Ετοιμότητα για εξεύρεση λύσεων δήλωσαν ΟΑΥ και οργανώσεις γιατρών

Την ετοιμότητά τους σε πνεύμα κατανόησης και μέσα από εντατική διαβούλευση, να εξεύρουν εκείνες τις λύσεις που θα ενισχύουν την εποπτεία και τον έλεγχο του Γενικού Συστήματος Υγείας, εξέφρασαν σήμερα ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) και η Ένωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου (ΕΝΙΚ).
 
Κατά την πρώτη συνάντηση ενός νέου κύκλου διαβουλεύσεων, η οποία διήρκεσε τέσσερις ώρες, με σκοπό την προετοιμασία της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ, τέθηκαν επί τάπητος οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί του ιατρικού κόσμου και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.
 
Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ, Σάββας Καδής, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκε η ετοιμότητα και η πρόσθεση όλων των μερών, μέσα από το διάλογο που ξεκίνησε, να εργαστούν ώστε να καθοριστούν εκείνες οι δικλείδες, που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, του ιατρικού κόσμου, αλλά και του όλου εγχειρήματος.
 
Ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν «ιδιαίτερα εποικοδομητική», κατά τη διάρκεια της οποίας διεξήχθη ένας ειλικρινής διάλογος επί των διάφορων θεμάτων που αφορούν στην ένταξη στο ΓεΣΥ τόσο των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων όσο και των ιατρών στην ολότητά τους.
 
Όπως είπε ο κ. Καδής «όλα τα μέρη δηλώνουν προσηλωμένα στον κοινό στόχο της διαφύλαξης της υψηλής ποιότητας στις υπηρεσίες υγείας προς το συμφέρον των ασθενών».
 
Πρόσθεσε ότι όλες οι πλευρές έχουν επιφυλαχθεί να μελετήσουν διάφορα θέματα, σημειώνοντας ότι θα γίνουν ομάδες εργασίας και θα υπάρξει συνεργασία, ευελπιστώντας ότι μέσα από τις μελλοντικές συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν σύντομα να προσπαθήσουν να έρθουν όσο πιο κοντά μπορούν.
 
«Υπάρχουν ακόμα διαφορές. Ο διάλογος γι’ αυτό γίνεται για να μπορέσουμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές και να επιτύχουμε μια συμφωνία για ένα σύστημα, που θα ζηλεύει όλη η Ευρώπη», είπε ο κ. Καδής.
 
Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Πέτρος Αγαθαγγέλου, είπε πως η ιατρική κοινότητα έχει ταχθεί να υπηρετήσει τον ασθενή και την κοινωνία γενικότερα και προς αυτή την κατεύθυνση το σύστημα υγείας θα αποτελέσει εργαλείο, ούτως ώστε να εφαρμόσουμε όλες τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, μέσα σε ένα σύστημα το οποίο να είναι ασθενοκεντρικό και να διασφαλίζει την ποιότητα, αλλά μια την επιστημονική αξιοπρέπεια.
 
Σε ερώτηση εάν υπάρχει θετικό κλίμα, ο κ. Αγαθαγγέλου είπε ότι «η θετικότητα του κλίματος είναι δεδομένη μόνο και μόνο από την παρουσία μας εδώ πέρα», για να προσθέσει ότι «υπάρχει συνέχεια αυτής της κοινής επιθυμίας, όλων των εμπλεκομένων να συμβάλουν εποικοδομητικά, έτσι ώστε να εφαρμόσουμε ένα σύστημα υγείας, που η ιατρική κοινότητα να το αντιμετωπίσει θετικά και με τη δυνατότητα να δίδεται όλη η ευχέρεια στον κάθε γιατρό να υπηρετήσει αυτό σύστημα».
 
Σε σχέση με τις εγγυήσεις που ζητούν για τις αμοιβές των γιατρών, είπε πως αυτό είναι ένα από τα ζητήματα που συζητούνται, είναι ενότητες και έχουν τεθεί θεμελιώδεις αρχές στις εισηγήσεις της ιατρικής κοινότητας και των νοσηλευτηρίων.
 
Ο Πρόεδρος του ΟΑΥ, Θωμάς Αντωνίου, δήλωσε ότι υπάρχει καλή διάθεση και χρειάζεται ορθολογισμός, ώστε να προχωρήσουν μπροστά.
 
Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τις αμοιβές των γιατρών, είπε ότι ο ΟΑΥ «δεν θέλει νοσοκομεία, που να μην είναι βιώσιμα στα πλαίσια του ΓεΣΥ, δεν θέλει γιατρούς που να μην είναι ικανοποιημένοι, να μην νιώθουν άνετα και να μην εξασφαλίζεται η αξιοπρέπεια του γιατρού και η σωστή αμοιβή».
 
Σημειώνεται, ότι στις επόμενες δύο εβδομάδες θα πραγματοποιηθούν και άλλες συναντήσεις.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Με πράσινα οικολογικά περίπτερα γεμίζει η Κύπρος-Θα δέχονται πλαστικό, χαρτί, γυαλί και μέταλλο
Κατάργηση των τελών για καινοτόμες start-ups εξετάζει η Επιτροπή Εμπορίου
Επίσημα στην κούρσα για τη Δημαρχία Λευκωσίας ο «Ζανέττος»
Ισόβια κάθειρξη σε 32χρονη-Εγκατέλειψε το μωρό της για να πάει διακοπές και πέθανε από αφυδάτωση
Τζ. Χριστοδούλου σε σύνοδο ΗΕ: Πλήρως δεσμευμένη η ΚΔ στην ισότητα φύλων
Αυξήθηκαν οι αφίξεις των τουριστών στην Κύπρο αλλά και τα ταξίδια των Κυπρίων
Εντός των επόμενων ημερών αναχωρεί το δεύτερο πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια
Μεταβαίνει στο Βέλγιο ο Πρόεδρος-Ανοιχτό το ενδεχόμενο για κατ' ιδίαν συνάντηση με Γκουτέρες
Πληροφορίες για συζητήσεις Πελεκάνου με ΕΛΑΜ για το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών
Εγκέφαλος του κυκλώματος που εξωθούσε στην πορνεία ανήλικες μια 25χρονη-Ο ρόλος της και οι πληρωμές με κοκαΐνη