Σε εμπόλεμη κατάσταση εκπαιδευτικοί και γονείς και στη μέση… ο Χαμπιαούρης

Τεντώνουν ακόμα περισσότερο το σχοινί οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι προχωρούν ακάθεκτοι με τις αποφάσεις που έλαβαν και κατέρχονται την ερχόμενη εβδομάδα σε στάση εργασίας, ενώ την ίδια ώρα, έκλεισαν οριστικά την πόρτα στον Πρόεδρο των Οργανωμένων Γονέων Κυριάκο Νικηφόρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποχώρησε η ΟΕΛΜΕΚ από συνεδρία λόγω Νικηφόρου

Η ΟΕΛΜΕΚ, είχε διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να κατέλθει σε οποιοδήποτε διάλογο στην παρουσία του κ. Νικηφόρου και ως εκ τούτου το πρωί αποχώρησε από την προγραμματισμένη συνεδρία στο Υπουργείο Παιδείας.
 
Η ΟΕΛΜΕΚ, κατά την προσέλευση της στην Επιτροπή, διαπίστωσε ότι σε αυτή θα συμμετείχε και ο Πρόεδρος των Οργανωμένων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, και έτσι η ηγεσία της οργάνωσης αποχώρησε από τη συνεδρία.
 
Παρά το σκληρό μήνυμα που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι ηγεσίες τους διαμήνυσαν και σήμερα ότι δεν προτίθενται να κάνουν πίσω εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους, με τον Υπουργό Παιδείας να τους καλεί εκ νέου σε διάλογο.
 
Μετά το τέλος της Επιτροπής, ο Υπουργός Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρης, σε δηλώσεις του είπε ότι το Υπουργείο έχει προχωρήσει στον προγραμματισμό για να εφαρμόσει τη νομοθεσία που αφορά το θεσμό της αξιολόγησης του μαθητή, στα πλαίσια των τετραμήνων.
 
«Έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Είναι αποτέλεσμα διαλόγου και κοινής συμφωνίας τα όσα έχουν ψηφιστεί και τα όσα έχουμε προγραμματίσει να υλοποιήσουμε. Είμαστε ανοικτοί στο διάλογο. Έχουμε καλέσει επανειλημμένα την ΟΕΛΜΕΚ να μας φέρει γραπτώς τις διαφωνίες της. Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχουν ανταποκριθεί και ούτε ξέρουμε πού διαφωνούν», πρόσθεσε.
 
Οι γονείς, συνέχισε ο κ. Χαμπιαούρης, σήμερα ήρθαν και έθεσαν κάποια συγκεκριμένα ερωτήματα «και έχουμε δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις».
 
«Εάν έχουν κάποιες εποικοδομητικές εισηγήσεις οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, και αναφέρομαι στην ΟΕΛΜΕΚ, που θεωρούν ότι θα βοηθήσει την εφαρμογή του θεσμού δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να τις υιοθετήσουμε. Που είναι το πρόβλημα; Τους ζητώ αυτή τη στιγμή, και δημόσια τους καλώ και αυτή τη στιγμή, αν θέλουν να έρθουν στο γραφείο μου να τους συναντήσω. Τι τους δυσκολεύει; Γιατί δεν μας αποστέλλουν πού διαφωνούν; Ειλικρινά, είναι για να διερωτάται κανείς. Και επαναλαμβάνω είναι νομοθεσία. Τι άλλο να πω. Μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχουμε πάρει καμία επιστολή που να λέει ότι διαφωνούμε στο άλφα ή στο βήτα», συμπλήρωσε.
 
Ο Υπουργός Παιδείας, επανέλαβε ότι «και αυτή τη στιγμή αν θέλουν να έρθουν στο Υπουργείο, θα αλλάξω το πρόγραμμα μου και θα τους δεχθώ με όλη μου την αγάπη και το σεβασμό να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους και να είστε σίγουροι ότι θα βρούμε λύσεις».
 
«Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργείται αυτή η αχρείαστη ένταση και να την πληρώνουν τα παιδιά μας, να αναστατώνουμε την κοινωνία, γιατί και διάλογος έχει γίνει και συμφωνία προϋπήρξε», πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείς για την αντιπαράθεση ΟΕΛΜΕΚ και Προέδρου οργανωμένων γονιών Μέσης Εκπαίδευσης, ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι «εμείς σεβόμαστε τον οποιονδήποτε όποιο φορέα εκπροσωπεί είτε είναι γονέας, είτε εκπαιδευτικός είτε μαθητής, ακόμα και τον πιο απλό πολίτη».
 
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκος Νικηφόρου, σε δηλώσεις του είπε ότι συζήτησαν με τον Υπουργό Παιδείας το θέμα της αξιολόγησης του μαθητή που τίθεται σε εφαρμογή με τη νέα σχολική χρονιά.
 
«Ανταλλάξαμε απόψεις, δόθηκαν διάφορες διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο τον οποίο θα γίνει η αξιολόγηση», σημείωσε.
 
Όπως είπε, φεύγουν από το Υπουργείο Παιδείας ικανοποιημένοι.
 
«Από εκεί και πέρα, εντός των ημερών θα γίνει μια δημοσιογραφική διάσκεψη όπου θα παραθέσουμε όλα τα γεγονότα και ότι έχει σχέση με τα τεκταινόμενα που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα. Αυτό, το οποίο θέλω να βγάλω προς τα έξω είναι ότι συμφωνήσαμε με το Υπουργείο Παιδείας ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν σε κάθε Επαρχία συγκεντρώσεις για να ενημερωθούν οι γονείς για τον νέο τρόπο αξιολόγησης των μαθητών, να ακούσουν αλλά και να θέσουν τις ερωτήσεις τους προς το Υπουργείο Παιδείας και να γίνει κατανοητό πώς θα αξιολογούνται πλέον οι μαθητές όπως προβλέπει η νέα νομοθεσία», συμπλήρωσε.
 
Σε ερώτηση αν έχουν δει την εγκύκλιο την οποία έχει αποστείλει το Υπουργείο Παιδεία στις σχολικές μονάδες για το νέο τρόπο αξιολόγησης του μαθητή, ο κ. Νικηφόρου είπε ότι παρόλο που δεν είναι αποδέκτες, την έχει δει.
 
Ερωτηθείς αν διαφωνούν με την ΟΕΛΜΕΚ ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές σε σχέση με τους κανονισμούς, ο κ. Νικηφόρου είπε ότι θεωρεί καταρχήν ότι η εγκύκλιος είναι μέσα στα πλαίσια του νόμου.
 
«Από εκεί και πέρα, ζητήσαμε διευκρινίσεις από το Υπουργείο σήμερα, μας δόθηκαν οι διευκρινίσεις. Θεωρούμε ότι μπορεί να δουλέψει η αξιολόγηση του μαθητή. Αυτό που θέλω να καλέσω όλους και πρώτα τους φίλους της ΟΕΛΜΕΚ είναι να έρθουν στο Υπουργείο Παιδείας να αναλύσουν τις απορίες, τα προβλήματα και αν υπάρχει το οποιοδήποτε πρόβλημα που πιθανόν είτε εμείς να μην το είδαμε είτε ακόμα και το Υπουργείο σήμερα να μην το έχει δει, να δούμε πώς διορθώνουμε αυτή την κατάσταση. Σίγουρα ο θεσμός πρέπει να δουλέψει και οποιοδήποτε πρόβλημα να διορθωθεί σταδιακά για το καλό πρώτα απ΄ όλα των παιδιών μας και του δημόσιου σχολείου», πρόσθεσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις σχέσεις της ΟΕΛΜΕΚ με τον Πρόεδρο των οργανωμένων γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, με αφορμή και την πρωινή αποχώρηση της ΟΕΛΜΕΚ από τη συνεδρία της Επιτροπής Κανονισμών, ο κ. Νικηφόρου είπε ότι «εμείς θα μεταβαίνουμε σε όλες τις συναντήσεις, είναι θέμα της ΟΕΛΜΕΚ το τι θα κάνει».
 
«Νομίζω, ότι όμως πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι οι ώρες που περνά η παιδεία είναι δύσκολες. Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι με τον τρόπο μας και να συνεργαστούμε με τρόπο που να βοηθήσουμε πρώτα απ΄ όλα τα παιδιά μας, αφήνοντας μακριά την οποιανδήποτε προσωπική ή οποιανδήποτε άλλη διαφορά έχουμε», συμπλήρωσε.
 
Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να γίνονται κάποιες συναντήσεις με κάποιο άλλο εκπρόσωπο από την Συνομοσπονδία για να μην υπάρχει αυτό το πρόβλημα με την ΟΕΛΜΕΚ, ο κ. Νικηφόρου είπε ότι την Παγκύπρια Συνομοσπονδία εκπροσωπεί ο Πρόεδρος της «και αυτό τον ρόλο θα τον διαδραματίσω μέχρι την ημερομηνία που θα λήξει η θητεία μου».
 
«Από εκεί και πέρα, ξαναλέω ότι οποιαδήποτε προσωπική διαφορά θα πρέπει να παραμεριστεί και θα πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους. Όμως, θέλω να τονίσω ότι ακόμα και σήμερα η ΟΕΛΜΕΚ εάν ψάχνει για συκοφάντες, θα πρέπει να ψάξει στους κόλπους της και όχι στους δικούς μας κόλπους», πρόσθεσε.
 
Σε παρατήρηση αν αυτό είναι αιχμές για τον Αντιπρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, ο κ. Νικηφόρου είπε ότι είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί επιλεκτικά να επιλέγεις ότι με αυτόν τον άνθρωπο έχω πρόβλημα ή με τον άλλο δεν έχω, «όταν εδώ και καιρό από πλευράς μελών της ΟΕΛΜΕΚ, βγαίνουν συκοφαντίες, οι οποίες ούτε σχολιάζονται ούτε μέτρα παίρνουν όταν φορά μέλη τους».
 
«Άρα, δεν μπορεί να είναι επιλεκτική αυτή η απόφαση. Από την άλλη, ούτε μπορεί να επεμβαίνεις εσύ όπως εμείς δεν επεμβαίνουμε στα εσωτερικά της ΟΕΛΜΕΚ και να απαιτείς την αντικατάσταση είτε του συνομιλητή είτε του Προέδρου της Συνομοσπονδίας γιατί σε εσένα δεν σου αρέσει», κατέληξε.
 
Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις:

Έλλειψη σεβασμού χρεώνουν οι γονείς στην ΟΕΛΜΕΚ

Σε μία άλλη εξέλιξη, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία κατηγορεί την ΟΕΛΜΕΚ για έλλειψη σεβασμού.

«Με μεγάλη έκπληξη ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ για την ανακοίνωση που εξέδωσε η Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ, στην οποία αναφέρεται ότι η οργάνωση δεν θα συμμετέχει σε καμία συνάντηση στην οποία θα παρευρίσκεται ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, κος Κυριάκος Νικηφόρου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
Σημειώνεται επίσης ότι παρόλο που στη συνέχεια της ανακοίνωσής της η ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει ότι αναγνωρίζει τον πολύ σημαντικό ρόλο της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης και ότι πάντοτε είχαν και θα έχουν αγαστή συνεργασία, εντούτοις η ανακοίνωση που έδωσαν στην δημοσιότητα και η στάση τους τους τελευταίους μήνες αναιρεί τα όσα αναφέρουν και κάθε άλλο παρά αυτό υποδηλώνει.
 
Προφανώς, σημειώνει η συνομοσπονδία, η αναγνώριση του σημαντικού ρόλου των οργανωμένων γονιών και η συνεργασία μεταξύ των δύο σωμάτων ισχύει επιλεκτικά και υπό προϋποθέσεις.
 
Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης υπογραμμίζει ότι είναι ένα το ανώτατο θεσμικό όργανο των Οργανωμένων Γονιών Μέσης Εκπαίδευσης και ο κ. Κυριάκος Νικηφόρου είναι ο δημοκρατικά εκλελεγμένος πρόεδρος της. 
 
«Η ανακοίνωση τους αυτή, αλλά και άλλες δηλώσεις μελών της Γραμματείας της ΟΕΛΜΕΚ, θεωρούμε ότι δείχνει έλλειψη σεβασμού και προσβάλλει τόσο τον Θεσμό των Οργανωμένων Γονιών γενικά, όσο και τον θεσμό του προέδρου της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας ειδικά αφού, σύμφωνα με το καταστατικό μας, η Συνομοσπονδία εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο της. Οι Οργανωμένοι Γονείς, έχουν εκφράσει πάμπολλες φορές τον σεβασμό τους προς τους εκπαιδευτικούς και το έχουν αποδείξει επανειλημμένα.  Δήλωσαν επανειλημμένα και δηλώνουν ξανά ότι είναι πάντα έτοιμοι, να συμμετέχουν σε συναντήσεις/συζητήσεις/επιτροπές στις οποίες συμμετέχουν και οι Οργανώσεις των εκπαιδευτικών», προσθέτει.
 
Αναφέρει, επίσης, ότι πέραν των όποιων άλλων διαφωνιών/προβλημάτων μεταξύ των δύο Σωμάτων και πάνω από κάθε μικροπολιτικό και μικροκομματικό συμφέρον, «για εμάς προέχει πάντα το συμφέρον των παιδιών μας και του δημόσιου σχολείου».
 
«Στις αμέσως επόμενες μέρες, η Συνομοσπονδία θα προβεί σε δημοσιογραφική διάσκεψη και θα τοποθετηθεί σε όλα τα θέματα που αφορούν τις τελευταίες εξελίξεις στα θέματα της Παιδείας για να ενημερωθούν οι γονείς και oi μαθητές αλλά και η κοινή γνώμη», καταλήγει η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Δειτε Επισης

Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Άσπρισαν οι δρόμοι στη Λευκωσία
Βγήκαν στην ύπαιθρο οι Κύπριοι-Πέταξαν χαρταετό και τίμησαν τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας
Τιμούν το έθιμο και βγαίνουν στα βουνά και τη φύση οι Κύπριοι για να κόψουν τη μούττη
Με κίτρινη προειδοποίηση κόβει τη μούττη της Σαρακοστής η Κύπρος-Σε ισχύ μέχρι το απόγευμα
Το Mall με τις αντίκες που πηγαίνει από γενιά σε γενιά από το 1978 και κρατά ζωντανή την ιστορία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ
ΒΙΝΤΕΟ: Σε ρυθμούς salsa και mambo χόρεψε η Κύπρος-Ολοκληρώθηκαν οι καρναβαλίστικες παρελάσεις
Ικανοποίηση περιβαλλοντικών οργανώσεων για διορθωτικά μέτρα στον Ακάμα