Πέμπτη 13 Αυγ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Ανησυχεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης για την αύξηση των θανατηφόρων δυστυχημάτων

  20/09/2019 15:10
Ανησυχεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης για την αύξηση των θανατηφόρων δυστυχημάτων

Ανησυχεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης για την αύξηση των θανατηφόρων δυστυχημάτων

  20/09/2019 15:10
Τις ανησυχίες του για τη θλιβερή αύξηση των θανάτων στην άσφαλτο εξέφρασε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το ΓΤΠ, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής για το θέμα της αύξησης των ποινών για τροχαίες παραβάσεις, ο κ. Σαββίδης, αφού σημείωσε ότι αντιλαμβάνεται και σέβεται πλήρως τόσο τον φόρτο εργασίας της επιτροπής όσο και τις προσπάθειες που έχει μέχρι σήμερα καταβάλει για συζήτηση των νομοσχεδίων, εντούτοις εξέφρασε θερμή παράκληση όπως ολοκληρωθεί σύντομα η κατ’ άρθρον συζήτηση «γιατί θεωρούμε ότι η αύξηση των ποινών αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, όχι το μοναδικό, στη μάχη για συμμόρφωση με τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων», όπως είπε.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με το θέμα καθορισμού ποινών σε τροχαίες παραβάσεις ανάλογα με το εισόδημα του παραβάτη, ο κ. Σαββίδης είπε ότι αναγνωρίζει ότι σε κάποια νομικά συστήματα έχει εισαχθεί τέτοια πρόνοια, έτσι ώστε οι χρηματικές ποινές σε ποινικά αδικήματα να κυμαίνονται ανάλογα με το εισόδημα του παραβάτη.
 
«Πλην όμως η εισαγωγή τέτοιου συστήματος προϋποθέτει πολλή μελέτη τόσο στη φιλοσοφία του όσο και στη πρακτική εφαρμογή του.  Επιπλέον εγείρονται και θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων μιας και το μέγεθος της επιβαλλόμενης ποινής θα προδίδει το εισόδημα του παραβάτη. Σε περίπτωση ενδεχόμενης προώθησής του, ίσως να πρέπει να μελετηθεί το ενδεχόμενο να πρέπει να τυγχάνει εφαρμογής σαν ευρύτερο μέτρο που να αφορά ποινές για όλα τα ποινικά αδικήματα και όχι μόνο τις τροχαίες παραβάσεις», πρόσθεσε.
 
Ανέφερε επιπρόσθετα ότι επειδή το θέμα του εκσυγχρονισμού και της αναθεώρησης των ποινών σε τροχαία αδικήματα «που έχουμε ενώπιον σας είναι επείγον και έχει καταστεί ακόμη πιο επείγον λόγω της θλιβερής πρόσφατης αύξησης των θανατηφόρων συγκρούσεων και γενικά της οδικής παραβατικότητας, θα ήθελα να επαναλάβω την παράκλησή μου προς την Επιτροπή, αν είναι δυνατόν, να προχωρήσει στην κατ’ άρθρο συζήτηση των επτά Νομοσχεδίων για αύξηση των υφιστάμενων ποινών, χωρίς την καθυστέρηση που αναπόφευκτα θα επιφέρει τυχόν επιμονή σε ριζική αναθεώρηση του τρόπου επιβολής ποινών».
 
«Η εισήγησή μου γίνεται με πλήρη σεβασμό προς τα έντιμα μέλη της επιτροπής και νοείται βεβαίως ότι τα μέλη της θα μπορούν οποτεδήποτε να εγείρουν το θέμα της γενικής διαφοροποίησης των χρηματικών ποινών ανάλογα με το εισόδημα του παραβάτη και το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα είναι στη διάθεσή τους για εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για διαμόρφωση διαφορετικής προσέγγισης στο θέμα των ποινών, αν αυτό αξιολογηθεί σαν επιθυμητό μέτρο μετά από την πιο πάνω συζήτηση.
Είμαστε στη διάθεσή σας, τόσο προσωπικά όσο και οι λειτουργοί του υπουργείου για συζήτηση οποιωνδήποτε θεμάτων κρίνετε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε», κατέληξε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας