Μιλούμε για την άνοια-Σπάζουμε την προκατάληψη

H Άνοια εξελίσσεται παγκόσμια σε σοβαρό, ιατρικό, κοινωνικό, οικονομικό πρόβλημα και έτσι αντιμετωπίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Ευρωπαϊκή΄Ένωση και άλλες χώρες. 
 
Όπως τονίζεται σε δελτίο Τύπου του Φιλανθρωπικού Συνδέσμου Στήριξης Ατόμων με Άνοια «Ιθάκη», σαν τέτοιο σοβαρό πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί και στην Κύπρο.
 
«‘Έρευνες που έγιναν παγκόσμια δείχνουν ότι σήμερα πάσχουν από ‘Άνοια 48,000,000.  Στην Ευρώπη 11,000,000 και στην Ελλάδα περίπου 200,000.  Βάσει των δεδομένων που υπάρχουν στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι και στην Κύπρο το 2% του πληθυσμού πάσχει από ‘Άνοια, δηλαδή υπάρχουν περίπου 15,000 – 20,000 ασθενείς», σημειώνεται.
 
‘Όπως σε όλο τον κόσμο έτσι και στη Κύπρο υπάρχει προκατάληψη και στίγμα για την ασθένεια.  Γι αυτό με την ευκαιρία του Παγκόσμιου Μήνα για την ‘Ανοια/Αλτσχάιμερ που είναι ο Σεπτέμβριος, στόχος είναι η διαφώτιση και η σωστή  ενημέρωση που θα βοηθήσει στην εξάλειψη της προκατάληψης και του στίγματος για την ‘Ανοια, που θα συμβάλει ώστε να γίνουμε μια ανθρώπινη, φιλική κοινωνία για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους, αναφέρει η «Ιθάκη». 
 
«Η άνοια αφορά όλους, δεν ξεχωρίζει πλούσιους ή φτωχούς, μορφωμένους ή μη, γι’ αυτό η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση που θα δώσει καλύτερη ποιότητα ζωής, η στήριξη και η  κρατική μέριμνα είναι θέματα για τα οποία η κοινωνία έχει άμεση ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαζί με παράλληλη αφύπνιση και ενεργοποίηση της Πολιτείας», τονίζεται περαιτέρω.
 
Στα πλαίσια του Παγκόσμιου μήνα Αλτσχάιμερ,  η Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας του Φιλανθρωπικού Συνδέσμου Στήριξης Ατόμων με άνοια ΙΘΑΚΗ διοργανώνει τις εξής εκδηλώσεις:
 
1. 14 Σεπτεμβρίου 2019 (Σάββατο) Πορεία απο την Πλατεία Ελευθερίας στις οδούς Λήδρας – Ονασαγόρου στις 5:00 μ.μ υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας κου Κωνσταντίνου Iωάννου.
 
2. 21 Σεπτεμβρίου 2019-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ (Σάββατο) Πανηγύρι στο Πάρκο Αγίου Δημητρίου στο Στρόβολο απο τις 5:00 – 9:00 μ.μ. υπό την αιγίδα του Δημάρχου Στροβόλου κου Ανδρέα Παπαχαραλάμπους.
 

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα