Ρωσική εκκλησία στα κατεχόμενα-Ο διπλωμάτης, η CIA και οι μπολσεβίκοι

Ξένα συμφέροντα, πολιτική εκμετάλλευση και χρηματοδότηση από μυστικές υπηρεσίες φαίνεται ότι τελικά κρύβονται πίσω από την ρωσική εκκλησία που λειτουργεί στα κατεχόμενα.
 
Αυτό καταδεικνύει η έρευνα την οποία έκανε Ρώσος ειδικός σε εκκλησιαστικά θέματα, Αλεξάντερ Βοσνισένσκι, που του ζητήθηκε από το ρωσικό κόμμα που δραστηριοποιείται στην Κύπρο «Εγώ ο Πολίτης».
 
Η έρευνα του Ρώσου ερευνητή είναι ιδιαίτερα εκτενής και ξεγυμνώνει τον τρόπο λειτουργίας της σχισματικής εκκλησίας των Ρώσων στην Κύπρο. Λέμε των Ρώσων, ωστόσο όπως αποδεικνύει η έρευνα δεν είναι «τόσο πολύ» των Ρώσων, αλλά των Αμερικάνων, και η λειτουργία της ξεφεύγει από τα μικρά όρια της Κύπρου.
 
Την εκκλησία στα κατεχόμενα διαχειρίζεται και λειτουργεί μόνο ένας ιερέας ο Αλεξέι Ιβάνοφ, ο οποίος ανήκει στην αμερικανική δομή της αποκαλούμενης «Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Εξωτερικό».
 
Ο Αλεξέι Ιβάνοφ
Το σχίσμα, η συνένωση και ο Πασκόβσκι
Η συγκεκριμένη εκκλησία δεν έχει καμία σχέση με την Ρωσική Εκκλησία και το Πατριαρχείο της Μόσχας. Δημιουργήθηκε από σχισματικούς που διαφώνησαν με τη συνένωση της Ρωσικής Εκκλησίας το 2007.
 
Για την ιστορία, η εκκλησία των Ρώσων Ορθοδόξων του εξωτερικού, ιδρύθηκε ως Ορθόδοξη εκκλησία ως απάντηση στην φιλομπολσεβικική πολιτική αναφορικά με την θρησκεία εντός της Σοβιετικής Ένωσης, αμέσως μετά την Ρωσική Επανάσταση του 1917, ενώ αποσχίστηκε από το Πατριαρχείο Μόσχας το 1927, αφότου ο Πατριάρχης Μόσχας Σέργιος Α΄ δήλωσε πίστη στο σοβιετικό κράτος.
 
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκτός Ρωσίας υπέγραψε μία Συνθήκη Κανονικής Επανένωσης με το Πατριαρχείο Μόσχας στις 17 Μαΐου του 2007, αποκαθιστώντας με αυτόν τον τρόπο την Κανονική σχέση μεταξύ των δύο αυτών Εκκλησιών.
 
Κάποιοι ωστόσο, ήταν κατά αυτής της προσέγγισης, μεταξύ των οποίων και ο μητροπολίτης Αγαφαγγέλ Πασκόβσκι, ο οποίος ήταν στην Οδησσό, και θεωρείται ο ηγέτης όσων αντιτίθενται στην επανένωση της ρωσικής εκκλησίας.
 
Ο Αλεξέι Ιβάνοφ, λοιπόν, ο άνθρωπος που λειτουργεί την εκκλησία της Παναγίας στην κατεχόμενη Κλεπίνη, ανήκει στην ομάδα του Πασκόβσκι που διαφώνησε με τη συνένωση της ρωσικής εκκλησίας το 2007 και δημιούργησε την δική του σχισματική εκκλησία.

Η σύνοδος των σχισματικών (ROCOR)
Τα κεφάλαια της σχισματικής εκκλησίας
H λειτουργία ωστόσο μιας παγκόσμιας εκκλησίας είναι μια ιδιαίτερα δαπανηρή «επένδυση κεφαλαίου» και ο Πασκόβσκι με τον Ιβάνοφ φαίνεται, πάντα σύμφωνα με την έρευνα, πως τα βρήκαν από μη ρωσικές πηγές.
 
Η έρευνα του Ρώσου ερευνητή κατέδειξε πως ο ιδρυτής της συγκεκριμένης εκκλησίας, ο Πασκόβσκι, βρήκε τα χρήματα που έψαχνε από δύο καλούς και πιστούς του φίλους από την Αμερική. Ο ένας παραμένει μέλος της σχισματικής εκκλησίας, ο δεύτερος απεβίωσε.
 
Πρόκειται για τον διπλωμάτη Τζον Χερμπστ και τον Συνταγματάρχη της CIA Ευγέν Μαγκερόσκι. Ο Τζον Χερμπστ, είναι ανώτατος Αμερικανός διπλωμάτης που υπηρέτησε και υπηρετεί σε πολύ καίριες και νευραλγικές θέσεις της αμερικανικής διπλωματίας. Συγκεκριμένα διετέλεσε πρόξενος των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, στη συνέχεια Πρέσβης στο Ουζμπεκιστάν, ακολούθως Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της Πορτοκαλί Επανάστασης, ενώ σήμερα υπηρετεί ως Διευθυντής του Ευρωασιατικού Κέντρου του Ατλαντικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, στην ευθύνη του οποίου, μεταξύ άλλων, είναι και η Κύπρος και ολόκληρη η Μέση Ανατολή.

O Τζον Χερμπστ

Τον άνθρωπο αυτό, που είναι από τους υπεύθυνους για το καθορισμό της αμερικανικής πολιτικής στη περιοχή μας, ο μητροπολίτης Πασκόβσκι τον έχει ορίσει υποδιάκονο του και, ως βοηθός του, παίρνει μέρος στις συνόδους της σχισματικής εκκλησίας.
 
Μάλιστα, στο διαδίκτυο κυκλοφορούν φωτογραφίες των δύο ανδρών που συμμετείχαν σε διάφορες λειτουργίες στο Ισραήλ, την Ελλάδα και την Ρουμανία. Ο Διευθυντής του Ευρωασιατικού Κέντρου του ΝΑΤΟ εμφανίζεται στην επίσημη ιστοσελίδα της σχισματικής εκκλησίας ως βοηθός του Μητροπολίτη. 

Ο Χερμπστ ως υποδιάκονος δίπλα από τον Πασκόβσκι

Μάλιστα στα γραφεία της εκκλησίας της Ουάσιγκτον ο Χερμπστ παρουσιάζεται ως ταμίας, ως ο άνθρωπος δηλαδή που ελέγχει της οικονομικές εισροές και εκροές της λεγόμενης εκκλησίας.

Η σελίδα των σχισματικών στις ΗΠΑ
που εμφανίζεται ο Χερμπστ ως ταμίας


Την ίδια ώρα, στο διαδίκτυο υπάρχουν και αναφορές από τον πρώην διαχειριστή του ταμείου, κάποιον εν ονόματι Ντιμίτρι Κοντσαροβ, o οποίος αναφέρεται στη σύζυγο του Χερμπστ Ναζεζιτα που υπηρετεί ως γραμματέας του ταμείου.

Για να γίνει αντιληπτή η ισχύς του Χερμπστ στην σχισματική εκκλησία, σημειώνεται πως είναι το μοναδικό πρόσωπο που δεν είναι ιερέας αλλά συμμετέχει στις Συνόδους της σχισματικής εκκλησίας, την ώρα που όλοι οι άλλοι συμμετέχοντες είναι επίσκοποι.
 
Το δεύτερο πρόσωπο που φαίνεται πως βρέθηκε πολύ κοντά στον ιδρυτή της σχισματικής εκκλησίας ήταν ο Ευγέν Μαγκερόσκι, υψηλόβαθμο στέλεχος της CIA και μέλος της εκκλησίας που ίδρυσε ο Πασκόβσκι. Ο Μαγκερόσκι πέθανε το 2009 και εμφανίζεται, σύμφωνα με τον Ρώσο ερευνητή, να ήταν ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και της σχισματικής εκκλησίας, ενώ σε γραπτά κείμενα του υπογράμμιζε πως η θρησκεία αποτελεί ένα πολύ καλό μέσο για να κάνεις πολιτική.
 
Ο ρόλος του Ιβάνοφ στα κατεχόμενα
Την ίδια ώρα ο Αλεξέι Ιβάνοφ ο επικεφαλής της συγκεκριμένης ρωσικής εκκλησίας στα κατεχόμενα συνεχίζει ανενόχλητος το έργο του, με τις ευλογίες μάλιστα των κατοχικών αρχών. Η σχέση, όμως, του Ιβάνοφ με το ψευδοκράτος, είναι σχέση αλληλεξάρτησης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αφού εξυπηρετούνται οι σκοποί αμφοτέρων.
 
Από τη μια ο Ιβάνοφ έχει την δική του εκκλησία και τους Ρώσους που ζουν στα κατεχόμενα και ενδεχομένως να μην κατάλαβαν πού εκκλησιάζονται και από την άλλη το ψευδοκράτος διαφημίζει πως είναι ανοιχτό στην ορθοδοξία και λειτουργούν εκκλησία επί των εδαφών που κατέχει παράνομα.


Μάλιστα στο site της σχισματικής εκκλησίας διαφημίζονται και τα σχετικά έγγραφα που υπεγράφησαν μεταξύ των δύο πλευρών.

Τα «επίσημα» έγγραφα του ψευδοκράτους

Πέραν από τα εκκλησιαστικά του καθήκοντα, ο Ιβάνοφ λειτουργεί και φροντιστήριο στην κατεχόμενη Κερύνεια, σε ένα νεόδμητο πολυώροφο κτήριο, όπου παραδίδει μαζί με άλλες Ρωσίδες τα βιογραφικά των οποίων επισυνάπτονται μαθήματα σε παιδιά Ρώσων.

Το κτήριο όπου στεγάζεται το φροντιστήριο
στην Κερύνεια  και οι Ρώσοι μαθητές
Ο Ιβάνοφ πέραν από τα κανάλια του στο youtube εμφανίζεται ιδιαίτερα δραστήριος στο διαδίκτυο. Γράφει, παίρνει συνεντεύξεις, διοργανώνει φιλανθρωπικά event και άλλα πολλά.
 
Πιο κάτω ακολουθεί βίντεο από τη συζήτηση που έκανε με τον Pashkovski

Σύμφωνα με την έρευνα, οι σχισματικοί λειτουργούν και στο γειτονικό Ισραήλ, από όπου επισκέφθηκε πρόσφατα τα κατεχόμενα και επίσκοπόος τους. Επίσης, όλοι μαζί ,πήραν μέρος σε αρχιερατικό συλλείτουργο στην Αθήνα, με τη συμμετοχή παλαιοημερολογητών από την Ελλάδα και τη Ρουμανία.
 
To πήγαινε-έλα των σχισματικών
Ο Πασκόβσκι επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Κύπρο στις 24 Μαΐου 2017, και συλλειτούργησε στα κατεχόμενα με τον Ιβάνοφ. Τον Μάιο του 2018, οι εκπρόσωποι της σχισματικής εκκλησίας διοργάνωσαν συνέδριο-«σύνοδο» στην Αθήνα στην οποία συμμετείχαν και παλαιοημερολογίτες της Ρουμανίας και της Ελλάδας πέραν του Ιβάνοφ από την Κύπρο.
Τον περασμένο Ιούλιο επισκέφθηκε την Κύπρο ο εκπρόσωπος της σχισματικής εκκλησίας από το Ισραήλ Ραταούν.

 
Σημειώνεται πως μετά το σάλο που δημιουργήθηκε τον περασμένο Αύγουστο για τη λειτουργία της ρωσικής εκκλησίας στα κατεχόμενα, ο Αλεξέι Ιβάνοφ απάντησε στα δημοσιεύματα ισχυριζόμενος πως ανήκει στην ορθόδοξη εκκλησία και πως είναι ο μόνος που κατέχει σχετικές άδειες από τη «Δημοκρατία της Βορείας Κύπρου», όπως αποκαλεί το ψευδοκράτος για να λειτουργεί στα κατεχόμενα.
 
Η απάντηση στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο
Στις αρχές Σεπτεμβρίου η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου ενημερώθηκε από τον Μητροπολίτη Κυρήνειας για την κατάσταση. Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο οι Ρώσοι που κατοικούν στην Κερύνεια δεν ξεπερνούν τους 50. Βέβαια ο Ιβάνοφ ισχυρίζεται πως το εκκλησίασμα του ξεπερνά τις πέντε χιλιάδες.
 
Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την πρόθεση του να καλέσει τον Διοικητή της ΚΥΠ για να ενημερωθεί για τη δράση του συγκεκριμένου ιερέα και των Ρώσων που ζουν στα κατεχόμενα.
 
Ο Αρχιεπίσκοπος είπε στη συνέχεια ότι θα παρακαλέσει τη ρωσική εκκλησία να επέμβει στην ρωσική πολιτεία, η οποία με το κύρος και τη δύναμη που έχει και τις καλές σχέσεις που έχει ο Πρόεδρος Πούτιν με τον Πρόεδρο Ερντογάν να τους καλέσουν να σηκωθούν να φύγουν και αν θέλουν να κατοικήσουν στις ελεύθερες περιοχές η Εκκλησία της Κύπρου πολύ ευχαρίστως θα τους εξυπηρετεί, συμπλήρωσε.
 
Ερωτηθείς αναφορικά με τους χώρους που τελούνται οι λειτουργίες των ρωσοφώνων στα κατεχόμενα, ο Κύπρου Χρυσόστομος Β’ είπε ότι ζήτησαν να κτίσουν ρωσικό ναό  και η απάντηση της εκκλησίας της Κύπρου είναι πως  δεν επιτρέπει να ανεγερθεί ρωσικός ναός και ότι υπάρχουν ορθόδοξοι ελληνικοί ναοί στα κατεχόμενα τους οποίους μπορούν αν θέλουν να χρησιμοποιούν για τα θρησκευτικά καθήκοντα των χριστιανών.
 
Στην Κερύνεια υπάρχουν δύο ναοί σε άψογη κατάσταση είπε παρατηρώντας πως σε πολλά χωριά της Κερύνειας οι ναοί είναι σε καλή κατάσταση.

Η απάντηση του Ιβάνοφ
Ο Αλεξέι Ιβάνοφ αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, αφού όπως ανέφερε περίμενε η Ιερά Σύνοδος να εγκρίνει το αίτημά του για σύσταση ενορίας στα κατεχόμενα.
 
Μάλιστα απαντά στον Αρχιεπίσκοπο πως οι Ρώσοι που ζουν στα κατεχόμενα υπολογίζονται μεταξύ πέντε και δεκαπέντε χιλιάδων.
 
«Μετά τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου καταλαβαίνουμε τους πραγματικούς λόγους που δεχόμαστε επιθέσεις ως εκκλησία. Ο πραγματικός λόγος είναι διότι θέλουν να εξαλείψουν τους Ρώσους που ζουν στα κατεχόμενα», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ιβάνοφ.
 
«Παρά το γεγονός ότι η Κυπριακή Ορθόδοξη Εκκλησία και το Πατριαρχείο Μόσχας προσπαθούν να δώσουν στην ενορία μας μια σκιά περιθωριοποίησης και να μας δυσφημίσουν στα μάτια των απλών πιστών, η Ρωσόφωνη Ορθόδοξη ενορία συνεχίζει τις δραστηριότητές της στη Βόρεια Κύπρο», υπογραμμίζει ο σχισματικός κληρικός.
 
Μάλιστα απαριθμεί τις δραστηριότητες της εκκλησίας του, σημειώνοντας πως διοργανώνει κυριακάτικο σχολείο για παιδιά και ενήλικες, διοργανώνει φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και εκθέσεις, χριστουγεννιάτικες παραστάσεις, εκδρομές προσκυνηματικού χαρακτήρα στη Βόρεια Κύπρο, εκδίδει ρωσόφωνη εφημερίδα, διεξάγει μαθήματα κατά του αλκοολισμού και των ναρκωτικών, διαθέτει κανάλι στο youtube και άλλα πολλά.
 
«Δεν είμαστε εγωιστές», προσθέτει ο Ιβάνοφ, και ζητά να έχει την ευκαιρία να προσεύχεται και να εκτελεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα και μυστήρια ελεύεθρα.
Μάλιστα ισχυρίζεται πως η ενορία του λειτουργεί μόνο βάσει των δωρεών από τους ενορίτες του καθώς και μέσα από εθελοντικές δράσεις, χωρίς βέβαια να κάνει καμία αναφορά τόσο στον Χερμπστ, όσο και στον Πασκόβσκι.
 
Τέλος, ο Ιβάνοφ προτρέπει τους Ρώσους των κατεχομένων, που παραμένει άγνωστο αν γνωρίζουν πως συμμετέχουν σε μια σχισματική εκκλησία και όχι σε ορθόδοξη, να συσπειρωθούν γύρω από τον ίδιο, ενώ προαναγγέλλει πως εντός του 2020, στόχος της εκκλησίας του είναι να ιδρύσει ένα πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο στην Κερύνεια καθώς και να δημιουργήσει ένα νεκροταφείο.
 
Ζητά εξηγήσεις το κόμμα «Εγώ ο Πολίτης»
Αναμφισβήτητα, η συνδρομή που ζήτησε το κόμμα ρωσικό κόμμα «Εγώ ο Πολίτης», από τον Ρώσο δημοσιογράφο και ερευνητή Αλεξάντερ Βοσνισένσκι ήταν καθοριστικής σημασίας για να ξεκαθαρίσει το θολό σκηνικό γύρω από το μυστηριώδη ρόλο της συγκεκριμένης εκκλησίας.
 
Οι αποκαλύψεις του Ρώσου ερευνητή γύρω από τη δράση της σχισματικής εκκλησίας, αποκρυσταλλώνουν και επιβεβαιώνουν τις σκοτεινές συνθήκες κάτω από τις οποίες ιδρύθηκε και λειτουργεί η συγκεκριμένη εκκλησία.
 
Την ίδια ώρα, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο του Αμερικανού διπλωμάτη Χερμπστ και το κόμμα «Εγώ ο Πολίτης» καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κύπρου να ζητήσουν εξηγήσεις για το τι κρύβεται πίσω από τη σχισματική ρωσική εκκλησία των κατεχομένων, από το ΝΑΤΟ και από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία.

Δειτε Επισης

Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ