Περνά από εξονυχιστική εξέταση η ανάπτυξη του δικτύου 5G

Την κάθετη αντίδρασή τους στην επερχόμενη εφαρμογή της τεχνολογίας πέμπτης γενιάς (5G) μετέφεραν χθες στην κοινή συνεδρία των κοινοβουλευτικών επιτροπών Υγείας και Περιβάλλοντος οργανωμένα σύνολα και επιστήμονες, καθώς θεωρούν ότι ελλοχεύουν σοβαρότατοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και ιδιαιτέρως για την υγεία των παιδιών.
 
Το θέμα απασχόλησε τη Βουλή κατόπιν πρότασης του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη, με αφορμή τη λήψη απόφασης από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του υπουργείου Μεταφορών να παραχωρήσει δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών εντός του 2020 για τη δοκιμαστική λειτουργία δικτύων πέμπτης γενιάς στις ζώνες 3400-3800 MHz.
 
Τοποθετούμενος στην αρχή της συνεδρίας, ο διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Γιώργος Κωμοδρόμος, εξήγησε ότι τον Δεκέμβριο του 2018 η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε ότι τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να παραχωρήσουν άδειες για ανάπτυξη του δικτύου 5G, προσθέτοντας ότι ήδη 18 χώρες το έπραξαν και απομένουν οι υπόλοιπες.
 
Απαντώντας σε υπόδειξη ότι η Ρώμη και οι Βρυξέλλες απαγόρευσαν την ανάπτυξη του δικτύου για λόγους υγείας, ο κ. Κωμοδρόμος αντιπαρέβαλε ότι δεν πρόκειται για απαγόρευση αλλά οι δύο αυτές πόλεις χαμήλωσαν απλά τα όρια των συχνοτήτων, ενώ για τις ανησυχίες που εκφράζονται διευκρίνισε ότι αυτές εστιάζονται στη χρήση των πολύ υψηλών ραδιοσυχνοτήτων όπως είναι η ζώνη των 26 GHz, και όχι στις ζώνες των 700 MHz και των 3.6 GΗz που είναι οι υφιστάμενες στην κινητή τηλεφωνία.
 
Για τις υφιστάμενες ζώνες, όπως είπε, υπάρχουν πολλαπλές μελέτες και έρευνες που αποδεικνύουν ότι η ακτινοβολία δεν απειλεί την υγεία, ενώ για τη ζώνη των 26 GHz δέχθηκε πως αν και σήμερα χρησιμοποιείται για τη λειτουργία άλλων ραδιοεπικοινωνιακών υπηρεσιών, η χρήση της στην κινητή τηλεφωνία είναι καινούρια και γι’ αυτό τίθεται θέμα περαιτέρω μελετών.
 
Εν πάση περιπτώσει, πρόσθεσε ο κ. Κωμοδρόμος, η Κύπρος υπέβαλε πρόταση για αδειοδότηση μόνο των χαμηλών συχνοτήτων, εν αναμονή των αποτελεσμάτων για τις υψηλότερες. Παράλληλα επεσήμανε ότι ο τομέας των τεχνολογιών της πληροφορίας και επικοινωνίας συνεισφέρει ετησίως στην κυπριακή οικονομία 2,8 δισ. ευρώ.
 
Η ακτινοβολία είναι καρκινογόνος, λένε οι γιατροί
Από πλευράς τους επιστήμονες και άλλα οργανωμένα σύνολα, περιλαμβανομένων εκπροσώπων συνδέσμων γονέων, απαίτησαν όπως σταματήσει η ανάπτυξη του δικτύου 5G μέχρι να υπάρξουν τεκμηριωμένες μελέτες που να καταδεικνύουν ότι δεν απειλείται η δημόσια υγεία.
 
Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρισκόταν και ο εξωτερικός συνεργάτης της NASA, ειδικός επιστήμονας Δρ. Χρήστος Γεωργίου, ο οποίος - επιδεικνύοντας και σχετικές διαφάνειες - ήταν έντονος στην τοποθέτησή του ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία του δικτύου 5G δεν είναι ανεκτή από τον οργανισμό.
 
Υπομνήματα με τα οποία εναντιώνονται στην ανάπτυξη του δικτύου μέχρι να υπάρξουν αξιόπιστες μελέτες ζήτησε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής «Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού», δρ Στέλλα Μιχαηλίδου, καθώς και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος.
 
Στο δικό της υπόμνημα η δρ Μιχαηλίδου επικαλείται τις διακηρύξεις επιστημονικών οργανώσεων, ιατρικών συλλόγων και ειδικών στα θέματα επιδράσεων στην υγεία (μεταξύ των οποίων και την πρόσφατη διακήρυξη του 2017 του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, του Ιατρικού Συλλόγου Βιέννης/ Αυστρίας και της Εθνικής Επιτροπής), από τις οποίες, όπως αναφέρει, προκύπτουν τα εξής:
 
α) Η ακτινοβολία που εκπέμπεται από την ασύρματη τεχνολογία κατατάγηκε το 2011 ως «πιθανώς» καρκινογόνος για τον άνθρωπο, όμως νεότερες έρευνες μέχρι το 2018 κατέδειξαν ότι είναι επικίνδυνη, δηλ. καρκινογόνος για τον άνθρωπο.
 
β) Εκτός από τον καρκίνο τεκμηριώνονται και άλλες επιδράσεις στην υγεία, όπως είναι η επίδραση στη νευρολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου ιδίως των παιδιών και των εφήβων, στη γονιμότητα, στην καταστροφή του DNA και άλλες. Αν και η επιστημονική τεκμηρίωση, ιδίως σε σχέση με τις μακρόχρονες επιδράσεις, είναι σε συνεχή εξέλιξη, η ήδη υπάρχουσα είναι πολύ σοβαρή και επιβάλλει την εφαρμογή της Αρχής της Προφύλαξης.
 
γ) Οι πιο πάνω επιδράσεις είναι σοβαρότερες για τον έμβρυο και τα παιδιά μέχρι την εφηβεία και έχει τεκμηριωθεί ότι συμβαίνουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα ισχύοντα όρια που θεσπίστηκαν το 1999.
 
Με βάση τα όσα αναφέρθηκαν, προστίθεται στο υπόμνημα της δρ Μιχαηλίδου, καθίσταται αναγκαίος ο περιορισμός της έκθεσης - ενεργητικής και παθητικής - στην ακτινοβολία ιδίως των παιδιών, καθώς και η αναθεώρηση των ορίων ώστε να είναι πλέον συμβατά με τη σύγχρονη επιστημονική τεκμηρίωση των επιπτώσεων στην υγεία.
 
Στο δικό του υπόμνημα ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος θέτει ως κόκκινη γραμμή την άμεση λήψη μέτρων για μείωση της έκθεσης των παιδιών στην ακτινοβολία μέχρι να υπάρξει επιστημονική τεκμηρίωση ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία, ενώ επιπρόσθετα προτείνει όπως κατοχυρωθεί με νομοθετική ρύθμιση ότι σχολεία, παιδικές ζώνες και νοσηλευτήρια θα είναι απαλλαγμένα από τη ζώνη 5G.
 
Η θέση των εταιρειών τηλεπικοινωνιών
 
Από πλευράς τους οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών Cyta, Epic, Primetel και Cablenet κατέθεσαν κοινό υπόμνημα, στο οποίο υποδεικνύουν ότι «οι όποιες νομοθετικές ρυθμίσεις θα πρέπει να συνάδουν με τις  θέσεις των αρμόδιων διεθνών σωμάτων όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι σε πρόσκαιρες μεμονωμένες απόψεις».
 
Ειδικότερα οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία 5G δεν διαφέρει από τις υφιστάμενες τεχνολογίες κινητής τηλεφωνίας στο θέμα των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, «αφού η ακτινοβολία του νέου φάσματος συχνοτήτων που θα αδειοδοτηθεί εντός του 2020 εμπίπτει στην κατηγορία της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας».
 
Παράλληλα σημειώνουν ότι η μη ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G δεν θα επιφέρει μόνο προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, αλλά θα λειτουργήσει ανασταλτικά και για την οικονομία του τόπου.

Δειτε Επισης

Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές