Θετικά τα μηνύματα για εξαγωγή κυπριακών φαρμάκων στην Αίγυπτο εντός του 2020

Πολύ κοντά στην επίλυση των διαδικαστικών θεμάτων, ώστε εντός του 2020 να αρχίσει η εξαγωγή κυπριακών φαρμάκων στην μεγάλη αιγυπτιακή αγορά, βρίσκονται τα Υπουργεία Υγείας Κύπρου -Αιγύπτου, όπως αναφέρθηκε κατά τη σημερινή περιοδεία της αιγυπτιακής αντιπροσωπείας στις δυο μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες του τόπου, Remedica και Medochemie, στη Λεμεσό.
 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της πρώτης συνάντησης με τη διεύθυνση της φαρμακοβιομηχανίας Remedica, ο Διευθυντής των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Λούης Παναγή, ανέφερε πως είχαν συζητηθεί από χθες όλες οι πιθανές λύσεις, "ούτως ώστε να υπερπηδηθούν όλα τα προβλήματα από τις αυστηρές διαδικασίες που έχουν στην Αίγυπτο και από την αυστηρή ευρωπαϊκή νομοθεσία".
 
"Είμαστε πολύ κοντά στο να βρούμε τις λύσεις και να καταστεί δυνατόν, η κυπριακή φαρμακοβιομηχανία να μπορεί να εξάγει στην μεγαλύτερη αραβική χώρα, των 100 εκατομμυρίων πολιτών", είπε, ενώ σημείωσε πως το κλίμα είναι θετικό.
 
Υπάρχουν, συνέχισε, αρκετές επιλογές για να βρεθούν οι τελικές λύσεις, τις οποίες η κάθε αντιπροσωπεία θα παραθέσει ενώπιον του αντίστοιχου Υπουργού της, ώστε σε μια δεύτερη συνάντηση που θα διευθετηθεί,  να υπάρξει κατάληξη.
 
Υποδεικνύοντας πως το θέμα είναι διαδικαστικό "και ίσως να χρειαστούν και κάποιες νομοθετικές τροποποιήσεις και στις διαδικασίες σε ό,τι αφορά από αιγυπτιακής πλευράς", ο κ.Παναγή σημείωσε ότι, πέραν από τα οφέλη που θα υπάρξουν από την εξαγωγή κυπριακών φαρμάκων στη γειτονική χώρα, η ίδια η Αίγυπτος θα επωφεληθεί από αυτή τη συνεργασία, καθώς θα ανοίξει ο δρόμος για εξαγωγή και αιγυπτιακών φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Κατά τη σημερινή περιοδεία, ανέφερε, δίνεται η ευκαιρία στην αιγυπτιακή αντιπροσωπεία να διαπιστώσει το υψηλό επίπεδο παρασκευής φαρμάκων στην Κύπρο και την υψηλή τεχνολογία που χρησιμοποιείται.
 
Από την πλευρά της, η ομόλογος του, από το Υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου, Δρ. Bassant Mohamed Madkoor, εξέφρασε τις καλύτερες εντυπώσεις για τα όσα η αντιπροσωπεία είδε και έκανε λόγο για γόνιμο διάλογο, αισιοδοξία και προσδοκία για τη μελλοντική συνεργασία με την Κύπρο.
 
Ερωτηθείσα αν η Αίγυπτος είναι έτοιμη για την εισαγωγή κυπριακών φαρμάκων, απάντησε θετικά, υποδεικνύοντας ότι το θέμα είναι διαδικαστικό και για το σκοπό αυτό, υπέδειξε, η κάθε πλευρά ανέλαβε ένα σχέδιο δράσης.
 
"Είμαστε πολύ κοντά στο να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που υπάρχουν και στις δύο χώρες, περιμένουμε πολλά από αυτή τη συνεργασία και έχουμε αρκετή δουλειά να κάνουμε", είπε, εκφράζοντας την άποψη ότι η εισαγωγή κυπριακών φαρμάκων στην Αίγυπτο θα γίνει εντός του 2020.
 
Σημείωσε δε ότι και η αιγυπτιακή φαρμακοβιομηχανία προσβλέπει στην εξαγωγή των προϊόντων της στην Κύπρο.
 
Εξάλλου, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της φαρμακοβιομηχανίας Remedica, Μιχάλης Νεοπτολέμου, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη θετική κατάληξη των προσπαθειών που γίνονται για εξαγωγή κυπριακής προέλευσης γενόσημων φαρμακευτικών προϊόντων στην αιγυπτιακή αγορά, "η οποία είναι τεράστιας στρατηγικής σημασίας για την Κύπρο".
 
"Έχουμε συμφωνίες με τοπικούς παράγοντες στην Αίγυπτο και αναμένουμε την έγκριση από τις αιγυπτιακές αρχές πάρα πολύ σύντομα, έτσι ώστε τα κυπριακά φάρμακα να πωλούνται στην αιγυπτιακή αγορά", συμπλήρωσε.
 
Αφού ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της Remedica και ενημερώθηκε για τη διαδικασία παραγωγής φαρμάκων και την τεχνολογία που χρησιμοποιείται, η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε και τη φαρμακοβιομηχανία Medochemie.

Δειτε Επισης

Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Οι τελικές αγορεύσεις για την υπόθεση Θανάση-Απορρίπτει τα περί δολοφονίας του 26χρονου η Εισαγγελία
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας