H νεολαία υψώνει φωνή την Παρασκευή για την κλιματική αλλαγή

Το «Youth for Climate Cyprus” διοργανώνει την ερχόμενη Παρασκευή διαμαρτυρία για την κλιματική αλλαγή.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση, «στις 20 Σεπτεμβρίου πολίτες της Κύπρου μαζί με πολίτες 110+ χωρών ξεσηκώνονται ξανά απαιτώντας κλιματική δικαιοσύνη.  Η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν αποτελεί πλέον μόνο μια μελλοντική απειλή, το κλίμα αλλάζει και οι επιπτώσεις αυτού του φαινομένου έχουν γίνει αισθητές αυτό το καλοκαίρι. Τον περασμένο Μάιο, οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στην Κύπρο έχουν σπάσει το ρεκόρ 3 φορές».
 
«Η κυβέρνηση λοιπόν, έχει καθήκον να λαμβάνει μέτρα που να προστατεύουν τους πολίτες της. Έτσι, και εμείς οι πολίτες αυτού του νησιού λαμβάνουμε μέρος σε μια παγκόσμια διαδήλωση που θα λάβει μέρος αυτή την Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου στις 10π.μ-12π.μ. Η διαδήλωση θα ξεκινήσει από την Βουλή των Αντιπροσώπων και θα τερματίσει στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, στην Λευκωσία», προστίθεται.
 
Όπως αναφέρεται, «διαδηλώνουμε για την επιβίωση μας. Την βασική μας ανάγκη για καθαρό αέρα και νερό. Διαμαρτυρόμαστε γιατί απαιτούμε άμεση δράση της Κυβέρνησης, ανάλογη της κλιματικής κρίσης ώστε να μετριαστεί η  καταστροφική επιρροή του φαινομένου αυτού και να διατηρηθεί ένας βιώσιμος πλανήτης για τις μελλοντικές γενιές. Η αύξηση στην εκπομπή αερίων θερμοκηπίου και η συνεχής αποψίλωση δασών προκαλούν αυτή την αχανή καταστροφή, την γρήγορη κλιματική αλλαγή».
 
«Εκτός από την κάθε ατομική προσπάθεια», αναφέρει η ανακοίνωση, «η κυβέρνηση καλείται να λάβει δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Δυστυχώς, η δομή του Ενεργειακού Πλάνου για το 2021-2030 της Κύπρο, είναι ανεπαρκής όσο αφορά τους τομείς της μείωσης των ορυκτών καυσίμων σε συνδυασμό με το φυσικό αέριο καθώς και τον πολλαπλασιασμό της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
 
«Το πλάνο αυτό», προσθέτει, «όχι μόνο δεν συνάδει με τις εκθέσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος αλλά ούτε και με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κύπρο. Συνεπώς, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να είναι ανεπαρκές να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή αλλά θα καταλήξει σε μεγάλα πρόστιμα προς την Κύπρο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία θα πρέπει να πληρώσει ο κάθε κάτοικος της Κύπρου λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης να μπορεί να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό και αποδοτικό ενεργειακό πλάνο».
 
Για τους πάρα πάνω λόγους, σημειώνεται, «αποφασίσαμε να οργανώσουμε αυτή την διαμαρτυρία στο Υπουργείο  Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, για να απαιτήσουμε την ευθυγράμμιση του Ενεργειακού μας Πλάνου 2021-2030, με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις επιστημονικές εκθέσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος».
 
Επομένως, όπως αναφέρεται, «καλούμε όλους τους  πολίτες αυτού του νησιού να μας συνοδεύσουν αυτή την Παρασκευή και να απαιτήσουμε μαζί την αλλαγή, για μια ζωή που μας αξίζει».
 
Το «Youth for Climate Cyprus” αναφέρει στην ανακοίνωση του ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει ενημερώσει τους διευθυντές όλων των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης πως όποιος μαθητής/ρια θελήσει να παρευρεθεί στην διαδήλωση , αφού έχει δώσει το πιστοποιητικό βεβαίωσης υπογεγραμμένη από τον γονέα/κηδεμόνα του, δε θα πάρει απουσία.
 
«Η οποιαδήποτε προσπάθεια χρήσης της διαμαρτυρίας από μαθητή/ρια ως δικαιολογία για απουσία από το σχολείο χωρίς να λαμβάνει μέρος δεν θα είναι ανεκτή», καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»
Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα