Στοιβάζουν ηλικιωμένους και ασυνόδευτους ανήλικους κάτω από την ίδια στέγη

Το διαχρονικό πρόβλημα της υποστελέχωσης αλλά και των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ιδρύματα που βρίσκονται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας, όπως παιδοκομικοί σταθμοί, στέγες ηλικιωμένων, παιδικές στέγες κλπ, απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εργασίας.
 
Από τους βουλευτές ακούστηκαν πράματα και θάματα, όπως π.χ. ότι σε μία στέγη ή ένα ίδρυμα μπορεί να στοιβάζονται ηλικιωμένοι και ασυνόδευτοι ανήλικοι μέχρι και άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας, ενώ τα μέλη της επιτροπής διαμαρτυρήθηκαν έντονα για το γεγονός ότι το κράτος κλείνει συνέχεια κρατικές δομές και μεταθέτει τις δικές του ευθύνες στον ιδιωτικό τομέα με αγορά υπηρεσιών.
 
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά μετέφερε στη συνεδρία καταγγελίες ότι στη Στέγη Ηλικιωμένων Άγιος Γεώργιος στη Λάρνακα υπήρχαν κάποια στιγμή 40 ασυνόδευτοι ανήλικοι οι οποίοι συμβίωναν με ηλικιωμένους και αυτό σε ένα χώρο ο οποίος έχει χωρητικότητα μόνο 15 ατόμων. Είπε επίσης ότι και οι δύο στέγες που λειτουργούν αποκλειστικά για ασυνόδευτους ανήλικους είναι υπερπλήρεις και ότι πολλοί φιλοξενούμενοι αναγκάζονται να κοιμούνται στο πάτωμα.
 
Η διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, Μαρία Κυρατζή, δεν αμφισβήτησε τους αριθμούς που παρέθεσε η κ. Κουκουμά, λέγοντας ότι πράγματι σε κάποιο στάδιο στη Στέγη Ηλικιωμένων Άγιος Γεώργιος υπήρχε συνωστισμός. Έσπευσε όμως να εναποθέσει το πρόβλημα στη ραγδαία αύξηση των ασυνόδευτων ανήλικων, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι έγιναν κάποιες ενέργειες βάσει των οποίων υπήρξε αναχαίτιση και έτσι τώρα οι ανήλικοι μειώθηκαν στους περίπου είκοσι.
 
Η κ. Κυρατζή ανέφερε συγκεκριμένα ότι από το 2012 και έπειτα ο αριθμός των ασυνόδευτων ανήλικων έχει δεκαπλασιαστεί, γεγονός που δημιούργησε, όπως είπε, την ανάγκη για πολυσύνθετη δράση λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχουν δημιουργηθεί. Η ραγδαία αυτή αύξηση, συνέχισε, έρχεται να απαντήσει και στο ερώτημα γιατί κάποιοι ανήλικοι εγκαταλείπουν αιφνίδια τις στέγες, ενώ για την αναχαίτιση του προβλήματος για την οποία η ίδια έκανε λόγο, η διευθύντρια των ΥΚΕ εξήγησε ότι επειδή κάποιοι εκ των ασυνόδευτων παιδιών δεν ήταν τελικά ανήλικοι αλλά ενήλικοι, καταβλήθηκαν προσπάθειες με τις οποίες οι διαδικασίες αναγνώρισής τους έγιναν γρηγορότερες και έτσι όταν απομακρύνονται, γίνεται εφικτή η φιλοξενία άλλων παιδιών.
 
Αναγνώρισε επίσης τις δυσκολίες στέγασης που αντιμετωπίζουν αυτά τα άτομα λόγω της άρνησης ιδιοκτητών ακινήτων να ενοικιάσουν τα σπίτια τους σε αλλοδαπούς, για να προσθέσει ότι ανάμεσα στα βελτιωτικά βήματα που έγιναν και αφορούν τις συνθήκες υποδοχής είναι η αύξηση του επιδόματος ενοικίου, καθώς και η παραχώρηση προκαταβολής.
 
Εκείνο που αμφισβήτησε η κ. Κυρατζή είναι το κλείσιμο κρατικών δομών, ζήτημα για το οποίο υποστήριξε πως όπου αυτό έχει συμβεί αφορούσε κυρίως ακατάλληλα κτήρια που δημιούργησαν την ανάγκη για μετακινήσεις.
 
Τέλος η διευθύντρια των ΥΚΕ αναφέρθηκε στο πρόβλημα της υποστελέχωσης, λέγοντας ότι σε σύνολο 170 κοινωνικών λειτουργών που απασχολούνται σήμερα, υπάρχουν 64 κενές θέσεις. Η κ. Κυρατζή πρόσθεσε ότι και ένας αριθμός των 30 ατόμων να προσληφθεί, θα βοηθήσει αρκετά τις υπηρεσίες ώστε να χειρίζονται καλύτερα τα διάφορα ζητήματα.
 
Στη συνεδρία παρευρέθηκε και ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας, Χρίστος Μαληκκίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι οι ενέργειες που προωθεί η κυβέρνηση και στόχο έχουν την αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, δημιουργούν την προοπτική για πιο έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων.
 
Για το κλείσιμο κρατικών δομών και τη μεταφορά των συναφών αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Μαληκκίδης σημείωσε ότι για την κυβέρνηση δεν είναι πανάκεια αυτή η συνεργασία, αλλά, όπως είπε, κρίνεται αναγκαία επειδή δεν μπορείς να προσλαμβάνεις συνέχεια προσωπικό.
 
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή οι ΥΚΕ λειτουργούν 27 κρατικά ιδρύματα παγκύπρια, τα οποία περιλαμβάνουν παιδοκομικούς σταθμούς, παιδικές στέγες και στέγες ηλικιωμένων.

Δειτε Επισης

Πού οφείλεται η «κακοκαιρία του αιώνα» στο Ντουμπάι και η θεωρία της σποράς των νεφών
Συννεφιασμένος ο καιρός, στους 28 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης αποφάσισαν οι 27 ηγέτες-«Σαφές μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε»
Υιοθέτησαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία οι «27»-Χαιρετίζουν τον διορισμό Ολγκίν
Από τον αμερικανόφιλο Σάχη στη θεοκρατία-Η μετάλλαξη του Ιράν και η εχθρότητα με το Ισραήλ
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Η μεγάλη εικόνα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, οι ευθύνες των εταίρων και ο ρόλος της Τουρκίας
Μεταναστευτικό και οικονομία θέτουν στο επίκεντρο του προεκλογικού οι πολίτες
Η δυστοκία επίλυσης του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και οι εναλλακτικές που μελετώνται
Φιντάν: Ο Νετανιάχου θέλει να σύρει σε πόλεμο τη Μέση Ανατολή για να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία