Ενώπιον της Ολομέλειας του ΕΚ η πρόταση Φουρλά-Γεωργίου για αξιοποίηση ψηφιακής τεχνολογίας για παιδικό καρκίνο

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για έγκριση στις 23 Οκτωβρίου οδηγείται η πρόταση των Κυπρίων Ευρωβουλευτών Λουκά Φουρλά και Γιώργου Γεωργίου για αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας στην έγκαιρη διάγνωση και βελτιστοποίηση των θεραπειών του παιδικού καρκίνου. Η πρόταση υιοθετήθηκε πρόσφατα από την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας που θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα για ένα χρόνο, δίνοντας 1 εκατομμύριο ευρώ. Η πρόταση θα τεθεί -πριν από την Ολομέλεια - ενώπιον της Επιτροπής Προϋπολογισμού για επικύρωση.
 
Ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η ιδιαιτερότητα του παιδιατρικού καρκίνου, ως σπάνιο νόσημα, απαιτεί συνεργασία και συλλογική προσπάθεια, ώστε να συγκεντρωθούν τα δεδομένα απ’ όλη την Ευρώπη και να υιοθετηθούν οι βέλτιστες πρακτικές.
 
«Προτείναμε, λοιπόν, να χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020, ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα, με στόχο να δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό μητρώο δεδομένων και, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη, να επιτύχουμε τη βελτίωση των διαδικασιών διάγνωσης του παιδιατρικού καρκίνου και την ανάπτυξη νέων, αποτελεσματικών θεραπειών», ανέφερε.
 
Η Κύπρος, συνέχισε, θα επωφεληθεί ποικιλοτρόπως γιατί οι γιατροί μας θα μπορούν να προστρέχουν στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων για να λαμβάνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται.
 
«Έπειτα θα είναι στη διάθεσή μας τα αποτελέσματα της έρευνας που θα γίνει όσον αφορά την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης, για τη βελτίωση των διαδικασιών πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και ανάπτυξης νέων θεραπειών. Ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και να έχουμε αποτελέσματα. Γι’ αυτό, ως ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, έχουμε αποφασίσει πώς θα διεκδικήσουμε, ως προτεραιότητα, τη συνέχιση της χρηματοδότησης του εν λόγω προγράμματος και μετά το 2020, με αυξημένο κονδύλι», είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Γεωργίου.
 
Σχολίασε και την ανάθεση του χαρτοφυλακίου της υγείας στην Κύπρια Επίτροπο Στέλλα Κυριακίδου, λέγοντας πως προσβλέπει σε μια γόνιμη συνεργασία με τη νέα Επίτροπο, «την οποία επιθυμούμε να έχουμε σύμμαχο στον αγώνα μας για διασφάλιση της υγείας ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό».
   
«Δυστυχώς, η Κύπρος κατέχει μια από τις χαμηλότερες θέσεις μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία.  Και συγκαταλέγεται στις ακριβότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στις τιμές των φαρμάκων. Αυτά πρέπει να αλλάξουν, για να πάψει η υγεία να είναι προνόμιο των λίγων. Η Επίτροπος Υγείας έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει, καθώς η Ένωση έχει ευθύνη να συμπληρώνει τις εθνικές πολιτικές, ώστε τα κράτη να επιτυγχάνουν τους κοινούς στόχους για υψηλό επίπεδο υγείας και ποιοτική υγειονομική περίθαλψη για όλους», ανέφερε.
 
Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ σημείωσε πως η αποτελεσματική λειτουργία του ΓεΣΥ για διασφάλιση του δικαιώματος ισότιμης πρόσβασης σε δημόσιες, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους, η αύξηση του κονδυλίου που δίνεται από την ΕΕ για τα θέματα υγείας, η προώθηση της έρευνας για τις σπάνιες ασθένειες και τα ορφανά φάρμακα, καθώς και η ενίσχυση της νομοθεσίας για την υγεία στην εργασία και την ασφάλεια των τροφίμων είναι ορισμένες από τις προτεραιότητές του, τις οποίες θα θέσει στην Επίτροπο σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση.
 
Ο κ. Γεωργίου συμμετέχει εκτός από την Επιτροπή Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων καθώς και στην  Αντιπροσωπεία της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας. «Μαζί με την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, ώστε η ΕΕ να ασκήσει πιέσεις προς την Τουρκία για να υλοποιήσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις», ανέφερε.
 
Για τη συμμετοχή του στην Επιτροπή Ενέργειας είπε πως θα καταθέσει προτάσεις για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους. Επίσης θα προωθήσει την έρευνα βάσει των αναγκών της κοινωνίας, για αντιμετώπιση των προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και η υλοποίηση των αναπτυξιακών στόχων.
 
«Επίσης θα αγωνιστούμε για καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και διασφάλιση της ενέργειας ως δημόσιο αγαθό. Προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στη διαμόρφωση της ενεργειακής της πολιτικής και να αναδείξουμε τις προοπτικές που δημιουργούνται με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας, όμως, ταυτόχρονα την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος», ανέφερε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα