Προς αναζήτηση χώρου για το γλυπτό που είναι αφιερωμένο στον Σολωμό Σολωμού

Μια νέα προσπάθεια για να ανακινηθεί το θέμα έστω και τώρα, για να έρθει στην Κύπρο το γλυπτό που παρήγγειλε ο καλλιτέχνης Νότης Σφακιανάκης, και που είναι αφιερωμένο στη θυσία του Σολωμού Σολωμού τον Αύγουστο του 1996, βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες.
 
Παρά τις πολλές προσπάθειες που έγιναν κατά καιρούς τόσο από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, όσο και από την οικογένεια του ήρωα, εδώ και χρόνια δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, αφού πάντα έπεφταν πάνω σε κούφιες υποσχέσεις αρμοδίων που έκαναν πίσω λίγο πριν την ολοκλήρωση του εγχειρήματος.
 
Το γλυπτό παραμένει ξεχασμένο στο εργαστήριο του γλύπτη Μιχάλη Λαγουβάρδου στην Αθήνα, εδώ και 17 χρόνια και φιλοτεχνήθηκε από τον καλλιτέχνη, μετά από επιθυμία του Νότη Σφακιανάκη, ο οποίος ωστόσο σε κάποιο σημείο, όταν κατάλαβε την απροθυμία αρκετών στην Κύπρο για να τοποθετηθεί σε κάποιο σημείο το γλυπτό αποστασιοποιήθηκε.
Εξ αρχής επιθυμία της οικογένειας ήταν η τοποθέτηση του γλυπτού στη Δερύνεια, στο σημείο που θυσιάστηκε ο ήρωας, όταν τον Αύγουστο του 1996 έπεφτε νεκρός από τα πυρά του Κενάν Ακίν.
 
Οι δημοτικές αρχές δεν αδειοδότησαν ποτέ την τοποθέτηση του, οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό, την ίδια ώρα που ο γλύπτης, εμφανίζεται έτοιμος, να το παραδώσει στην οικογένεια. Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, το γλυπτό αν και βρίσκεται στο εργαστήριο του κύριου Λαγουβάρδου και για να είναι έτοιμο για να εκτεθεί χρειάζονται ακόμα κάποιες εργασίες.
 
Τελευταίο επεισόδιο στο σήριαλ που συνοδεύει την έλευση του γλυπτού στην Κύπρο, ήταν οι νέες υποσχέσεις που δέχθηκε από Δήμους της ελεύθερης Αμμοχώστου η οικογένεια του ήρωα, ότι αυτή τη φορά θα έδιναν άδεια για τοποθέτηση του γλυπτού. Και αυτές οι υποσχέσεις αποδείχθηκαν κούφιες.
Μάλιστα ο Δήμος Δερύνειας, όχι μόνο δεν έδειξε προθυμία για να αδειοδοτήση την τοποθέτηση του γλυπτού στο σημείο όπου θυσιάστηκε ο Σολωμός, αντιθέτως, με απόφαση του δημοτικού του συμβουλίου, απαίτησε την απομάκρυνση ενός μικρού, πρόχειρου μνημείου που στήθηκε το 2017 από την πρωτοβουλία μνήμης Ισαάκ Σολωμού, στον δρόμο που λίγο καιρό αργότερα άνοιξε το οδόφραγμα.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Έγκωμης είχε εκφράσει την επιθυμία, το γλυπτό να τοποθετηθεί εντός των δημοτικών του ορίων και συγκεκριμένα σε χώρο πλησίον του Τύμβου της Μακεδονίτισσας.
 
Τότε η οικογένεια λόγω των υποσχέσεων των δήμων από την περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου, αρνήθηκε ευγενικά την πρόταση του Δήμου Έγκωμης.
Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται εκ νέου μια κινητικότητα στο ζήτημα μετά από την πρόταση του Γιώργου Μασουρή, την οποία στηρίζει μαζί με τον Χαράλαμπο Καπετάνιο για έλευση του γλυπτού στην Κύπρο και τοποθέτηση του σε κάποιο σημείο.
 
 
Ο κ. Μασουρής μαζί με τον κ. Καπετάνιο ίδρυσαν την παγκύπρια ομάδα πρωτοβουλίας για την τοποθέτηση μνημείου η οποία έχει ως στόχο την άμεση τοποθέτηση του μνημείου στην Κύπρο.
 
Μιλώντας στον REPORTER ο κ. Καπετάνιος ξεκαθάρισε πως οι ενέργειες της πρωτοβουλίας είναι απότοκες πλήρους συνεννόησης που υπήρξε με την οικογένεια του ήρωα. Μάλιστα η πρωτοβουλία ήρθε σε επαφή με τον γλύπτη Μιχάλη Λαγουβάρδο, ο οποίος εξέφρασε την ετοιμότητα του για να παραδώσει το γλυπτό εάν και εφόσον υπάρξει συμφωνία για την τοποθέτηση του σε κάποιο σημείο.
Η αρχική επαφή που έγινε με τον Δήμο Έγκωμης για τοποθέτηση του γλυπτού στο σημείο που αδειοδοτήθηκε πριν ενάμιση χρόνο, δεν μπορεί να προχωρήσει, αφού ο Δήμος προχώρησε σε ανέγερση άλλου μνημείου στο σημείο.
 
Στόχος της Πρωτοβουλίας ωστόσο είναι να τοποθετηθεί το μνημείο σε κάποιο άλλο σημείο και οι προσπάθειες εστιάζονται στο να βρεθεί κάποια δημοτική αρχή που να είναι διατεθειμένη να προχωρήσει με τις απαιτούμενες άδειες αλλά να είναι έτοιμη να δεχθεί και κάποιες αντιδράσεις από κάποιους κύκλους που ενδεχομένως να συνοδεύουν την απόφαση για τοποθέτηση του γλυπτού.

Δειτε Επισης

H ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για τις ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης
Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών