Δημιουργείται έδρα αραβικών σπουδών στην Κύπρο

Το Πανεπιστήμιο Frederick προχωρά με τη δημιουργία έδρας αραβικών σπουδών στην Κύπρο, όπως ανακοίνωσαν σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης και ο Υπουργός Παιδείας Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κώστας Χαμπιαούρης.
 
Το πρωί πραγματοποιήθηκε στη Βουλή συνάντηση εργασίας για το θέμα της προώθησης της αραβοφωνίας στην Κύπρο, στην παρουσία των Πρέσβεων των Αραβικών Κρατών με έδρα τη Λευκωσία, ενώ τόσο ο Υπουργός Παιδείας όσο και ο Πρόεδρος της Βουλής έκαναν λόγο για συγκεκριμένα βήματα που υλοποιούνται. Εντός των ημερών συστήνεται επιτροπή για να εξεταστούν επιμέρους ζητήματα, ενώ θα ζητηθεί και τεχνική στήριξη από τον Αραβικό Σύνδεσμο.
 
Όπως δήλωσε ο κ. Συλλούρης, κατά τη συνάντηση με τον Υπουργό και τους Πρέσβεις έγινε ενημέρωση για τα θετικά βήματα που έγιναν προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ έγινε επίσης συζήτηση για το πως μπορούν και οι ίδιοι οι Πρέσβεις να συμβάλλουν. Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε εξάλλου ότι ενημερώθηκαν οι Πρέσβεις και για τη δημιουργία σχετικής έδρας σε πανεπιστήμιο της Κύπρου.
 
Καταλήξαμε σε συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως το έχει καθορίσει το Υπουργείο Παιδείας ενώ θα μιλήσουμε και με τον Αραβικό Σύνδεσμο για περαιτέρω τεχνική στήριξη, είπε.
 
Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι υπάρχει μια επιτροπή μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, της Βουλής, του Πανεπιστημίου Frederick και των Πρέσβεων για να καθοριστούν τα βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν για την πλήρη ανάπτυξη της αραβοφωνίας στην Κύπρο.
 
Ως προς τη δημιουργία έδρας αραβικών σπουδών και σε άλλα πανεπιστήμια, πέραν του ιδιωτικού πανεπιστημίου, ο κ. Συλλούρης είπε ότι «είναι ανοιχτό το ζήτημα για οποιονδήποτε θέλει να προχωρήσει».
 
Αυτοί που προχώρησαν πρώτοι ήταν το Πανεπιστήμιο Frederick, πρόσθεσε ενώ είπε ότι εναπόκειται σε κάθε πανεπιστήμιο να αποφασίσει για το θέμα, καθώς τα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν λαμβάνουν κάποια στήριξη για την έδρα.
 
Ως προς το αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, ο κ. Συλλούρης είπε ότι έχουν γίνει ήδη βήματα και πλέον εφαρμόζονται δράσεις. «Αυτές οι δράσεις θα πληθαίνουν συν τω χρόνω. Θα γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» κατέληξε.
 
Από την πλευρά του ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης είπε ότι τόσο το Υπουργείο, όσο και η Κυβέρνηση στηρίζουν την πρωτοβουλία αυτή.
 
Αναφέρθηκε στην απόφαση που πάρθηκε πριν από λίγο καιρό στο Υπουργικό Συμβούλιο για ένταξη και διδασκαλία της αραβικής γλώσσας στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης στα Επιμορφωτικά Κέντρα, και στα πλαίσια των σχολείων «ΔΡΑ.Σ.Ε».
 
«Έχουμε καθορίσει κάποια βήματα συγκεκριμένα» είπε ο κ. Χαμπιαούρης, προσθέτοντας ότι θα γίνει μια επιτροπή η οποία θα μελετήσει την διδακτέα ύλη, τον τρόπο αξιολόγησης της ύλης, ποιοι θα διδάσκουν, πως θα πιστοποιείται η αραβική γλώσσα, αλλά και τη δημιουργία έδρας αραβικών σπουδών σε πανεπιστήμιο.
 
Είμαστε πρόθυμοι στα πλαίσια μιας επιτροπής που θα συσταθεί εντός των ημερών να δώσουμε όλες τις λύσεις, είπε ενώ ανέφερε ότι μετά την ενημέρωση, οι Πρέσβεις «έχουν μείνει ευχαριστημένοι και σύντομα έπεται συνέχεια».
 
Ερωτηθείς αν τα αραβικά θα προσφέρονται ως μάθημα επιλογής στα σχολεία, ο Υπουργός είπε ότι στο παρόν στάδιο η συζήτηση αφορά τα  για τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης και τα Επιμορφωτικά Κέντρα.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία