Αποφάσισαν την εισαγωγή ελάχιστων ρυθμίσεων για την κυκλοφορία σκούτερ οι αρμόδιες υπηρεσίες

Την εισαγωγή ελάχιστων ρυθμίσεων για την κυκλοφορία των σκούτερ, αποφάσισαν αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Μεταφορών, υπό την Υπουργό Βασιλική Αναστασιάδου.
 
Στη σύσκεψη, κατά την οποία εξετάστηκε η δυνατότητα ρύθμισης της κυκλοφορίας των σκούτερ, πήραν μέρος εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του Υπουργείου Εμπορίου, του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, του Τμήματος Δημοσίων Έργων και ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας.
 
Όπως δήλωσε η Υπουργός μετά τη σύσκεψη, αποφασίστηκε να προχωρήσουν με τροποποίηση της νομοθεσίας για τα ποδήλατα ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτήν ρύθμιση για τα σκούτερ. Ειδικότερα, σύμφωνα με την κ. Αναστασιάδου, θα καθοριστούν προδιαγραφές για τα σκούτερ και όρια ηλικίας για το ποιοι θα δικαιούνται να τα οδηγούν, αλλά και σε ποιους χώρους. Γίνονται σκέψεις όπως το ελάχιστο όριο ηλικίας για τη χρήση σκούτερ να είναι τα 16 έτη, ωστόσο η Υπουργός ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθούν και άλλες συσκέψεις για το θέμα και τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
 
Ταυτόχρονα θα παρέχεται εξουσία στις τοπικές Αρχές να επιτρέπουν ή να απαγορεύουν την κυκλοφορία των σκούτερ κατά το δοκούν και αφού αναρτήσουν σχετικές πινακίδες. Σημαντικό, επίσης, είπε η κ. Αναστασιάδου, είναι να προβλέπονται αδικήματα σε περίπτωση που υπάρχει παράβαση των προνοιών του νόμου, καθώς και αντίστοιχες ποινές, ενώ υπάρχει προβληματισμός ως προς τη συμπερίληψη ρύθμισης για υποχρεωτική ασφάλιση.
 
 «Θεωρούμε ότι αυτό θα είναι ένα πρώτο και θετικό βήμα για τη ρύθμιση του προβλήματος», σημείωσε η Υπουργός.
 
Είπε ακόμα ότι η τροποποίηση της νομοθεσίας θα είναι έτοιμη σύντομα για να σταλεί στη Νομική Υπηρεσία και ακολούθως στη Βουλή για να ψηφιστεί.
 
Το Υπουργείο, ανέφερε, είχε προχωρήσει στην ετοιμασία προσχεδίου κανονισμών, όμως οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονταν σε αυτό δεν εξασφάλιζαν τη σύμφωνη γνώμη όλων των πλευρών και υπήρχαν διαφορετικές απόψεις από τη Νομική Υπηρεσία. Γι΄αυτό, εξήγησε, «κρίναμε σκόπιμο να κάνουμε αυτή τη συνάντηση για να έρθουμε πιο κοντά όλες οι πλευρές και να βρούμε μια ρύθμιση τουλάχιστον ρυθμίζοντας τα ελάχιστα για τα οποία όλοι συμφωνούμε, έτσι ώστε να μην υπάρχει αυτό το κενό που υπάρχει σήμερα, με σκοπό να βελτιώσουμε τη νομοθεσία σε επόμενο στάδιο όταν θα υπάρξουν εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
 
Η κ. Αναστασιάδου είπε ότι το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί το Υπουργείο εδώ και καιρό, προσθέτοντας πως ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εισαγάγει ανάλογες ρυθμίσεις για το θέμα και ως εκ τούτου κάθε χώρα μέλος αυτοσχεδιάζει ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές της και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ