Εντατικοποίηση της αναδιάρθρωσης της Κοινωνικής Ευημερίας ζητά η ΣΕΠΚΒΟ

Η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΕΠΚΒΟ) με αφορμή τους τελευταίους θανάτους ανηλίκων, επισημαίνει ότι η φετινή χρονιά στιγματίστηκε από πληθώρα περιστατικών βίας κατά των γυναικών και κακοποίησης παιδιών στα πλαίσια της ενδοοικογενειακής βίας και καλεί το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων όπως εντατικοποιήσει τις προσπάθειες που εξήγγειλε για αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, με στόχο την άμεση παρέμβαση και τον αποτελεσματικό χειρισμό των περιστατικών αυτών, ώστε να μην χάνονται ζωές.
 
Περαιτέρω η ΣΕΠΚΒΟ παρατηρεί ότι μέσα σε μία βδομάδα η κυπριακή κοινωνία βίωσε δύο άδικους θανάτους ανήλικων παιδιών που ο τρόπος που συντελέστηκαν τείνει να καταδείξει ότι έγιναν στα πλαίσια της βίας στην οικογένεια.
 
Σε ό,τι αφορά την τραγική περίπτωση του αιφνίδιου θανάτου 15χρονου αγοριού, ΣΕΠΚΒΟ σημειώνει ότι ήταν γνωστή στις αρμόδιες υπηρεσίες και ότι αναμένεται  η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να καταθέσει πρόταση για διεξαγωγή έρευνας «κατά παντός υπευθύνου», σε μια προσπάθεια να διευκρινιστούν τα αίτια και οι συνθήκες που οδήγησαν στο θάνατο του ανήλικου παιδιού.
 
Πληροφορίες κάνουν λόγο για ύπαρξη ενδοοικογενειακής βίας, ότι η οικογένεια αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, και το παιδί ξυπνούσε χαράματα για να προβεί σε χειρωνακτικές εργασίες πριν πάει στο σχολείο. Γεννάται το ερώτημα κατά πόσον το σχολείο, που φαίνεται να γνώριζε τα προβλήματα του παιδιού, ενημέρωσε τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Περαιτέρω, κατά πόσον ο Αστυνομικός Σταθμός δέχτηκε καταγγελία / αναφορά ενδοοικογενειακής βίας και κατά πόσον διερεύνησε την υπόθεση και ενημέρωσε, ως όφειλε, τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, συνεχίζει η ΣΕΠΚΒΟ.
 
Η ΣΕΠΚΒΟ πιστεύει ότι και τα δύο τραγικά περιστατικά μπορούσαν να αποτραπούν εάν τηρούνταν οι προβλεπόμενες θεσμοθετημένες διατμηματικές διαδικασίες για περιστατικά βίας στην οικογένεια, και εάν δεν υπήρχε η αδράνεια των όσων γνώριζαν για το θέμα.
 
Τονίζει παράλληλα ότι η εφαρμογή συστήματος Αξιολόγησης Κινδύνου των περιστατικών ενδοικογενειακής βίας, τόσο από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας όσο και από την Αστυνομία, καθώς και από άλλους εμπλεκόμενους επαγγελματίες που λαμβάνουν γνώση για τέτοια περιστατικά, αποτελεί επιτακτική ανάγκη, ώστε να μην φτάνουμε στο σημείο να θρηνούμε θύματα.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία-Μέχρι και την Παρασκευή η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Γέφυρα για τον κόσμο της εργασίας τα σχέδια επιδότησης μισθού νέων πτυχιούχων
Αποκαλυπτήρια προτομής Επίτιμου Προέδρου Επιτροπής Πολυτέκνων Πάφου Λ. Τσέλεπου
Τη σημασία πολιτιστικής κληρονομιάς εξήρε η Κασσιανίδου στα εγκαίνια έργου Πύλης Πάφου
Η θέση της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης για τις πλατφόρμες πορνογραφικού υλικού-«Σε εξέλιξη θέσπιση νόμου»
Αυξήθηκαν και στα κατεχόμενα οι «παράνομοι μετανάστες»
Μ. Ευαγγέλου: Πολλαπλά οφέλη από την προσχολική εκπαίδευση
Σωρεία αδυναμιών και παραλήψεων εντόπισε για το Υπουργείο Γεωργίας η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εξήγγειλε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της υγείας ο ΠτΔ-Έρχεται σειρά νομοθετημάτων
Η Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα η διάδοχος της Αναστασίας Παπαδοπούλου στη «Φωνή»