Νέα δυναμική για την περιοχή παλιού λιμανιού Λεμεσού, δίνει η ανάπλαση της πλατείας Συντάγματος

Ως ένα έργο με "τεράστια δυναμική", που θα αποτελέσει πόλο έλξης, χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης την αναβαθμισμένη πλατεία Συντάγματος, στην είσοδο του παλιού λιμανιού.
 
Συνοδευόμενος από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Νικολαϊδης βρέθηκε το πρωί στην 2.200 τ.μ Πλατεία Συντάγματος, κατά τη διάρκεια παράδοσης του ολοκληρωμένου έργου στην πόλη και στους επισκέπτες της.
 
Σημειώνοντας πως το έργο παραδόθηκε εντός χρονοδιαγραμμάτων, πέραν μια μικρής καθυστέρησης που κρίθηκε αναγκαία για να γίνει διαχείριση κάποιων αρχαιοτήτων που εντοπίστηκαν, ο κ. Νικολαϊδης υπέδειξε πως η Πλατεία Συντάγματος αποτελεί κομβικό σημείο του παλιού λιμανιού και της περιοχής του μεσαιωνικού κάστρου, καθώς και του Πολυλειτουργικού Παραθαλάσσιου Πάρκου της Επίχωσης με το παλιό λιμάνι και τη μαρίνα Λεμεσού.
 
"Είναι ένα σημείο σύγκλισης των τεσσάρων αυτών αναπτύξεων της πόλης και θα συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση της περιοχής και της εικόνας της Λεμεσού γενικότερα", είπε και ευχαρίστησε το Δημοτικό Συμβούλιο και τους λειτουργούς του Δήμου, τον εργολάβο, αλλά και τον τέως Δήμαρχο και το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο που ξεκίνησαν τις διαδικασίες εκτέλεσης του έργου.
 
Παραδίδεται σήμερα στον κόσμο, στους επισκέπτες, μια πλατεία με τεράστια δυναμική που θ` αποτελέσει πόλο έλξης, είπε, προσθέτοντας ότι στο χώρο θα διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις "που θα προσδώσουν στην περιοχή μιαν ιδιαίτερα αυξημένη αξία".
 
Σημειώνεται πως το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 και συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη» στον άξονα προτεραιότητας "Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη".
 
Το συμβόλαιο εκτέλεσης του Έργου, κόστους 480.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, ήταν διάρκειας έξι μηνών και αναμενόταν να ολοκληρωθεί τον περασμένο Απρίλιο, ωστόσο λόγω των αρχαιοτήτων που εντοπίστηκαν κατά τις εργασίες, υπήρξε μια, εντός χρονοδιαγραμμάτων, καθυστέρηση.
 
Συγκεκριμένα, το έργο αφορά παρεμβάσεις στην Πλατεία Συντάγματος και την παρακείμενη οδό Ερμού, με πλακοστρώσεις, σύστημα περισυλλογής ομβρίων υδάτων, τοπιοτέχνηση και εγκατάσταση αρδευτικού συστήματος, υπαίθριους καθιστικούς χώρους, ευκολίες για ΑμεΑ, φωτισμό και εξοπλισμό.
 
Στο πλαίσιο του έργου, θα γίνει επίσης κατασκευή για ανάδειξη της προβλήτας που είχε ανευρεθεί στην οδό Ερμού, κατά τη διάρκεια των εκσκαφών. Η κατασκευή θα περιλαμβάνει σκέπαστρο το οποίο θα καλυφθεί με ειδικό γυαλί και θα προεξέχει περίπου 50 εκ. από το δάπεδο.
 
Αναφερόμενος στην έλλειψη χώρων στάθμευσης στην περιοχή, ο Δήμαρχος Λεμεσού είπε πως ο Δήμος βρίσκεται στη διαδικασία για να εξασφαλίσει ένα κοντινό τεμάχιο" σε απόσταση που κάποιος μπορεί να την περπατήσει σε πέντε λεπτά και ο οποίος αναμένεται να απαμβλύνει τη διαθεσιμότητα χώρων στάθμευσης, ενώ γίνεται μελέτη και για αναβάθμιση του χώρου στάθμευσης απέναντι από το παλιό δικαστήριο, μέσα από κάποιες παρεμβάσεις".
 
Είπε, ακόμη, πως γίνονται διάφορες σκέψεις σε σχέση με τη διαμόρφωση των μέσων πρόσβασης στην περιοχή, "προσβλέποντας ότι σε κάποιο χρονικό διάστημα θα αρχίσει ο κόσμος να χρησιμοποιεί και τις δημόσιες μεταφορές και το σύστημα park & drive που θα εφαρμόσουμε, ένα στο ιστορικό κέντρο πόλης κι ένα στον Εναέριο".
 
Ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε ακόμη πως "σε λίγες μέρες παραδίδεται και το πάρκο στην οδό Φιλελλήνων, συνεχίζουμε με τον Πράσινο Περίπατο και τα έργα στις δυτικές συνοικίες, που σιγά σιγά παίρνουν σάρκα και οστά".
 
Λέγοντας ότι η Λεμεσός δεν είναι μόνο το παραλιακό μέτωπο, ανέφερε πως ο Δήμος προχωρεί σε αναβαθμίσεις και εντός της πόλης, μέσα από τις περιβαλλοντικές γειτονιές "και ήδη εντός των ημερών κατακυρώνεται η προσφορά για την πρώτη περιβαλλοντική γειτονιά, με ουσιαστική παρέμβαση στη συνοικία Ομονοίας και θα ακολουθήσει η συνοικία του Αγίου Σπυρίδωνα".
 
"Μπαίνουμε σε μια προοπτική μιας ολοκληρωμένης ανάπτυξης της Λεμεσού, πέρα από το όμορφο παραλιακό μέτωπο, στις συνοικίες και στις περιοχές όπου διαβιούν οι μεγάλες μάζες του πληθυσμού", κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Νικολαϊδης.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου