Αρχιεπίσκοπος: Ας κάτσουν ήσυχες οι εκπαιδευτικές οργανώσεις… βίτσα για τις απεργίες

Ασπίδα προστασίας στον Υπουργό Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη ύψωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ για την κρίση στην Παιδεία, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε πυρά κατά των καθηγητών, οι οποίοι επιχειρούν, όπως λέει το φάγωμα του Υπουργού.
 
Σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του στην εφημερίδα «Σημερινή», ο Αρχιεπίσκοπος κλήθηκε να σχολιάσει μεταξύ άλλων τα όσα τεκταίνονται το τελευταίο διάστημα στην Παιδεία, λέγοντας πως τα προβλήματα είναι τροχοδρομημένα και όχι πραγματικά, με απώτερο στόχο το φάγωμα του Υπουργού Παιδείας, ο οποίος επιχειρεί τομές.
 
«Η Παιδεία μας πρέπει να αλλάξει. Δεν πρέπει να γίνουμε ουραγοί της Ευρώπης. Το IQ του Κύπριου είναι υψηλό και πρέπει και το μορφωτικό επίπεδο να ψηλώσει. Δυστυχώς, μερικοί είναι οκνηροί και λυπάμαι γιατί δεν θέλουν να δουλέψουν ως πνευματικοί άνθρωποι. Γιατί οι καθηγητές είναι πνευματικοί άνθρωποι», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.
 
Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας, αναφέρθηκε σε δημοσίευμα το οποίο έλεγε ότι «1850 καθηγητές επικαλούνται λόγους υγείας για να μην μετατεθούν και υποστήριξε ότι ‘κι εμείς είμεθα άνθρωποι και αρρωσταίνουμε, αλλά πάντα, έστω και άρρωστοι, βρισκόμαστε στο γραφείο για να δουλέψουμε. Να μην είμεθα, λοιπόν φυγόπονοι, να μη θέλει ο καθένας, κατά το κοινώς  λεγόμενον τα μαλαχτά της κοιλιάς του. Φτάνει πια…»
 
Ανέφερε επίσης ότι στηρίζει πλήρως τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη, αλλά και τον θεσμό των τετράμηνων.
 
«Τα παιδιά, με την επανάληψη μαθαίνουν. Όταν άκουσα προχθές ότι σκοπεύουν να κατέλθουν σε απεργία, απόρησα. Στην εποχή μας κάναμε απεργία μόνο για εθνικούς λόγους, όχι γιατί διαφωνούμε με κάποια μαθήματα. Για μένα είναι βίτσα που θέλουν, είναι ντροπή. Που φθάσαμε. Να μένουμε αγράμματοι; Αυτό θέλουμε»;
 
Τα κόμματα παρεμβαίνουν και οι θρησκευόμενοι Κύπριοι
 
Ο Αρχιεπίσκοπος, θεωρεί επίσης ότι, τα κόμματα παρεμβαίνουν στην εκπαιδευτική διαδικασία και το Υπουργείο πρέπει να γίνει, όπως λέει πιο αποφασιστικό και να μην επιτρέπει την εισχώρηση κομματικών ιδεών στα σχολεία.
 
«Η εκκλησία είναι ο μοναδικός θεσμός που στα δύο χιλιάδες χρόνια ύπαρξης της είχε την Παιδεία υπό την προστασία της και τη διατήρησε ζωντανή… Τώρα τα κόμματα δεν θέλουν την εκκλησία να ανακατεύεται. Ντροπή τους. Γιατί η εκκλησία μέσα στους αιώνες, διαδραμάτισε ένα πολύ θετικό ρόλο για την Παιδεία μας. Και πρέπει να ντρέπονται, να θέλουν την Εκκλησία μακράν».
 
Σε ότι αφορά το επιχείρημα που προτάσσεται κατά καιρούς για το κοσμικό θύραθεν προσανατολισμό της Παιδείας, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι οι Κύπριοι είναι θρησκευόμενος λαός. «Είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Θέλουμε να απεμπολήσουμε αυτό το ήθος του θρησκευόμενου λαού; Αν υπάρχουν πέντε άμυαλοι που δηλώνουν Άθεοι, πρέπει να τους ακούσουμε κι εκείνους;… Εάν μερικοί θέλουν την Εκκλησία να λέει μόνο «Κύριε Ελέησον», να το βγάλουν από το μυαλό τους».
 
Η θέση του για τη μαντήλα
 
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και στο περιστατικό με την εκδίωξη μαθήτριας από σχολείο, η οποία φορούσε μαντήλα. Όπως είπε, «έχω πληροφορηθεί, ότι η συγκεκριμένη κοπέλα, φορούσε τη μαντήλα μόνο στο σχολείο, αλλά μετά στην καθημερινότητα της δεν την έβαζε».
 
Και συνέχισε λέγοντας ότι θα μπορούσε ο διευθυντής του σχολείου να την φωνάξει ιδιαιτέρως και με ευγένεια να της υποδείξει ότι στο σχολείο δεν επιτρέπεται να τη φορει, αφού όλοι οι μαθητές υπάγονται σε κάποιους κανόνες.
 
«Το να θέλεις να διαφοροποιείσαι από τους άλλους σ’ ένα οργανωμένο συλλογικό σύστημα όπως το σχολείο είναι κάπως εγωιστικό. Θα μπορούσε να φορά τη μαντήλα μετά το σχολείο και αυτό είναι απολύτως σεβαστό. Γιατί σεβόμαστε τόσο τη θρησκεία, όσο και την ιδιαιτερότητα του άλλου. Στο σχολείο όμως, πρέπει να σεβόμαστε τον χώρο και τους κανόνες».
 
Πάντως, ξεκαθάρισε ότι γνώμη του είναι πως ήταν λάθος και των δύο πλευρών και ο Υπουργός έδωσε μια πολύ καλή λύση στο θέμα.
 
«Δεν κατανοώ γιατί κάποιοι συνεχίζουν να ψέγουν. Εδώ λοιπόν καταλαβαίνει κανείς, ότι όλες αυτές οι αντιδράσεις ήταν τροχοδρομημένες εναντίον του Υπουργού Παιδείας. Ας καθίσουν ήσυχα οι εκπρόσωποι των καθηγητών και να μην κάνουν τον «καμπόσο». Είναι απαράδεκτοι και ανάξιοι της αποστολής των. Δεν είναι αυτές οι οργανώσεις που χρειάζεται η Παιδεία».  
 

Δειτε Επισης

Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης
Συνεχίζεται η παράδοση με τη συνάντηση Επιταφίων στην Πάφο
Η EΣΚ ενώνει τη φωνή της με τη  Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων-Καλεί το Ισραήλ να αφήσει τον Τύπο να εισέλθει στη Γάζα
Συννεφιασμένο το σκηνικό του καιρού, αναμένονται βροχές και καταιγίδες το Πάσχα-Πέφτει η θερμοκρασία
Η αντίδραση των αγροτών μετά το χάσμα που προέκυψε από το «e-κοφίνι»-Ζητούν δημιουργία δημοπρατηρίου
Ο Σύνδεσμος Προστασίας Ψυχικής Υγείας συμφωνεί με Μανιφέστο Mental Health Europe ενόψει Ευρωεκλογών