Προτεραιότητα ένα βιώσιμο μοντέλο με δικαιότερους όρους συμμετοχής των παραγωγών

Η ανάπτυξη ενός ισχυρού και βιώσιμου μοντέλου του αγροτικού τομέα με πιο δίκαιους όρους συμμετοχής και απασχόλησης των παραγωγών αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή.
 
Ο κ. Καδής μιλούσε κατά τη διάρκεια της έναρξης ημερίδας με τίτλο «Νέες προκλήσεις και νέα ΚΑΠ».
 
Στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική για την περίοδο 2021-2027, η οποία «παροτρύνει τα κράτη-μέλη να δρουν με αυξημένη ευαισθησία για το περιβάλλον, ενώ δεν εγκαταλείπει τον κοινωνικό της ρόλο και τη συμβολή της στην οικονομία και την ευημερία των αγροτών».
 
Κατά τις εντατικές και εκτεταμένες διαβουλεύσεις που είχαμε ως Κυπριακή Δημοκρατία στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποβάλαμε τις προτάσεις και θέσεις μας για τον στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου, είπε.
 
Ο Υπουργός Γεωργίας συνέχισε λέγοντας ότι οι θέσεις μας, στηρίζονται στην ανάγκη για την απλοποίηση των παρεμβάσεων στο σύνολο της ΚΑΠ και τη μείωση της γραφειοκρατίας για τους πολίτες και τις δημόσιες υπηρεσίες.
 
Υποστηρίζουμε, επίσης, ανέφερε, την παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στα κράτη-μέλη, ώστε να σχεδιάσουν ένα ενιαίο στρατηγικό πλαίσιο για τον αγροτικό τομέα, στη βάση της αρχής της επικουρικότητας, αλλά και των αναγκών και των προτεραιοτήτων της κάθε χώρας ξεχωριστά.
 
«Μεταξύ άλλων, προτεραιότητα μας είναι η ανάπτυξη ενός ισχυρού και βιώσιμου μοντέλου με δικαιότερους όρους συμμετοχής και απασχόλησης των παραγωγών, και κυρίως των μικροκαλλιεργητών, στην αγροδιατροφική αλυσίδα», σημείωσε ο κ Καδής.
 
Στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, είπε, «στοχεύουμε, ακόμα, στην προώθηση της καινοτομίας μέσα από την κατάρτιση, τη συμβουλευτική υποστήριξη, τη συνεργασία και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και εφαρμογών, στη μείωση του κόστους παραγωγής, στην παραγωγή υγιεινών και ασφαλών τροφίμων, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή».
 
«Ειδικά για την κλιματική αλλαγή και την αποτελεσματική αντιμετώπισή της, επιδιώκουμε, μέσω του Στρατηγικού Σχεδιασμού, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας στη γεωργία, με προσήλωση στον ιδιαίτερο αυτό στόχο», πρόσθεσε.
 
Αναφορά έκανε ο Υπουργός Γεωργίας στην πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για την κλιματική αλλαγή λέγοντας ότι «αναδεικνύει τη δέσμευση της Κύπρου για τη δημιουργία συνεργιών προς την κατεύθυνση αυτή».
 
Σημειώνω, είπε, ότι μια από τις ομάδες εργασίας που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, θα επικεντρωθεί στις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στον τομέα της γεωργίας.
 
Ταυτόχρονα, ανέφερε ο κ.Καδής, επιδιώκουμε τη διατήρηση του ύψους των συνολικών πόρων που θα διατεθούν στη νέα ΚΑΠ στα σημερινά τουλάχιστον επίπεδα, έτσι ώστε να μας δοθεί η οικονομική ευχέρεια να υλοποιήσουμε και τις απαραίτητες συμπληρωματικές εθνικές πολιτικές.
 
Ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι το Υπουργείο έχει θέσει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, «με στόχο την αποδοτικότερη χρήση των εργαλείων που παρέχονται από τη νέα ΚΑΠ και την όσο το δυνατό μεγαλύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες και στις προσδοκίες του αγροτικού μας κόσμου».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο 1.400 ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθειες
Στους 29 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στη ατμόσφαιρα
Συνεχίζουν να μην καταγράφονται από την Αστυνομία οι διελεύσεις των επανεγκατασταθέντων-Χάνονται επιδόματα
Οι δικαιούχοι οικονομικής στήριξης στο «κτίΖΩ» και η επιπλέον βοήθεια που παρέχει το ΥΠΕΣ
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Αυξημένη κίνηση στις υπεραγορές το Πάσχα, αλλά όχι σε άλλα καταστήματα λιανικής
Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στη δημοσιογράφο Γεωργία Ψαριά
Νέες προκλήσεις από «υπεξ», τα ρίχνει στους Ε/κ για τη συμφόρηση στο οδόφραγμα Αγίου Δομέτιου
Σ. Κυριακίδου: Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να σπάσει η προκατάληψη για τα οροθετικά άτομα
Παρέμβαση υπ. Οικονομικών για καταβολή συντάξεων ζητούν έξι πρώην στελέχη του ΡΙΚ