Ο Στυλιανός, η Άντρια, ο Σέπος… Όσα σημάδεψαν την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Με κακούς οιωνούς ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά, αφού δεν είναι λίγα τα περιστατικά που σημάδεψαν την έναρξή της, με τον θάνατο του 14χρονου Στυλιανού να είναι το πιο τραγικό περιστατικό, που προκάλεσε συγκλονισμό σε όλη την Κύπρο.
 
Από τον Διευθυντή που έδιωξε την μαθήτρια που προσήλθε στο σχολείο με τη μαντήλα μέχρι και την απομάκρυνση της Διευθύντριας από το Δημοτικό Σχολείο Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς και από την απεργία στο Γυμνάσιο Βεργίνας μέχρι την απεργία στο Γυμνάσιο Σολέας, όλα όσα σημάδεψαν την έναρξη της νέας χρονιάς:

Δεν πρόλαβε να πάει σχολείο…
Νεκρός εντοπίστηκε το βράδυ της Πέμπτης, 5 Σεπτεμβρίου, ο 14χρονος Στυλιανός, σε χωριό της επαρχίας Λευκωσίας. Ο 14χρονος προέβη σε απονενοημένη πράξη, καθώς δεν μπορούσε να αντέξει άλλο την κακομεταχείριση και την ενδοοικογενειακή βία που αντιμετώπιζε καθημερινά.

Τα στοιχεία που έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την υπόθεση του 14χρονου Στυλιανού σοκάρουν, ενώ οι μαρτυρίες προκαλούν οργή. Ο 14χρονος δούλευε αρκετές ώρες την ημέρα, ενώ ήταν θύμα κακοποίησης, όπως και τα δύο μικρότερα αδέλφια του, αλλά και η μητέρα τους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δέκα βασανιστικά ερωτήματα για τον θάνατο του 14χρονου αναζητούν απαντήσεις

Μετά το τραγικό περιστατικό, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας απομάκρυναν από το σπίτι τα αδέλφια του Στυλιανού, ενώ η υπουργός Εργασίας ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα εναντίον τεσσάρων υπηρεσιών, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο προκύπτουν ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες.

Παράλληλα, έρευνα διεξάγει και η Αστυνομία, η οποία λαμβάνει καταθέσεις από τους συγχωριανούς του Στυλιανού, από συγγενικά και οικεία πρόσωπα της οικογένειας, όπως επίσης και από το σχολείο του 14χρονου, ενώ ο πατέρας αρνείται τα περί κακοποίησης και κακομεταχείρισης των παιδιών του.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Η μητέρα δεν είχε εγκαταλείψει τα παιδιά της. Έφαγε πολύ ξύλο, δεν άντεξε»

Αποφεύχθηκε απεργία την τελευταία στιγμή
Μια μέρα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και λόγω της άμεσης παρέμβασης τόσο των οργανωμένων γονέων, όσο και του Υπουργείου Παιδείας, αποφεύχθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας που επρόκειτο να γίνει στο Γυμνάσιο Σολέας.

Ο Σύνδεσμος Γονέων του Γυμνασίου προγραμμάτιζε εκδήλωση διαμαρτυρίας, την ημέρα που θα άνοιγαν τα σχολεία, καθώς είχε κάποια αιτήματα στα οποία το Υπουργείο δεν ανταποκρίθηκε.

Η άμεση παρέμβαση των οργανωμένων γονέων, καθώς επίσης και του Υπουργείου, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με το Σύνδεσμο Γονέων και συζήτησαν τα αιτήματα που είχαν, είχε ως αποτέλεσμα την αποτροπή της εκδήλωσης διαμαρτυρίας.

Έδιωξε τη μαθήτρια από το σχολείο επειδή προσήλθε με μαντήλα
Σάλο προκάλεσε η απόφαση του τέως Διευθυντή του Λυκείου Αποστόλου Βαρνάβα στο Στρόβολο, Λοΐζου Σέπου, να διώξει μαθήτρια της Γ’ Λυκείου, επειδή προσήλθε την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς με μαντήλα.

Η πράξη αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, με αποτέλεσμα ο κ. Σέπος να λάβει μετάθεση την Κυριακή το απόγευμα, μια ημέρα μετά τη δημόσια συγνώμη του προς την 17χρονη. Ο κ. Σέπος βρίσκεται στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης και στη θέση του Διευθυντή του σχολείου βρίσκεται από τη Δευτέρα ο καθηγητής Χρίστος Ζαντήρας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετατέθηκε ο Διευθυντής που έδιωξε τη μαθήτρια με την μαντήλα

Παράλληλα, εναντίον του κ. Σέπου διατάχθηκε διοικητική έρευνα από το Υπουργείο Παιδείας, την οποία διενήργησε ανεξάρτητος ερευνών λειτουργός. Το πόρισμα της έρευνας βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Παιδείας και βάσει αυτού θα εξαρτηθεί κατά πόσο θα διαταχθεί πειθαρχική έρευνα εναντίον του διευθυντή.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραδόθηκε στον Υπουργό Παιδείας το πόρισμα για τη μαντήλα

Δεν ξύπνησε να πάει σχολείο…
Μια ακόμη ανείπωτη τραγωδία συγκλόνισε την κοινή γνώμη, το πρωί της Δευτέρας, 9 Σεπτεμβρίου. Η 13χρονη Άντρια έσβησε στον ύπνο της.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συγκλονίζει ο αδελφός της 13χρονης που έσβησε στον ύπνο της... «Να μας προσέχεις με τη μητέρα μας»

Η 13χρονη βρέθηκε νεκρή από συγγενικό της πρόσωπο που μετέβη στο δωμάτιό της να την ξυπνήσει για το σχολείο. Ωστόσο, η άτυχη δεκατριάχρονη δεν ανταποκρινόταν και αμέσως ο πατέρας της κάλεσε ασθενοφόρο. 

Τραγική ειρωνεία… Η άτυχη Άντρια έφυγε με τον ίδιο τρόπο που έφυγε η μητέρα της πριν από χρόνια.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το παιχνίδι της μοίρας... Έφυγε όπως έφυγε και η μητέρα της η 13χρονη στη Λεμεσό

Αποφεύχθηκε την υστάτη ακόμη μια εκδήλωση διαμαρτυρίας
Ο Σύνδεσμος Γονέων του Γυμνασίου της Βεργίνας σκόπευε να πραγματοποιήσει εκδήλωση διαμαρτυρίας, τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, αφού ήθελαν να δείξουν την ενόχλησή τους για τα προβλήματα που υπάρχουν στο σχολείο.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας αποφεύχθηκε την υστάτη, έπειτα από παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας και της Σχολικής Εφορίας Λάρνακας. Ο Σύνδεσμος Γονέων του Γυμνασίου Βεργίνας είχε συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αποφασίστηκε όπως δοθεί χρονικό περιθώριο, μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου, ώστε να μελετηθούν όλα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με παρέμβαση του Υπ. Παιδείας, αποφεύχθηκε η εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Γυμνάσιο Βεργίνας 

Τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το σχολείο είναι, μεταξύ άλλων, οι πλαστικές καρέκλες σε αίθουσες διδασκαλίας, οι ανεμιστήρες στις αίθουσες διδασκαλίας που είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας, τα γήπεδα καλαθοσφαίρισης και ποδοσφαίρου που χρειάζονται επιδιόρθωση, όπως επίσης και το γήπεδο ανοιχτού στίβου του σχολείου, ενώ χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα μεγάλος χώρος σκίασης και να τοποθετηθούν παγκάκια στους χώρους του σχολείου. 


Διευθύντρια «αναγκάστηκε» να απομακρυνθεί από το σχολείο
Δεν χτύπησε το πρώτο κουδούνι για το Δημοτικό Σχολείο Αγίας Μαρίνας Χρυσοχύς λόγω της διήμερης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Γονέων, καθώς ζητούσαν την απομάκρυνση της Διευθύντριας από το σχολείο, αφού, όπως υποστήριζαν, η εκπαιδευτικός δεν είχε καθόλου καλές σχέσεις με τους μαθητές.

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κανονικά τα μαθήματα στο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς-Απομακρύνεται η διευθύντρια

Αποτέλεσμα της εκδήλωσης διαμαρτυρίας ήταν η απομάκρυνση της Διευθύντριας, έπειτα από δική της απόφαση, για λόγους ευθιξίας και αξιοπρέπειας. Το γεγονός αυτό προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του Γενικού Γραμματέα της ΠΟΕΔ, ο οποίος σε ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ανέφερε πως «μετά τα ρεζιλίκια, ο Σύνδεσμος Γονέων έκανε αυτό που ήθελε».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυρά Χάρη κατά Συνδέσμου Γονέων Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς-«Μετά τα ρεζιλίκια έκανε το δικό του»

Καταγγελία για αφαίρεση βραχιολιού με σταυρό από Διευθύντρια
Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, προέβη σε καταγγελία ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, κατά την οποία αναφέρθηκε σε περιστατικό που έλαβε χώρα σε Δημοτικό Σχολείο της Λευκωσίας. Σύμφωνα με την καταγγελία, η Διευθύντρια του σχολείου ζήτησε από τη μαθήτρια να αφαιρέσει βραχιολάκι με το βαπτιστικό της σταυρό.

Η καταγγελία του κ. Χρίστου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της συντεχνίας των δασκάλων, με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔ, Φίλιο Φυλακτού να δηλώνει στον REPORTER πως «δεν υπάρχει αρχή και τέλος πλέον. Ασχολήθηκε κανένας με το μάθημα σαν μάθημα; Το σχολείο δεν είναι η μαντήλα και τα κοσμήματα. Πρέπει να βρούμε τρόπους να αναβαθμίσουμε την παιδεία μας και να την κάνουμε καλύτερη. Είναι άδικο όλο αυτό που γίνεται για το δημόσιο σχολείο. Πληγώνει την εικόνα του".
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διευθύντρια έβγαλε βραχιολάκι με σταυρό από το χέρι μαθήτριας σε Δημοτικό της Λευκωσίας

Δειτε Επισης

Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ