Η «Σχεδία» ζωής που έδωσε οξυγόνο σε άστεγους και άνεργους

Όσο πιστεύεις σε κάτι, πάντα θα υπάρχει ελπίδα… Και στην προκειμένη περίπτωση, η ελπίδα για άστεγους και άνεργους στην Ελλάδα, είναι το περιοδικό «Σχεδία», το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου.
 
Η «Σχεδία», όπως συμβαίνει με όλα τα περιοδικά δρόμου του κόσμου, δεν πωλείται σε περίπτερα, αλλά αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους ελλαδικών πόλεων από διαπιστευμένους πωλητές.
 
Αυτοί οι πωλητές προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά πληθυσμιακές ομάδες, όπως άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Η «Σχεδία», είναι ένα σχέδιο ζωής και μια ξεχωριστή ευκαιρία να εξασφαλίσουν αυτοί οι άνθρωποι ένα ελάχιστο, αξιοπρεπές εισόδημα, αλλά και μέσο απεγκλωβισμού από το φαύλο κύκλο της κοινωνικής απομόνωσης και του αποκλεισμού. Αποτελεί εξάλλου ένα επιπλέον κίνητρο να ξαναχτίσουν από την αρχή τις ζωές τους.
Ο εμπνευστής της «Σχεδίας» Χρήστος Αλεφάντης, μιλά στον REPORTER για το «παιδί» του, του οποίου ξεκίνησε την έκδοση το 2013 και αφού προηγουμένως ήταν εκ των πρωτεργατών για τη σύσταση της εθνικής ομάδας αστέγων στην Ελλάδα.
 
«Ζούσα στην Αυστραλία, όπου υπήρχε το περιοδικό δρόμου “The Big Issue”, του οποίου είμαι αναγνώστης. Εκεί γνώρισα τόσο αυτό το θεσμό, όσο και το θεσμό του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου αστέγων, όπου εθνικές ομάδες αγωνίζονται, ακόμα και μικτά (άνδρες-γυναίκες)».
 
Ο κ. Αλεφάντης περί το 2005, επαναπατρίστηκε και άρχισε δουλειά σε ένα περιοδικό. Όπως θυμάται, απέναντι από το περιοδικό υπήρχε ένα νεοκλασικό, στο οποίο παρατηρούσε καθημερινά τρεις ανθρώπους, να ανοίγουν ένα παραθυράκι και κάθε πρωί να τοποθετούν μπροστά από αυτό ένα τούβλο.
 
«Κατάλαβα ότι ήταν άστεγοι και σκεφτόμουν τι τρώνε αυτοί οι άνθρωποι, που πλένονται, αν είναι καλά. Το 2006-07 ξεκινήσαμε μια προσπάθεια και δημιουργήσαμε την ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα αστέγων και το 2007 συμμετείχαμε στο παγκόσμιο κύπελλο στην Κοπεγχάγη. Όλοι λέγαμε ότι θα πηγαίναμε για να σηκώσουμε την κούπα. Η κλήρωση μας βρήκε αντιμέτωπους με τη Βραζιλία, την Πορτογαλία και τη Ζιμπάμπουε».
Όπως εξηγεί δώδεκα χρόνια μετά ,ο κ. Αλεφάντης, στο πρώτο παιχνίδι με τη Ζιμπάμπουε, η Ελλάδα έχασε με 0-5. Στον δεύτερο αγώνα κόντρα στην Βραζιλία έχασαν και πάλι με το ίδιο σκορ.
 
«Στο τρίτο παιχνίδι με την Πορτογαλία χάσαμε ξανά με 5-10, ωστόσο είμασταν η ομάδα που κέρδισε το βραβείο fair-play, που ήταν πιο σημαντικό από οτιδήποτε. Από τότε μέχρι σήμερα καταφέραμε να πάρουμε πέντε βραβεία fair play».
 
Παράλληλα, σε εκείνη τη διοργάνωση ο κ. Αλεφάντης είχε γνωριστεί με ανθρώπους, που εξέδιδαν περιοδικά δρόμου σε άλλες χώρες του κόσμου. Τότε, αποφάσισε ότι θα έπρεπε να γίνει κάτι παρόμοιο και στην Ελλάδα. Έτσι με την επιστροφή τους από την Κοπεγχάγη, άρχισαν τις διεργασίες, οι οποίες κράτησαν για έξι ολόκληρα χρόνια, μέχρι την έκδοση του πρώτου περιοδικού «Σχεδία».
 
Πως λειτουργεί η «Σχεδία» και ποιο το κόστος της
 
Κληθείς ο κ. Αλεφάντης να εξηγήσει πως λειτουργεί η «Σχεδία», ξεκαθάρισε ότι το περιοδικό δεν είναι επαιτεία. Οι πωλητές δεν επαιτούν, αλλά με αξιοπρέπεια το πωλούν για να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα, το οποίο προηγουμένως οι ίδιοι έχουν αγοράσει.
«Κάθε πωλητής από τη στιγμή που έχει ενταχθεί στο δίκτυο πωλητών της ”Σχεδίας” θα του δοθούν δωρεάν δέκα αντίτυπα. Αυτό είναι το αρχικό του κεφάλαιο. Ο ενδιαφερόμενος/αναγνώστης με τα 4,00 ευρώ αγοράζει ένα προϊόν, στην προκειμένη περίπτωση ένα αξιόλογο δημοσιογραφικό περιοδικό ποικίλης ύλης, με σαφή κοινωνικό προσανατολισμό και ταυτοχρόνως προβαίνει σε μια πράξη αλληλεγγύης».
 
Από τα 4 ευρώ που είναι η τιμή διάθεσης του περιοδικού, τα 2,50 ευρώ, αφορούν απευθείας τον πωλητή, εκ των οποίων το 1,52 ευρώ είναι καθαρό έσοδο. Είκοσι τέσσερα σεντ είναι ο ΦΠΑ, και το υπόλοιπο 1,26 ευρώ αξιοποιείται για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας του οργανισμού (με τη δαπάνη για την εκτύπωση του περιοδικού να κατέχει τη μερίδα του λέοντος), την υποστήριξη υφιστάμενων (όπως το «Γκολ στη Φτώχεια») και την ανάπτυξη νέων κοινωνικών προγραμμάτων.
«Όταν αρχίσαμε», λέει ο κ Αλεφάντης, «δεν περίμενα ότι θα πετύχει, όμως το είχα μέσα στην ψυχή μου. Ήθελα να το δοκιμάσουμε.
 
Σήμερα είναι ένα από τα πιο μεγάλα περιοδικά και είναι ένα περιοδικό που αγκαλιάζει τον άνθρωπο που σου το πουλάει».
 
Η «Σχεδία» βοήθησε τους ανθρώπους που για την κοινωνία ήταν μέχρι πρόσφατα αόρατοι, να γίνουν ορατοί. Έδωσε τη δυνατότητα σε κάποιους που ζούσαν στο περιθώριο, να επανακτήσουν την αυτοπεποίθηση τους.
 
Καφές που σε περιμένει
 
Όπως όλα δείχνουν, η σύσταση της εθνικής ομάδας αστέγων και η «Σχεδία» ήταν μόνο η αρχή… Ακολούθησε ο καφές σε αναμονή.
Τι μπορεί να είναι ο καφές σε αναμονή; Ουσιαστικά είναι κάποιες καφετέριες, οι οποίες προφέρουν την ευκαιρία στους πελάτες τους, όταν έρθει η ώρα να πληρώσουν το ρόφημα που κατανάλωσαν, να πληρώσουν ακόμα ένα για κάποιον άνθρωπο που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα.

Αυτή η πατέντα, όπως εξήγησε ο κ. Αλεφάντης, έχει τις καταβολές της από τον ιταλικό νότο και συγκεκριμένα τη Νάπολη. Το συγκεκριμένο παράδειγμα ακολούθησαν στη συνέχεια καφετέριες σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Ρωσία και η Βουλγαρία, ενώ σήμερα υπάρχουν τέτοιες καφετέριες στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο.

Στόχος τους, επισημαίνει, δεν είναι να δημιουργήσουν εστίες καφέδων σε αναμονή αποκλειστικά και μόνο για τους πωλητές της «Σχεδίας», αλλά θα είναι εκεί διαθέσιμοι προς όλους εκείνους που πραγματικά, δεν έχουν άλλο τρόπο για να καταναλώσουν ένα καφεδάκι.

«Σχεδία-Home» και «Σχεδία-art»

Φέτος, άνοιξε τις πύλες του και το «Σχεδία home». Ένα νεοκλασικό στην οδό Κολοκοτρώνη στην Αθήνα.

Εκεί, στο σπίτι της «Σχεδίας», έχει δημιουργηθεί ένας κόμβος αλληλεγγύης και κοινωνικής καινοτομίας.

Από την μια, πωλούνται αντικείμενα, τα οποία προηγουμένως είχαν ανακυκλωθεί, από παλιά τεύχη της «Σχεδίας», τα οποία έμειναν απούλητα. Τα συγκεκριμένα προϊόντα, είναι από αντικείμενα μέχρι και κοσμήματα.

Από την άλλη, έχει δημιουργηθεί ένα καφέ μπαρ-εστιατόριο, το μενού του οποίου έχει ετοιμάσει ο πασίγνωστος σεφ Λευτέρης Λαζάρου και στο οποίο εργοδοτούνται είκοσι άστεγοι ή άνεργοι.
Στόχος είναι να αυξάνονται συνεχώς οι θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα υπάρχουν, όπως ανέφερε ο κ. Αλεφάντης και μακροπρόθεσμα σχέδια. Ένα απ’ αυτά, το οποίο αποτελεί και ευχή του, είναι να σταματήσει η έκδοση της «Σχεδίας». Αυτό θα γίνει όταν σταματήσουν να υπάρχουν άστεγοι και άνεργοι στην Ελλάδα.

Τέτοιες πρωτοβουλίες δείχνουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ακόμα αρχές και αξίες. Άνθρωποι που έχουν κάνει σύνθημα της ζωής τους το «βοηθάτε αλλήλους»..

Μακάρι, αυτοί οι άνθρωποι να γίνουν περισσότεροι, έτσι ώστε ο κόσμος να γίνει καλύτερος.

Δειτε Επισης

Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι