκλεισαν το δρόμο με τρακτέρ έξω από το Δημαρχείο Πολεμιδιών οι κτηνοτρόφοι

Έκλεισαν το δρόμο με τρακτέρ έξω από το Δημαρχείο Πολεμιδιών οι κτηνοτρόφοι

  15/10/2019 12:09
Με τα τρακτέρ τους απέκοψαν το δρόμο έξω από το Δημαρχείο Κάτω Πολεμιδιών, για περίπου μια ώρα, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, με αφορμή πρόσφατο διάταγμα δικαστηρίου για κατεδάφιση έξι κτηνοτροφικών υποστατικών, με πέραν των 2,500 αιγοπροβάτων. Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν από το κράτος να υλοποιήσει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 2007, για μετακίνηση της κτηνοτροφικής περιοχής και προειδοποιούν με δυναμικότερα μέτρα.
 
Το θέμα της μετακίνησης της κτηνοτροφικής Πολεμιδιών ταλανίζει εδώ και πολλά χρόνια το Δήμο Κ.Πολεμιδιών και τους κτηνοτρόφους της περιοχής, οι οποίοι δηλώνουν πως η παγοποίηση των διαδικασιών για μεταφορά της κτηνοτροφικής βορειότερα και η μη έγκριση νέων αδειών, έχει καταστήσει παράνομα τα περίπου τα 40 υποστατικά τους, που κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο, χωρίς να έχουν δοθεί λύσεις.
 
Η δε πρόθεση εταιρείας για οικοδομική ανάπτυξη σε τεμάχια πέριξ της κτηνοτροφικής περιοχής, που από το 2013 έχει μετατραπεί σε οικιστική ζώνη, οδήγησε τον Δήμο στο δικαστήριο, το οποίο ζήτησε εφαρμογή της νομοθεσίας και εξέδωσε, πριν λίγες μέρες, διάταγμα κατεδάφιση έξι παράνομων κτηνοτροφικών υποστατικών.
 
Δίκαια χαρακτήρισε τα αιτήματα των κτηνοτρόφων της περιοχής ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, Άντρος Καυκαλιάς, ο οποίος βρέθηκε στο χώρο της διαμαρτυρίας μαζί με τους βουλευτές Γιώργος Γεωργίου (ΑΚΕΛ) και Πανίκο Λεωνίδου (ΔΗΚΟ).
 
"Η κατάσταση στην οποίαν έχουν περιέλθει  οι κτηνοτρόφοι της κτηνοτροφικής περιοχής Πολεμιδιών, συνιστά μια κατάφωρη αδικία εις βάρος τους, αποτέλεσμα, όχι ασφαλώς δικών τους αποφάσεων και χειρισμών", είπε και επέρριψε ευθύνες στην Κυβέρνηση.
 
Παρά το ότι η Κυβέρνηση προκρίνει ως λύση στην αντιμετώπιση της κατάστασης, την μετακίνηση των κτηνοτρόφων σε άλλη περιοχή, συνέχισε, " εδώ και τρία χρόνια που συζητείται το θέμα και στην Επιτροπή Γεωργίας, τίποτα δεν έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση".
 
Αντίθετα, υποστήριξε ο κ.Καυκαλιάς, "η Κυβέρνηση εμπαίζει τους πάντες", ενώ σημείωσε ότι το θέμα θα οδηγηθεί εκ νέου προς συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή στις 29 Οκτωβρίου "όπου ελπίζουμε αυτή τη φορά να δοθούν και λύσεις στο πρόβλημα των κτηνοτρόφων".
 
Δεν είμαστε ενάντια στις αναπτύξεις, αλλά είναι απαράδεκτο να κηρύσσεται οικιστική η κτηνοτροφική περιοχή χωρίς προηγουμένως να λαμβάνονται μέτρα για το τι θα γίνουν οι κτηνοτρόφοι που βρίσκονται στην κτηνοτροφική περιοχή, δήλωσε ο Βοηθός ΓΓ Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου (ΠΕΚ) Χρίστος Παπαπέτρου.
 
Αυτό που ζητούμε σήμερα είναι η αναστολή εκτέλεσης του δικαστικού διατάγματος και υλοποίηση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου του 2007, το οποίο αποφάσισε όπως μεταφερθεί η κτηνοτροφική περιοχή στο Βατί, συμπλήρωσε.
 
Προειδοποίησε ακόμη πως, εάν κατεδαφιστούν κτηνοτροφικά υποστατικά χωρίς προηγουμένως να ληφθούν μέτρα για μετακίνηση των κτηνοτροφών, "θα αφήσουμε τα ζώα μας εδώ στο περίβολο του Δημαρχείου και το Δημαρχείο, το οποίο είναι υπεύθυνο να τηρεί το νόμο για την ευημερία των ζώων, να δούμε τι θα τα κάνει".
 
Δεκάδες οικογένειες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά, δήλωσε από την πλευρά του ο ΓΓ της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ), Πανίκος Χάμπας, τονίζοντας ότι οι κτηνοτρόφοι δεν ευθύνονται για την εξέλιξη αυτή, καθώς δεν έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν από πλευράς του κράτους.
 
Υπέδειξε δε ότι "το πιο σημαντικό, που ξεχνούν όλοι, ακόμα και οι δικαστές, είναι ότι από την ημέρα που μπήκαμε στην ΕΕ υπάρχει ο νόμος περί ευημερίας των ζώων και δεν έχει λάβει κανένας υπόψη του αυτά τα ζώα τα οποία θα μείνουν άστεγα, όπως μένουν οι άνθρωποι".
 
Θα πρέπει, συνέχισε, να δοθούν νέα κτηνοτροφικά οικόπεδα στους κτηνοτρόφους, να γίνουν υποδομές και μετά να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις στην υφιστάμενη κτηνοτροφική περιοχή.
 
Εξάλλου, σε δηλώσεις τους, επηρεαζόμενοι κτηνοτρόφοι επέρριψαν ευθύνες στο κράτος και στο Δήμο Κάτω Πολεμιδιών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και προειδοποίησαν με δυναμικότερες κινητοποιήσεις.
 
Βρισκόμαστε δίπλα στους κτηνοτρόφους της περιοχής αλλά οφείλαμε να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία, δήλωσε ο Δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών, Νίκος Αναστασίου, σημειώνοντας ότι ο ίδιος και το δημοτικό συμβούλιο βρέθηκαν κατηγορούμενοι στο δικαστήριο για άρνηση κατεδάφισης των παράνομων υποστατικών και παρακοή της νομοθεσίας.
 
"Αναγκαστήκαμε, από το δικαστήριο, να προχωρήσουμε να καταγγείλουμε τα παράνομα υποστατικά τα οποία υπάρχουν στην κτηνοτροφική περιοχή, την ώρα που η Πολιτεία σφυρίζει αδιάφορα", ανέφερε ο κ.Αναστασίου, προσθέτοντας ότι "ενώ έχουμε πάει επανειλημμένες φορές, τόσο στο Υπουργείο Γεωργίας, όσο και στο Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και στη Βουλή, δυστυχώς από το 2013 έχουν παγιοποιηθεί τα πάντα και δεν γίνεται κανένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση".
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, "οι κυβερνώντες βρίσκουν διάφορα προσχήματα", σε σχέση με τη δημιουργία του δρόμου που θα οδηγεί στη νέα κτηνοτροφική ζώνη που έχει καθοριστεί στα όρια του Δήμου Κ.Πολεμιδιών και Ύψωνα, ενώ παρά την εναλλακτική και οικονομικότερη λύση που κατέθεσαν από κοινού με τον Δήμο Ύψωνα, δεν υπήρξε ανταπόκριση.
 
Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, οι δυο Δήμοι έχουν προτείνει όπως ο δρόμος προς τη νέα κτηνοτροφική περιοχή γίνει από την περιοχή του Βατί, κάτι που θα μειώσει το κόστος κατασκευής του από 10 εκατομμύρια ευρώ σε μόλις 250 χιλιάδες ευρώ και όπως η υδροδότηση της περιοχής γίνει από την υδατοπρομήθεια του Ύψωνα, προς επίσπευση και διευκόλυνση των διαδικασιών.
 
"Δυστυχώς και πάλι δεν γίνεται τίποτε. Εδώ και έξι μήνες έχουμε αιτηθεί στην Πολεοδομία να γίνει εγγραφή του δρόμου, μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε αν εγκρίθηκε από την πολεοδομία και εγγράφηκε από το κτηματολόγιο", συμπλήρωσε.
 
Εκφράζοντας τη στήριξη "στα δίκαια αιτήματα" των κτηνοτρόφων, ο Δήμαρχος Κ.Πολεμιδιών υπέδειξε πως "δεν είναι ο Δήμος που θα τους αποζημιώσει, δεν είναι ο Δήμος που θα βάλει το χέρι στην τσέπη να τους δώσει λεφτά να κάνουν νέες κτηνοτροφικές μονάδες".
 
Η διαμαρτυρία των κτηνοτρόφων ολοκληρώθηκε ειρηνικά γύρω στις 09:00.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας