Καζάνι που βράζει η παιδεία-Απεργούν οι εκπαιδευτικοί, φωνάζουν οι γονείς

Καζάνι που βράζει είναι ο τομέας της παιδείας, με τους εκπαιδευτικούς να προχωρούν σε απεργίες και στο πλευρό τους να βρίσκονται και οι μαθητές.

Μετά τη μονόωρη στάση εργασίας που εξήγγειλε η ΠΟΕΔ την περασμένη εβδομάδα, και η ΟΕΛΜΕΚ προχωρά σε μονόωρη στάση εργασίας, την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, ως μια ένδειξη διαμαρτυρίας για όλα όσα τους ενοχλούν στον τομέα της παιδείας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντούν με στάση εργασίας στις παρεμβάσεις των γονέων οι δάσκαλοι

Δεν έχει ακόμη οριστεί η ώρα της μονόωρης στάσης εργασίας, ανέφερε στον REPORTER ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, ενώ οι λόγοι που διαμαρτύρονται είναι πολλοί.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με αποχή και κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων απαντά στις εξετάσεις τετραμήνων η ΟΕΛΜΕΚ

«Συγκεκριμένα διαμαρτυρόμαστε για τέσσερις λόγους. Ο πρώτος λόγος που διαμαρτυρόμαστε είναι το νέο σύστημα αξιολόγησης του μαθητή, οι εξετάσεις τετραμήνων. Δεν είμαστε ενάντια στον νόμο που έχει ψηφιστεί, αλλά στον τρόπο που το Υπουργείο Παιδείας θέλει να εφαρμοστεί αυτό το σύστημα. Έχει καταβάλει κάποιες προτάσεις και κάποια εγχειρίδια, ωστόσο είναι ελλιπείς και δεν θα μας βοηθήσουν. Παράλληλα, ένας ακόμα λόγος που διαμαρτυρόμαστε είναι το συνταξιοδοτικό, ένα πρόβλημα που ταλανίζει τον τομέα της παιδείας τα τελευταία οχτώ χρόνια», τονίζει ο κ. Χατζησάββας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξήγγειλε και επίσημα τη μονόωρη στάση εργασίας η ΟΕΛΜΕΚ

Πρόσθεσε «διαμαρτυρόμαστε επίσης και για την απουσία κλιματιστικών στις αίθουσες διδασκαλίας, κάτι που δυσχεραίνει κατά πολύ το έργο των εκπαιδευτικών, αφού οι μαθητές δεν μπορούν να συγκεντρωθούν στην παράδοση του μαθήματος, όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο ένα μήνα, αλλά είναι τέσσερις μήνες κάθε σχολική χρονιά. Ο τέταρτος λόγος που διαμαρτυρόμαστε είναι η ανεπαρκής στελέχωση των σχολικών μονάδων. Έχει ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η στελέχωση των σχολείων, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μένουν πίσω στα μαθήματά τους».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετά τους δασκάλους, προειδοποιούν με μέτρα και οι καθηγητές

Κληθείς να σχολιάσει αν αναμένεται κλιμάκωση των μέτρων σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, ο Κώστας Χατζησάββας σημείωσε πως είναι το μόνο που μπορούν να κάνουν.

Στο πλευρό των καθηγητών οι μαθητές
Σε αποχή από τα μαθήματα, την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, την 3η και 4η περίοδο, καλεί όλους τους μαθητές, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στα σχολεία σε σχέση με την εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο, η ΠΣΕΜ.

Σε ανακοίνωσή της, η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών αναφέρει πως εξέφρασε πολλές φορές την αντίθεση της «στο εγκληματικό μέτρο των εξετάσεων ανά τετράμηνο» καταθέτοντας πολλάκις τους λόγους διαφωνίας της, χωρίς να πάρει ποτέ ικανοποιητική απάντηση και προειδοποιούσε ότι δεν θα επιτρέψει να εφαρμοστούν.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δίπλα στους καθηγητές για τα τετράμηνα οι μαθητές-Καλεί σε αποχή η ΠΣΕΜ

«Σύσσωμος ο εκπαιδευτικός κόσμος δεν πρέπει να επιτρέψει να κτυπηθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο το δημόσιο σχολείο. Απαιτούμε άμεσα ακύρωση της εφαρμογής των εξετάσεων ανά τετράμηνο. Οι δεσμεύσεις μας απέναντι στο μαθητόκοσμο και οι συλλογικές αποφάσεις του μαθητικού κινήματος θα γίνουν πράξη. Καλούμε όλους τους μαθητές σε αποχή από τα μαθήματα την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου την 3η και 4η περίοδο. Σε αυτό τον αγώνα έχουμε και τη στήριξη των καθηγητών μας που αγωνίζονται και αυτοί ενάντια στην εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο», προσθέτει.


Η ΠΣΕΜ εκφράζει, παράλληλα, την αλληλεγγύη της και στηρίζει τους καθηγητές τους που θα πραγματοποιήσουν μονόωρη στάση εργασίας στις 25 Σεπτεμβρίου ενάντια στις εξετάσεις ανά τετράμηνο, αλλά και για να υπερασπιστούν τα εργασιακά τους δικαιώματα.

«Οι εξετάσεις ανά τετράμηνο δεν θα εφαρμοστούν», σημειώνει.

Αδικαιολόγητη η εξαγγελία μέτρων λένε οι γονείς
Είναι αδικαιολόγητη η εξαγγελία μέτρων από την ΟΕΛΜΕΚ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο  Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου.

Ερωτηθείς για την απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ να κατέλθει σε μονόωρη στάση εργασίας στις 25 Σεπτεμβρίου, ο κ. Νικηφόρου είπε ότι είναι αδικαιολόγητη πλήρως η εξαγγελία τέτοιων μέτρων.

«Όσον αφορά τις εξετάσεις τετραμήνων, νομίζω ότι όλα τα είχαμε συζητήσει και τα είχαμε συμφωνήσει», πρόσθεσε και σημείωσε ότι για το θέμα των κλιματιστικών έχει οριστεί Επιτροπή.

«Για τη μη έγκυρη στελέχωση, εμείς το φωνάζαμε εδώ και χρόνια, αλλά θα πρέπει να αποφασίσουν τα στελέχη της ΟΕΛΜΕΚ τι θέλουν.
Θέλουν απλά τον συνδικαλισμό ή θέλουν να βοηθήσουν το σύστημα στο να προχωρήσει η στελέχωση γρήγορα;», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νικηφόρου είπε ότι θα συνέλθει αύριο η Γραμματεία της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης για να πάρει αποφάσεις.

Στις αίθουσες διδασκαλίας καλεί Υπ. Παιδείας και ΜΜΕ η ΠΟΕΔ
Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, μιλώντας στον REPORTER σημείωσε πως η απουσία κλιματιστικών είναι μείζων πρόβλημα στα σχολεία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα πυρά Φίλιου κατά Υπουργείου Παιδείας-«Έκοψαν το Πρόγραμμα Αλφαβητισμού»

«Εμείς την ερχόμενη εβδομάδα θα καλέσουμε βουλευτές, λειτουργούς των ΜΜΕ και ενδεχομένως στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, να καθίσουν στις αίθουσες διδασκαλίας από τις 11:00 μέχρι τη 1:00, για να δουν πόσο δύσκολο είναι να βρίσκονται εκεί, όταν το θερμόμετρο αγγίζει υψηλές θερμοκρασίες».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενημέρωσε τους καθηγητές για τα απεργιακά μέτρα η ΠΟΕΔ

Ο κ. Φυλακτού επεξήγησε πως η χρήση ανεμιστήρων οροφής είναι επικίνδυνο και ανθυγιεινό για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

«Αν ένα παιδάκι ρίξει στον αέρα ένα σβηστήρι ή ένα μολύβι και κτυπήσει τον ανεμιστήρα, τότε ο ανεμιστήρας θα το εκτοξεύσει και θα προκαλέσει ατύχημα. Παράλληλα, ο ανεμιστήρας απλά ανακυκλώνει τον θερμό αέρα», κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ.

Την Πέμπτη αναμένεται να πάρει αποφάσεις η ΟΛΤΕΚ
Την Πέμπτη το πρωί συνεδριάζει η Γραμματεία της ΟΛΤΕΚ για να λάβει τις τελικές αποφάσεις της.

Την Τετάρτη θα συνεδριάσει η Γραμματείας της οργάνωσης των εκπαιδευτικών μέσης τεχνικής εκπαίδευσης, όπου θα συζητήσουν τα διάφορα ζητήματα που παρουσιάζονται με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, το ενδεχόμενο να λάβει και η ΟΛΤΕΚ απεργιακά μέτρα.
 

Δειτε Επισης

Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου