Ποια η διασύνδεση της εισβολής στη Συρία με τα σχέδια των Τούρκων στην Κύπρο

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ολόκληρη η ανθρωπότητα, την εισβολή της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, που ήδη μετρά ανθρώπινες απώλειες. Στην Κύπρο, η ανησυχία είναι ακόμη πιο μεγάλη,λόγω του ότι η Συρία βρίσκεται στην περιοχή μας, αλλά κυρίως λόγω της εισβολής του Γιαβούζ, στην ΑΟΖ μας.
 
«Αυτό που συμβαίνει και διασυνδέει το Αιγαίο και την Κύπρο με τις εξελίξεις στη Συρία, είναι ότι η υποχωρητικότητα των Αμερικανών, έναντι των Τούρκων ενθαρρύνει και τρέφει τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας.», ανέφερε στον REPORTER,  ο Χρήστος Ιακώβου, Διεθνολόγος και Διευθυντής ΚΥΚΕΜ.
 
Πέτυχε αυτό που ήθελε στην Κύπρο
Ο διεθνολόγος, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, σημείωσε πως η Κύπρος ήδη βιώνει την απειλή της Τουρκίας  με τη μορφή της καταναγκαστικής διπλωματίας.
 
«Δηλαδή, από τη στιγμή που έχει εισβάλει στην ΑΟΖ της Κύπρου και δημιουργεί τετελεσμένα γκρίζων ζωνών, έχει πάρει αυτό που θέλει. Έχει περιορίσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου και οι διεθνείς πιέσεις δεν αναγκάζουν την Τουρκία να αλλάξει πολιτική. Αυτό που συμβαίνει και διασυνδέει το Αιγαίο και την Κύπρο με τις εξελίξεις στη Συρία, είναι ότι η υποχωρητικότητα των Αμερικανών, έναντι των Τούρκων ενθαρρύνουν και τρέφουν στις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκία. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία καταβάλλονται σε μια προσπάθεια που καταβάλλονται προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, αντιλαμβάνεστε ότι οι διεθνείς πιέσεις τόσο οι αμερικανικές όσο και της Ε.Ε , έναντι της Τουρκίας για υποχωρήσεις στο κυπριακό είναι από περιορισμένες έως ανύπαρκτες. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία καταβάλλονται σε μια προσπάθεια που καταβάλλονται προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, αντιλαμβάνεστε ότι οι διεθνείς πιέσεις τόσο οι αμερικανικές όσο και της Ε.Ε , έναντι της Τουρκίας για υποχωρήσεις στο κυπριακό είναι από περιορισμένες έως ανύπαρκτες», ανέφερε ο κ. Ιακώβου.
 
Τι ακριβώς επιδιώκει ο Εντρογάν στην Συρία;
 
«Ο Ερντογάν όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος του συριακού ζητήματος, επιδιώκει να είναι στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης για το μέλλον της Συρίας. Η βασική έγνοια της Τουρκίας, είναι η αποτροπή της δημιουργίας μιας κουρδικής οντότητας, η οποία θα αποτελέσει απειλή σε βάρος της ασφάλειάς της Τουρκίας σε βάθος χρόνου. Έτσι βλέποντας ότι οι επιχειρήσεις στη βορειοδυτική Συρία έχουν οδηγήσει σε περιθωριοποίηση της επιρροής της, αυτό που της απέμεινε, είναι να απαιτήσει εκβιαστικά επέμβαση στη Συρία εξασφαλίζοντας τη συναίνεση τόσο των Αμερικανών όσο και των Ρώσων».
 
Θα έχουν απώλειες οι Τούρκοι
Τι επιλογές έχουν οι Κούρδοι;
 
«Οι Κούρδοι λόγω του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, έχουν αναβαθμιστεί, μετά την εμπλοκή των μεγάλων δυνάμεων. Εκμεταλλεύτηκαν την αδυναμία των Ηνωμένων Πολιτειών να αντιμετωπίσουν επαρκώς τους Ισλαμιστές, με αποτέλεσμα να αποτελέσουν ένα βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ. Βλέποντας την υποχώρηση των ΗΠΑ, θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται με Αμερικάνους και Ρώσους. Η επόμενη επιλογή που έχουν είναι να αναγκάσουν την Τουρκία, αν παραμείνει επί μακρόν στην περιοχή να μπει σε ένα πόλεμο μη συμβατικό, σε ανταρτοπόλεμο, προκειμένου να της προκαλέσουν φθορά και να της μεγιστοποιήσουν το κόστος της παραμονής της στην περιοχή. Στην ιστορία της Μέσης ανατολής κανένας  στρατός συμβατικός δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει σε βάθος χρόνου ανταρτοπολέμους . Στο τέλος αναγκάζονταν να υποχωρήσουν και μάλιστα, ισχυρά κράτη όπως οι ΗΠΑ στο Ιράκ, όπως το Ισραήλ στο Νότιο Λίβανο. Κι αυτό υπό την πίεση που δημιουργούσε η απώλεια και η διαρκής φθορα».
 
Υπάρχει πιθανότητα επανασύστασης του ισλαμικού κράτους;
 
«Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει πιθανότητα να επανασυσταθεί το ISIS, αφού καταστράφηκαν οι πυρήνες του. Υπάρχουν κάποια απομεινάρια και έχει περιοριστεί η βάση το,υ που ήταν στο ΙΡΑΚ. Από κει και πέρα, αυτοί οι πυρήνες που υπάρχουν μπορεί να επανέλθουν σποραδικά χωρίς να έχουν τη δυναμική και τις δυνατότητες που είχαν πριν μερικά χρόνια».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών