«Το ελάχιστο που μπορεί να δώσει κάποιος, είναι μεγάλο για αυτόν που μπορεί να το πάρει»

Ζούμε στο 2019 και κάποιοι συνάνθρωποί μας δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα προς το ζην. Αναγκάζονται να ζητούν βοήθεια από τους γύρω τους για πράγματα που σε άλλους φαίνονται απλά.

Υπάρχουν οι άνθρωποι που τους βοηθούν, που αφήνουν πίσω τους, για λίγες ώρες την ημέρα, την προσωπική τους ζωή, τις υποχρεώσεις και τα σχέδιά τους και προσφέρουν στους μη έχοντες. Αυτό ονομάζεται εθελοντισμός, μια λέξη που προέρχεται από το «εθέλω» που σημαίνει θέλω πολύ.

Μέσα από το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού, ο κάθε άνθρωπος που θέλει μπορεί να προσφέρει στους συνανθρώπους μας, που χρειάζονται βοήθεια, με διάφορους τρόπους, κάνοντας τους χαρούμενους.

Μιλώντας στον REPORTER, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού, Ηλίας Δημητρίου, σημείωσε πως αρκετά χρόνια ασχολούνταν μόνο με την ευημερία του κοινού. Πλέον ασχολούνται και με το περιβάλλον και με τον αθλητισμό.

«Το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού είναι το συμβούλιο που είναι θεσμοθετημένο και υπάρχει νόμος που διέπει τη λειτουργία και τη δράση του από το 2006. Λειτουργεί από το 1973 για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις εθελοντικές παραμέτρους που χρειάζεται ένας τόπος», τόνισε ο κ. Δημητρίου, προσθέτοντας πως ως εθελοντικό σώμα, αυτή τη στιγμή, εκπροσωπούν πέραν των 200 εθελοντικών οργανώσεων.

Οι τρόποι που μπορεί να προσφέρει ένας εθελοντής
Ο Ηλίας Δημητρίου αναφέρθηκε στους τρόπους που μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία ένας εθελοντής και, όπως σημείωσε, υπάρχουν διάφοροι τομείς.

«Ένας τομέας είναι η κοινωνική ευημερία. Για παράδειγμα, αν ένας εθελοντής επιθυμεί να προσφέρει σε αυτό τον τομέα, μπορεί να μεταφέρει στο νοσοκομείο άτομα που δεν είναι σε θέση να το κάνουν μόνα τους, ή μπορεί να κάνει παρέα σε άτομα που είναι μόνα. Ένας άλλος τρόπος για να προσφέρει κάποιος σε αυτό τον τομέα είναι να βοηθήσει στη συλλογή ρουχισμού ή τροφίμων για τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες».

Ένας άλλος τομέας είναι το περιβάλλον και, σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, υπάρχουν διάφορες περιβαλλοντικές δράσεις για να προσφέρει ένας εθελοντής, όπως για παράδειγμα η δεντροφύτευση ή η καθαριότητα μιας παραλίας.

«Υπάρχει και ο τομέας του αθλητισμού, που μπορούν να προσφέρουν οι εθελοντές. Για παράδειγμα μπορούν να συμμετάσχουν σε ένα αγώνα δρόμου, ο οποίος διοργανώνεται για εθελοντικό σκοπό. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα που μπορεί κάποιος να ασχοληθεί, φτάνει να έχει όρεξη και θέληση».

«Έχουμε άψογη συνεργασία με το κράτος»
Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού σημείωσε πως η συνεργασία τους με το κράτος είναι άψογη.

«Εμείς σαν Συμβούλιο Εθελοντισμού δεν έχουμε κανένα οικονομικό όφελος. Κάποια έμμισθα στελέχη του Συμβουλίου μας πληρώνονται από το κρατικό προϋπολογισμό. Εξάλλου, έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία και με τον Επίτροπο Εθελοντισμού αλλά και με άλλα υπουργεία, καθώς και με το Κοινοβούλιο. Εμείς είμαστε ένας φορέας, ο οποίος έχει άποψη για τις εθελοντικές δράσεις στην Κύπρο και καλούμαστε στις επιτροπές της Βουλής για να πούμε τις απόψεις μας», ανέφερε ο κ. Δημητρίου, προσθέτοντας πως το Συμβούλιο έχει άψογες σχέσεις και με Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Πώς μπορεί κάποιος να γίνει εθελοντής
Ο Ηλίας Δημητρίου επεξήγησε τους τρόπους που μπορεί να γίνει ένας πολίτης εθελοντής. «Ο τρόπος είναι απλός. Μπορούν να τηλεφωνήσουν στο 22514786, που είναι το τηλέφωνο του Παγκύπριου Συμβουλίου Εθελοντισμού και δηλώνουν πως θα ήθελαν να γίνουν εθελοντές. Επίσης, μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.ethelontis.net όπου μπορούν να δηλώσουν πως θέλει να συνεισφέρουν στο εθελοντικό κίνημα».

Εμπειρογνώμονες και επιστημονικό προσωπικό του Συμβουλίου Εθελοντισμού κάνουν μια αξιολόγηση στις αιτήσεις των πολιτών, ώστε να έχουν μια συνολική εικόνα των υποψηφίων.

«Απαραίτητη προϋπόθεση για έναν εθελοντή είναι να έχει λευκό ποινικό μητρώο, για ευνόητους λόγους. Από εκεί και πέρα, γίνεται μια συνέντευξη με τους υποψηφίους, για να προχωρήσει η αίτησή του και για να επιβεβαιώσει αν μπορεί να συνεισφέρει στον τομέα που έχει δηλώσει. Αν το επιβεβαιώσει, τότε προχωρεί ο υποψήφιος με μια βασική εκπαίδευση για το πως μπορεί να προσφέρει και τον εγγράφουμε στους καταλόγους του κινήματος», τονίζει ο κ. Δημητρίου.

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να πούμε πως δεν είναι δεσμευτική η εγγραφή στους καταλόγους του Συμβουλίου. Αν ένας εθελοντής νιώσει πως δεν έχει χρόνο για να προσφέρει, τότε μπορεί εύκολα να αποχωρήσει».
 
Το μήνυμα για τον εθελοντισμό
Το μήνυμα που στέλνει στους πολίτες ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθελοντισμού είναι πως «ο καθένας μπορεί να προσφέρει και στο ελάχιστο. Να μην υποτιμούμε και το πιο μικρό που μπορούμε να δώσουμε. Το ελάχιστο που μπορεί να δώσει κάποιος, είναι μεγάλο για αυτόν που μπορεί να το πάρει. Όλοι μπορούν να προσφέρουν από το χρόνο τους».

Δειτε Επισης

Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»