Παρασκευή 15 Νοε, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

Φοβερή προειδοποίηση για τις αυτοκτονίες από την Ψυχιατρική Εταιρεία Κύπρου

  10/10/2019 14:37
Φοβερή προειδοποίηση για τις αυτοκτονίες από την Ψυχιατρική Εταιρεία Κύπρου

Φοβερή προειδοποίηση για τις αυτοκτονίες από την Ψυχιατρική Εταιρεία Κύπρου

  10/10/2019 14:37
Μέχρι το 2020 έχει υπολογιστεί ότι ο αριθμός των αυτοκτονιών θα αυξηθεί μέχρι και 1,5 εκατομμύριο τον χρόνο, αναφέρει η Ψυχιατρική Εταιρεία Κύπρου, η οποία καλεί όπως ενισχυθούν τα προγράμματα πρόληψης ή δημιουργηθούν -αν δεν υπάρχουν- για να αποφύγουμε τον επερχόμενο κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών. 
 
Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Ψυχικής Υγείας, που φέτος έχει θέμα την προαγωγή ψυχικής υγείας και πρόληψη της αυτοκτονικότητας, η Ψυχιατρική Εταιρεία Κύπρου επισημαίνει πως η αυτοκτονική συμπεριφορά ορίζεται ως η συμπεριφορά κατά την οποία το άτομο θέλει να κάνει κακό στον εαυτό του.
 
Όπως σημειώνει «οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου είναι η ύπαρξη προηγούμενης αυτοκαταστροφικής διάθεσης και συμπεριφοράς, η κατάθλιψη, η σχιζοφρένεια, η διπολική διαταραχή, η χρήση ουσιών, η ύπαρξη σοβαρών γεγονότων και  προβλημάτων ζωής, προσθέτοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα προειδοποιητικά σημεία μιας πιθανής απόπειρας αυτοκτονίας ώστε να γίνει έγκαιρα η διάγνωση της αιτίας και να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή».
 
«Η προαγωγή της ψυχικής υγείας πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα. Όλοι οι άνθρωποι διαθέτουν υγιή χαρακτηριστικά και δεξιότητες που είναι δυνατόν να καλλιεργηθούν και να ενισχυθούν. Με αυτό τον τρόπο προάγονται η αυτοεκτίμηση, το αίσθημα αυτοελέγχου, ενισχύονται η ανθεκτικότητα στο στρες και η προσαρμοστικότητα και βελτιώνονται η σωματική και ψυχική υγεία, η λειτουργικότητα και ανεβαίνει το επίπεδο ποιότητας ζωής», καταλήγει.
 
Μήνυμα Επιτρόπου για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Ανακοίνωση εξέδωσε και η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, με την οποία διαμηνύει ότι το στίγμα του «ψυχολογικά διαταραγμένου», του «προβληματικού» της «κατάθλιψης» ορθώνει τείχη και εμποδίζει, ιδιαίτερα το παιδί στην εφηβεία, να μιλήσει  και να αναζητήσει βοήθεια, όπως εμποδίζει και την οικογένεια να βγει προς τα έξω φοβούμενη την κοινωνική κατακραυγή.
 
Σε γραπτό μήνυμά της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η Επίτροπος αναφέρει πως «η σημερινή μέρα προσφέρεται για να υπενθυμίσουμε την υποχρέωση της Πολιτείας, των γονιών, των αρμοδίων να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για το κάθε παιδί ώστε να έχει πρόσβαση σε κατανοητή για την ηλικία του πληροφόρηση για θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία», για να προσθέσει ότι «ιδιαιτέρως, θα πρέπει να ενισχύσουμε το γονικό ρόλο με κατάλληλα προγράμματα που στοχεύουν στην ψυχική υγεία του παιδιού με ιδιαίτερη έμφαση σε οικογένειες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες».
 
«Μέσω προγραμμάτων πρόληψης και ενημέρωσης, ευαισθητοποιείται η κοινωνία, μειώνεται το στίγμα που περιβάλλει την ψυχική ασθένεια και αυξάνονται οι πιθανότητες ένα παιδί ή μια οικογένεια να ζητήσει έγκαιρα βοήθεια. Υιοθετώντας πολιτικές και νομοθεσίες για τη μη-διάκριση, ενδυναμώνουμε το παιδί να μιλήσει για τις ψυχολογικές δυσκολίες που ενδεχομένως αντιμετωπίζει, χωρίς φόβο για το τι θα πουν οι άλλοι».
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας