Παραδόθηκαν επιπλέον πενήντα κάδοι ανακύκλωσης στο Δήμο Γεροσκήπου

Πενήντα επιπλέον κάδοι χωριστής συλλογής πλαστικών, μεταλλικών και συσκευασιών tetra pak (PMD) τοποθετήθηκαν σε τουριστικές παράλιες περιοχές στην Πάφο και συγκεκριμένα στον δήμο Γεροσκήπου και στην κοινότητα Κισσόνεργας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Zero Waste Beach».
 
Το πρόγραμμα υλοποιούν το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ και η Coca-Cola / Α/φοι Λανίτη με τη στήριξη του Ιδρύματος Coca-Cola για την καταπολέμηση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης.
 
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας Α/φοι Λανίτη, ένας από τους βασικούς άξονες του «Zero Waste Beach» είναι η δράση «On–the–go recycling». Σε αυτό το πλαίσιο, πέρυσι έγινε δωρεά είκοσι κάδων ανακύκλωσης που τοποθετήθηκαν στον δήμο Γεροσκήπου και στην κοινότητα Κισσόνεργας, ενώ την Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2019, ολοκληρώθηκε η δωρεά και τοποθέτηση άλλων πενήντα κάδων ανακύκλωσης PMD στις ίδιες περιοχές.
 
Αναφέρεται ακόμη ότι πέρυσι, σε διάστημα μόλις τριών βδομάδων, έγινε κατορθωτή η συλλογή σχεδόν 5 τόνων ανακυκλώσιμων απορριμμάτων PMD από 20 κάδους σε 500 μέτρα ακτής, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα κατέληγαν στα μεικτά σκουπίδια.
 
Μέσα από αυτή τη δράση ενθαρρύνονται οι τοπικές αρχές, αλλά και η τοπική κοινωνία να δώσουν περισσότερη βαρύτητα στην προσπάθεια μείωσης των πλαστικών σκουπιδιών και να βελτιώσουν τις υποδομές συλλογής των απορριμμάτων, συμβάλλοντας παράλληλα στην αύξηση της ανακύκλωσης, αναφέρεται.
 
Όλα τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα που θα συγκεντρώνονται στους συγκεκριμένους κάδους, θα συλλέγονται και θα μεταφέρονται στο Πράσινο Σημείο του ΧΥΤΑ Πάφου, όπου θα πραγματοποιείται διαχωρισμός και καταγραφή τους ανά πηγή, από τα μέλη του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ.
 
Προστίθεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου η επιτυχημένη πρακτική θα εφαρμοστεί και στη Μάλτα, όπου επίσης υλοποιείται το πρόγραμμα «Zero Waste Beach», με την τοποθέτηση 25 κάδων ανακύκλωσης PMD.
 
Το «Zero Waste Beach», επικεντρώνεται σε πέντε βασικούς άξονες: Στη μείωση των αποβλήτων που καταλήγουν σε παράκτιες περιοχές της Κύπρου, στην ανάδειξη και προώθηση καινοτόμων και βιώσιμων πρακτικών από παράκτιες επιχειρήσεις τοπικές αρχές και το κοινό συνολικά, στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη θαλάσσια πλαστική ρύπανση, στην καθιέρωση ετήσιων εκστρατειών καθαρισμού και στην καταγραφή των ανακυκλώσιμων αποβλήτων που παράγουν οι παράκτιες επιχειρήσεις.
 
Στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν εντός Σεπτεμβρίου άλλοι πέντε καθαρισμοί βυθού σε διάφορα σημεία της θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου, ενώ εντός των ημερών θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες και για το δεύτερο διαγωνισμό ανάδειξης των παράκτιων επιχειρήσεων που υιοθέτησαν τις πιο υπεύθυνες και βιώσιμες πρακτικές για τη διαχείριση των αποβλήτων τους, καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo