Στο μικροσκόπιο Αναστασιάδη η ακτινογραφία των πρώτων εκατό ημερών του ΓΕΣΥ

Στον αστερισμό του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓΕΣΥ) κινείται το επόμενο 48ωρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, καθώς μετά τη συνάντηση που είχε προχθές Δευτέρα με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), βλέπει σήμερα στο Προεδρικό τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας(ΟΑΥ)-στην παρουσία του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου-, ενώ αύριο Πέμπτη θα υποδεχθεί τις ηγεσίες του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου(ΠΙΣ), της Ένωσης Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου(ΕΝΙΙΚ), του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων(ΠΑΣΙΝ) και της Πλατφόρμας Ιδιωτικής Ιατρικής.
 
Κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον ΟΑΥ, στις 11:30 το πρωί, θα γίνει ανασκόπηση των πρώτων τριών μηνών εφαρμογής του ΓΕΣΥ, των προβλημάτων και των ενεργειών που προγραμματίζονται για περαιτέρω ομαλοποίηση του Συστήματος, ενώ θα συζητηθούν και τα επόμενα βήματα ενόψει της εφαρμογής της δεύτερης φάσης, την 1η Ιουνίου 2020.
 
Τα σκαλιά του Προεδρικού, όπως έχει προαναφερθεί, θ’ ανεβούν αύριο και οι ηγεσίες του ΠΙΣ, της ΕΝΙΙΚ, του ΠΑΣΙΝ και της Πλατφόρμας Ιδιωτικής Ιατρικής, μεταφέροντας στον Πρόεδρο Αναστασιάδη τις δικές τους προτάσεις και εισηγήσεις, οι οποίες-όπως ισχυρίζονται-θα βελτιώσουν το ΓΕΣΥ και θ’ ανοίξουν το δρόμο για ένταξη περισσοτέρων γιατρών, καθώς και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, στο Σύστημα.     
 
Πρόκειται, ωστόσο, για προτάσεις, οι οποίες ουσιαστικά αλλοιώνουν τη φιλοσοφία του ΓΕΣΥ, δημιουργώντας σύστημα υγείας δύο ταχυτήτων, τόσο για τους δικαιούχους όσο και για τους παροχείς. Προβλέπουν συγκεκριμένα, συμφωνημένες και επικαιροποιημένες αμοιβές με οροφή συν συμπληρωμή αν χρειάζεται, ελεύθερη επιλογή γιατρού στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και αμοιβή με τις επισκέψεις, εξαίρεση ευάλωτων ομάδων από τις συμπληρωμές, δημιουργία αποδεκτού από ΟΑΥ και γιατρούς, μνημονίου συνεργασίας.
 
Σημειώνεται πως η Κυβέρνηση, τόσο δια του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και διά του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου, έχουν επανειλημμένως καταστήσει σαφές πως είναι ανοικτοί σε προτάσεις και εισηγήσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση του ΓΕΣΥ, οι οποίες, όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα αλλοιώνουν τη φιλοσοφία και αρχιτεκτονική του Συστήματος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ΣΕΚ καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απορρίψει οποιεσδήποτε πιέσεις για ΓΕΣΥ
 
Η ακτινογραφία
της πρώτης φάσης
Όσον αφορά την πρώτη φάση του ΓΕΣΥ, που εφαρμόστηκε την 1η του περασμένου Ιούνη με την παροχή εξωνοσοκομειακής φροντίδας υγείας, καλύπτοντας υπηρεσίες από προσωπικούς ιατρούς, ειδικούς ιατρούς, φάρμακα και εργαστηριακές εξετάσεις, η αποτίμηση που γίνεται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας είναι πως δεδομένης της πολυπλοκότητας του όλου εγχειρήματος, και χωρίς να παραγνωρίζονται τα όποια προβλήματα έχουν παρουσιαστεί, η εφαρμογή του ΓΕΣΥ ξεκίνησε ομαλά και λειτουργεί κανονικά, με την πλειοψηφία των δικαιούχων και των παροχέων να εκφράζουν ικανοποίηση από την μέχρι τώρα πορεία του.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τους πρώτους τρεις μήνες εφαρμογής του, οι εγγραφές των δικαιούχων στο ΓΕΣΥ, έχουν ξεπεράσει τις 705.000. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται Κύπριοι και Ευρωπαίοι πολίτες, καθώς και πολίτες τρίτων χωρών που ζουν στην Κύπρο. Από αυτούς, 667.000 δικαιούχοι έχουν εγγραφεί σε κατάλογο προσωπικού ιατρού ή παιδιάτρου.
 
Όσον αφορά στους παροχείς, σήμερα στο ΓΕΣΥ συμμετέχουν 1.360 ιατροί. Από αυτούς, 397 είναι προσωπικοί ιατροί για ενήλικες, 130 είναι παιδίατροι και 833 ειδικοί ιατροί, ενώ με τη συνεχή ροή αιτήσεων που παρατηρείται, αναμένεται ότι εντός του Σεπτέμβρη, ο αριθμός των ιατρών που συμμετέχουν στο ΓΕΣΥ θα ξεπεράσει τους 1.450.
 
Επιπρόσθετα, στο ΓΕΣΥ συμμετέχουν 519 φαρμακεία και 136 κλινικά εργαστήρια, ενώ ο κατάλογος των φαρμακευτικών προϊόντων που καλύπτονται από το ΓΕΣΥ περιλαμβάνει πέραν των 1.120 συνταγογραφημένων φαρμάκων.
 
Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πέραν των 709.000 επισκέψεων σε προσωπικούς και ειδικούς ιατρούς, εκτελέστηκαν 545.000 συνταγές για φάρμακα και 325.000 παραπεμπτικά για εργαστηριακές εξετάσεις.
 
Σε ό,τι αφορά στις απαιτήσεις αποζημίωσης συνολικά υποβλήθηκαν 1.112.000 απαιτήσεις. Πέραν των αυτοματοποιημένων ελέγχων που εφαρμόστηκαν από το Σύστημα Πληροφορικής για όλες τις απαιτήσεις, ο ΟΑΥ προχώρησε σε περαιτέρω διερεύνηση 34.000 απαιτήσεων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι τρεις πρώτοι μήνες του ΓΕΣΥ σε αριθμούς
 
Σε ανοικτή γραμμή ΟΑΥ
και ιδιώτες γιατροί του ΓΕΣΥ
Σημειώνεται πως την περασμένη Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ ΟΑΥ και του Συνδέσμου Ιδιωτών Ιατρών Συμβεβλημένων με το ΓΕΣΥ, κατά την οποία, μεταξύ άλλων, επιβεβαιώθηκε η βούληση για στενή συνεργασία των δύο μερών με στόχο την προστασία και την ομαλοποίηση του Συστήματος και τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών φροντίδας υγείας προς όλους τους δικαιούχους.
 
Παράλληλα, ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Ιατρών Συμβεβλημένων με το ΓΕΣΥ εξέφρασε την ετοιμότητα του να συμβάλει τα μέγιστα στην προσπάθεια αυτή και να συνεργαστεί με τον ΟΑΥ για τον κοινό αυτό στόχο, υποβάλλοντας στον ΟΑΥ υπόμνημα που περιλαμβάνει εισηγήσεις για επίλυση των προβλημάτων τα οποία διαπιστώνονται στο παρόν στάδιο.
 
Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και Σύνδεσμος Ιδιωτών Ιατρών Συμβεβλημένων με το ΓΕΣΥ τόνισαν ταυτόχρονα ότι δεν υποστηρίζουν τη δημιουργία συστήματος υγείας δυο ταχυτήτων, ούτε για τους δικαιούχους ούτε και για τους παροχείς, συμφωνώντας πως
σε πρώτη φάση οι συζητήσεις τους θα εστιαστούν στις πιο κάτω παραμέτρους: α) προβλήματα/βελτιώσεις του λογισμικού, β) μελέτη/βελτίωση θεσμού των προσωπικών ιατρών, γ) θέματα λειτουργίας των ειδικών ιατρών, δ) θέματα εγγραφής των ιατρών, ε) προετοιμασία της 2ης φάσης και θέματα νοσηλευτηρίων, στ) θέματα ποιότητας και ελέγχου προς αποφυγή της σπατάλης και ζ) θέματα νομοθεσίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θετικά αποτιμούν τη λειτουργία του ΓΕΣΥ ο ΟΑΥ και ο Σύνδεσμος των συμβεβλημένων Ιδιωτών Ιατρών
 
Ικανοποιημένοι οι ασθενείς
Από πλευράς ασθενών, σε δηλώσεις του μετά την προχθεσινή συνάντηση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη-στην παρουσία του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου-, ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας εξέφρασε την ικανοποίηση των ασθενών για τις πρώτες εκατό μέρες εφαρμογής του ΓΕΣΥ, το οποίο, όπως υπέδειξε, έχει προσφέρει πάρα πολλά στον Κύπριο πολίτη και έχει αγκαλιαστεί από τον Κύπριο ασθενή.
 
Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε πως σε ό,τι αφορά στην αλλαγή της φιλοσοφίας και της αρχιτεκτονικής του ΓΕΣΥ, αυτό δεν μπορεί να γίνει, εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίηση της Ομοσπονδίας για το γεγονός ότι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την προσήλωσή του στην ασθενοκεντρική φιλοσοφία του Συστήματος.
 
Οι οργανωμένοι ασθενείς επέδωσαν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη υπόμνημα με τα αιτήματά τους, μεταφέροντας παράλληλα τις θέσεις τους επί των προτάσεων του ΠΙΣ και των άλλων φορέων ιδιωτικής ιατρικής.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ικανοποιημένη η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών για τις πρώτες 100 ημέρες του ΓΕΣΥ

Δειτε Επισης

Επαφές Επικεφαλής Επιστήμονα στο Τόκιο για συνεργασία σε έρευνα και καινοτομία
Ανακαλείται μείγμα για κοτόπουλο λόγω εντοπισμού αλλεργιογόνου ουσίας (pic)
Για τα μέτρα της Κύπρου για μείωση θαλάσσιας ρύπανσης μίλησε η Υπ. Περιβάλλοντος στο OOC-9
Βλάβη προκάλεσε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στην επαρχία Λάρνακας
Προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο ζητά η Επιτροπή Ενέργειας
Ολοκληρώθηκε η σύνταξη Νομοσχεδίου κατοχύρωσης των καλλιτεχνών και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση
Δ. Στυλιανού: Η πλατφόρμα που βάζει την Κύπρο στον διεθνή κινηματογραφικό χάρτη
Ανυπόστατα παράπονα για ποσότητα υγραερίου σε κυλίνδρους ενώπιον του Συνδέσμου Καταναλωτών
Αυτά είναι τα εξεταστικά κέντρα για τις Παγκύπριες Εξετάσεις κατά επαρχία
Υφ. Έρευνας: Στόχος έως το 2026 η πλήρης κάλυψη σε συνδεσιμότητα πολύ υψηλών ταχυτήτων