Φόβοι για αυξημένες ροές μεταναστών και άφιξη τζιχαντιστών στην Κύπρο

Φοβάται αύξηση των μεταναστευτικών ροών, λόγω της εισβολής της Τουρκίας, η κυβέρνηση που δεν κρύβει την ανησυχία της. Το ενδεχόμενο δε της άφιξης στην Κύπρο τζιχαντιστών, έχει θέσει σε κόκκινο συναγερμό όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

«Τα  όσα συμβαίνουν είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Πρώτα απ’ όλα είναι η ανθρωπιστική διάσταση. Έχουμε εκατοντάδες θύματα.  Εκδιώκεται μαζικά πληθυσμός και πιθανόν να έχουμε νέες προσφυγικές πιέσεις, όχι μόνο στην Κύπρο που είναι δίπλα, αλλά σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Πολύ ανησυχητικό είναι και το ενδεχόμενο να απελευθερωθούν τρομοκρατικά στοιχεία που βρίσκονταν υπό κράτηση», δήλωσε στον REPORTER o Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Η πιο μεγάλη ανησυχία, είναι να φτάσει σε σημείο που να μην είναι πλέον διαχειρίσιμο το θέμα των μεταναστευτικών ροών. Γι’ αυτό για άλλη μια φορά θα ζητηθεί, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλες, η βοήθεια των Ευρωπαίων ηγετών.

«Πέραν της συζήτησης  για τον πόλεμο στο Ευρωπαικό Συμβούλιο την Πέμπτη και την Παρασκευή, θα συζητηθούν με τους εταίρους μας, μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης. Η κυπριακή κυβέρνηση προβληματίζεται και μελετά το ζήτημα της μετανάστευσης. Εκείνο που προέχει είναι ο άμεσος τερματισμός των πολεμικών επιχειρήσεων. Το φαινόμενο όπου ο Πρόεδρος της Τουρκίας χρησιμοποιεί τον ανθρώπινο πόνο των προσφύγων ως όπλο εκβιάζοντας την Ε.Ε είναι απαράδεκτο και προβάλλει τον σύγχρονο πολιτισμό. Ελπίζουμε η Ε.Ε να μπορέσει να δώσει απαντήσεις και λύσεις», σημείωσε ο κ. Προδρόμου.
 

Εμπλοκή και άλλων Υπουργείων
Ενδεικτικό της αναστάτωσης που επικρατεί, είναι και το γεγονός ότι την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο, με αποκλειστικό θέμα το μεταναστευτικό. Ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, παρουσίασε την κατάσταση του μεταναστευτικού.

Αποφασίστηκε, μάλιστα,  όπως εμπλακούν και άλλα Υπουργεία, πέραν του Εξωτερικών. Οι Υπουργοί Άμυνας, Υγείας, Παιδείας και Εργασίας, κλήθηκαν να παρουσιάσουν το  συντομότερο προτάσεις για αντιμετώπιση της κατάστασης, που τείνει να εξελιχθεί σε ανθρωπιστική κρίση.  Ο Υπουργός Εσωτερικών, από την πλευρά του, ο οποίος ουκ ολίγες φορές χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους για να περιγράψει την κατάσταση, βρίσκεται στο ακουστικό του. Κι αυτό επειδή, αναμένει απάντηση στην κοινή πρόταση που υπέβαλε η Κύπρος, με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία στο συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων για τη δημιουργία συστήματος μετεγκατάστασης προσφύγων, που βρίσκονται στις χώρες της ανατολικής Μεσογείου
1000 άτομα το μήνα

Μια ματιά στα στοιχεία είναι αρκετή για να αντιληφθεί κάποιος ότι η Κύπρος έχει φτάσει στα όριά της, αφού οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Η χώρα μας είναι πλέον πρώτη στην Ευρώπη σε αφίξεις παράτυπων μεταναστών κατ’ αναλογία πληθυσμού.
 

Τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών ,καταδεικνύουν του λόγου το αληθές. Το 2016 στην Κύπρο αφίχθηκαν  2, 936 μετανάστες, το 2017 4,582, το 2018 7,761  και το 2019 (μέχρι σήμερα) 8,629. Τους πρώτους 9 μήνες του έτους οι αφίξεις, δηλαδή, ξεπέρασαν κατά  χίλια άτομα τις περσινές. Όπως υπολογίζεται τους τελευταίους μήνες τόσο από τα κατεχόμενα, όσο και διά θαλάσσης φτάνουν χίλια άτομα το μήνα. Παρά τα μέτρα που λήφθηκαν, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ανεξέλεγκτη.

Μέχρι τον Αύγουστο του 2019 οι πιο πολλοί μετανάστες που έφτασαν είχαν καταγωγή τη Συρία. Ακολουθεί η Γεωργία, η Ινδία το Πακιστάν και η Μπαγκλαντές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία-Μέχρι και την Παρασκευή η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Γέφυρα για τον κόσμο της εργασίας τα σχέδια επιδότησης μισθού νέων πτυχιούχων
Αποκαλυπτήρια προτομής Επίτιμου Προέδρου Επιτροπής Πολυτέκνων Πάφου Λ. Τσέλεπου
Τη σημασία πολιτιστικής κληρονομιάς εξήρε η Κασσιανίδου στα εγκαίνια έργου Πύλης Πάφου
Η θέση της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης για τις πλατφόρμες πορνογραφικού υλικού-«Σε εξέλιξη θέσπιση νόμου»
Αυξήθηκαν και στα κατεχόμενα οι «παράνομοι μετανάστες»
Μ. Ευαγγέλου: Πολλαπλά οφέλη από την προσχολική εκπαίδευση
Σωρεία αδυναμιών και παραλήψεων εντόπισε για το Υπουργείο Γεωργίας η Ελεγκτική Υπηρεσία
Η Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα η διάδοχος της Αναστασίας Παπαδοπούλου στη «Φωνή»
Ζητά αναβολή καταβολής δικαστικών εξόδων για την υπόθεση Astrasol μέχρι την απόφαση ΕΔΑΔ η Βουλή