Σάββατο 8 Αυγ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Εξήγγειλε απεργιακά μέτρα και η ΟΛΤΕΚ, στα άκρα οι σχέσεις καθηγητών-γονέων

  19/09/2019 11:52
Εξήγγειλε απεργιακά μέτρα και η ΟΛΤΕΚ, στα άκρα οι σχέσεις καθηγητών-γονέων

Εξήγγειλε απεργιακά μέτρα και η ΟΛΤΕΚ, στα άκρα οι σχέσεις καθηγητών-γονέων

  19/09/2019 11:52
Μονόωρη στάση εργασίας αποφάσισε και το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΤΕΚ, σε σημερινή έκτακτη συνεδρία της.
 
Η οργάνωση των καθηγητών Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μονόωρη στάση εργασίας, στις 26 Σεπτεμβρίου, στην σύσκεψη που είχε η Γραμματεία της Οργάνωσης.
 
Ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτης Λυσάνδρου, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, αναφέρθηκε στους λόγους που αποφάσισαν να εξαγγείλουν και αυτοί απεργιακά μέτρα.

«Βλέπουμε πως συνεχίζει να υφίσταται το υπ’ αριθμό ένα πρόβλημα των μελών μας, το συνταξιοδοτικό. Δεύτερος λόγος που αποφασίσαμε απεργία είναι πως το σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης που είχε αποφασιστεί στη ΜΕΠΕΥ, παραμένει στη Νομική Υπηρεσία και δεν βλέπουμε να προχωρεί. Για τις εξετάσεις τετραμήνων, βλέπουμε ότι εμείς σαν ΟΛΤΕΚ έχουμε δηλώσει την υποστήριξη μας στο θεσμό, όμως με τον τρόπο που προωθείται έχει μετατραπεί σε ένα δυσλειτουργικό και αντιπαιδαγωγικό σύστημα που θα προκαλέσει προβλήματα. Εμείς ζητούμε όπως γίνει διάλογος, για να αλλάξει ο θεσμός και να εφαρμοστεί με επιτυχία», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Λυσάνδρου.
 
Στα άκρα οι σχέσεις καθηγητών-γονέων 
Παράλληλα, εμπόλεμη είναι η κατάσταση στον τομέα της παιδείας, με τους καθηγητές και τους γονείς να ανταλλάζουν συνεχώς πυρά.

Μετά τις δηλώσεις του Προέδρου της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευση, Κυριάκου Νικηφόρου, για την μονόωρη στάση εργασίας των εκπαιδευτικών, η οργάνωση των καθηγητών αποφάσισε να διακόψει κάθε επαφή με τους γονείς.

Σε ανακοίνωσή της, η ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει πως λόγω της προσβλητικής και απαξιωτικής συμπεριφοράς του κ. Νικηφόρου.

Αυτούσια η ανακοίνωση της ΟΕΛΜΕΚ:
«Σε ανακοίνωση της η ΟΕΛΜΕΚ σημειώνει πως, λόγω της προσβλητικής και απαξιωτικής συμπεριφοράς του Κυριάκου Νικηφόρου, προέδρου της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων και των συνεχιζόμενων μηδενιστικών του τοποθετήσεων επί διαφόρων εκπαιδευτικών ζητημάτων, η Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ, αποφάσισε όπως μη συμμετέχει σε οποιαδήποτε επίσημη ή ανεπίσημη συνάντηση στην οποία θα βρίσκεται ο κ. Νικηφόρου.
 
Η ΟΕΛΜΕΚ υποδεικνύει πως ο Κυριάκος Νικηφόρου πλήττει ανεπανόρθωτα το κύρος του δημόσιου σχολείου ενώ τονίζει πως παράλληλα, αναγνωρίζει τον πολύ σημαντικό ρόλο της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, με την οποία όπως σημειώνει, « είχαμε και θα έχουμε αγαστή συνεργασία γιατί τη θεωρούμε σύμμαχο μας προς την επίλυση ζητημάτων, που αφορούν το δημόσιο σχολείο».
 
Το λόφο του Προεδρικού ανέβηκαν οι Οργανωμένοι Γονείς

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τους Προέδρους των Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης κ. Σωτήρη Χριστοφή και κ. Κυριάκο Νικηφόρου, αντίστοιχα, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Νικηφόρου δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι «η συνάντηση διεξήχθη σε ένα αρκετά φιλικό και καλό κλίμα, και πλέον γνωρίζουμε ο ένας τις θέσεις του άλλου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο Προεδρικό οι Οργανωμένοι Γονείς-Επί τάπητος οι εξελίξεις στην παιδεία

Πρόσθεσε ότι «συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν την Παιδεία, από τη δημοτική μέχρι και τη μέση εκπαίδευση».
Σε ερώτηση ο κ. Νικηφόρου είπε ότι θα έχουν επίσης κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας αύριο το πρωί για θέματα αξιολόγησης.

Σημείωσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο καθ’ύλην αρμόδιος να χειριστεί τα θέματα όλα που αφορούν την Παιδεία, αυτή την αρμοδιότητα θα την πράξει ο ίδιος».

Πρόσθεσε ότι «οι ώρες που περνά η Παιδεία είναι πραγματικά δύσκολες και πρέπει να βοηθήσουμε όλοι ώστε να βρεθεί λύση να μπορέσουν να δουλέψουν τα σχολεία σωστά, οι μαθητές σωστά, και να προχωρήσει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση».

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της ΟΛΤΕΚ για στάση εργασίας, ο κ. Νικηφόρου είπε ότι «δεν συμφωνούμε με μετρά που έχουν να κάνουν με απεργίες και χάσιμο διδακτικού χρόνου όταν οι ίδιο οι εκπαιδευτικοί καθημερινά λένε ότι δεν προλαβαίνουν να καλύψουν την ύλη λόγω έλλειψης χρόνου και να γίνεται η κατάσταση ακόμα χειρότερη. Όμως είναι καθαρά δικό τους δικαίωμα μέσα από τα συνδικαλιστικά να απεργήσουν και θα το πράξουν».

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοφή ερωτηθείς είπε ότι «δεν ασπαζόμαστε τη θέση της ΠΟΕΔ για στάση εργασίας», προσθέτοντας ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα στους γονείς να μείνουν τα παιδιά στο σπίτι για επιπρόσθετο 40λεπτο.
Τέλος είπε ότι ο Πρόεδρος είναι αποφασισμένος να βρει τις σωστές λύσεις για το καλό των παιδιών.

Η συνάντηση γίνεται παρουσία του υπουργού Παιδείας, Κώστα Χαμπιαούρη.

Προδρόμου: Η Κυβέρνηση προχωρά με βάση την εκπαιδευτική πολιτική που έχει
Τη θέληση της Κυβέρνηση να προχωρήσει με βάση την εκπαιδευτική πολιτική που έχει, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντηση του με τους Προέδρους των Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «ο Πρόεδρος δέχθηκε σε συνάντηση τους Προέδρους ων Συνομοσπονδιών Γονέων, άκουσε τις παρατηρήσεις τους, τις εισηγήσεις και θέσεις τους, τους ευχαρίστησε για την προσπάθεια που κάνουν και υπογράμμισε ότι ο ίδιος, η Κυβέρνηση και οι οργανωμένοι γονείς είμαστε σίγουρα στην ίδια πλευρά, προσπαθώντας όχι μόνο για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων αλλά και για τη βελτίωση του δημόσιου σχολείου.

Και μπροστά στις ανησυχίες που εκφράστηκαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη θέληση της Κυβέρνηση να προχωρήσει με βάση την εκπαιδευτική πολιτική που έχει και που εδώ και μερικά χρόνια μεταρρυθμίζει προς το καλύτερο το δημόσιο σχολείο, αλλά και για να εφαρμοστούν οι σχετικοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί».

Ερωτηθείς είπε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα κλιμάκωσης ή ζήτημα έντασης, αλλά υπάρχει η εκπαιδευτική πολιτική που πρέπει να εφαρμοστεί από την Κυβέρνηση και δεν μπορεί να σχεδιάζεται ή να εφαρμόζεται από άλλους.

Υπάρχει σεβασμός προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, αλλά ο καθένας θα πρέπει να παίξει τον ρόλο του. Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει νομοθεσία που πρέπει να εφαρμοστεί», πρόσθεσε.

Σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η συζήτηση που γίνεται είναι στη βάση της πολύ συγκεκριμένη. Θέλουμε να υπάρξει αποτελεσματική αξιολόγηση μέσα στο σχολείο για το καλό των παιδιών, για να εκτιμάται καλύτερα και να προσανατολίζεται καλύτερα το εκπαιδευτικό έργο.

Εάν υπάρχουν κάποιοι εναντίον της ιδέας ότι πρέπει να υπάρχει το ιδεώδες της αριστείας, της αποτελεσματικότητας, και να υπάρχει η αξιοκρατία μέσα στα σχολεία, αν κάποιοι πιστεύουν ότι αντί να υπάρχει αξιολόγηση πρέπει να υπάρχει ισοπέδωση, τότε θα πρέπει να το προτείνουν και να ακουστεί στην κοινωνία».
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοίγουν τον χορό των μέτρων οι μαθητές, σέρνουν συρτάκι οι εκπαιδευτικοί

Δεν μπήκαν στις αίθουσες οι μαθητές, στο πλευρό τους η ΟΕΛΜΕΚ
Εξάλλου, οι μαθητές δεν μπήκαν στις αίθουσες διδασκαλίας, την 3η και 4η περίοδο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το νέο σύστημα αξιολόγησης του μαθητή και συγκεκριμένα, τις εξετάσεις τετραμήνων.

Η ΠΣΕΜ, σε σχετική εγκύκλιο, ανέφερε πως εξέφρασε πολλές φορές την αντίθεση της στον εγκληματικό, όπως το χαρακτηρίζει, μέτρο των εξετάσεων ανά τετράμηνο, καταθέτοντας πολλάκις τους λόγους διαφωνίας της, χωρίς να πάρει ποτέ ικανοποιητική απάντηση και προειδοποιούσε ότι δεν θα επιτρέψει να εφαρμοστούν. Στο πλευρό των μαθητών στάθηκε η Οργάνωση των καθηγητών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καζάνι που βράζει η παιδεία-Απεργούν οι εκπαιδευτικοί, φωνάζουν οι γονείς

Σε ανακοίνωσή της, η ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει πως οι απόλυτες θέσεις αλλά και η εν γένει στάση του Υπουργείου Παιδείας δεν υποβοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων στον χώρο της Εκπαίδευσης.

Αυτούσια η ανακοίνωση της ΟΕΛΜΕΚ:
«Η ΟΕΛΜΕΚ στηρίζει τον αγώνα του Μαθητικού Κινήματος και καλεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να αφουγκραστεί, επιτέλους, τα αιτιολογημένα αιτήματά τους.

Οι απόλυτες και μη εποικοδομητικές θέσεις, αλλά και η εν γένει στάση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, δεν υποβοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων στον χώρο της Εκπαίδευσης.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξήγγειλε και επίσημα τη μονόωρη στάση εργασίας η ΟΕΛΜΕΚ

Ο αγώνας ενάντια στις αποφάσεις που πλήττουν το δημόσιο σχολείο και τους μαθητές είναι κοινός και σε αυτόν θα πορευτούμε μαζί σήμερα με τη διαμαρτυρία των μαθητών / τριών και την ερχόμενη Τετάρτη με τη στάση εργασίας των Καθηγητών / τριών».

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας