Πέμπτη 9 Ιουλ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Ικανοποιημένη η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών για τις πρώτες 100 ημέρες του ΓΕΣΥ

  09/09/2019 12:51
Ικανοποιημένη η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών για τις πρώτες 100 ημέρες του ΓΕΣΥ

Ικανοποιημένη η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών για τις πρώτες 100 ημέρες του ΓΕΣΥ

  09/09/2019 12:51
Για τον απολογισμό των 100 πρώτων ημερών του ΓεΣΥ, αλλά και για τις θέσεις των οργανωμένων ασθενών όσον αφορά στις προτάσεις του ιατρικού κόσμου, ενημέρωσε σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), στην παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου.
 
Μετά το πέρας της συνάντηση, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η σημερινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα των οργανωμένων ασθενών, οι οποίοι «παρέθεσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις θέσεις τους όσον αφορά στις πρώτες 100 μέρες λειτουργίας του ΓεΣΥ».
 
Ο κ. Ιωάννου επεσήμανε ότι εκείνο που προκύπτει ως αποτέλεσμα από τη συνάντηση είναι «η ικανοποίηση των ασθενών για τις υπηρεσίες που προσφέρονται αυτές τις πρώτες 100 μέρες λειτουργίας του ΓεΣΥ. Προβλήματα υπάρχουν, τα γνωρίζουμε, μας έχουν δοθεί και εκ μέρους των ασθενών». Συνεχίζοντας, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι «οι ασθενείς είναι εκείνοι που βιώνουν καθημερινά τα προβλήματα και οφείλουμε να ακούσουμε τους προβληματισμούς και τις εισηγήσεις τους. Και αυτό έγινε σήμερα, έχουν δοθεί και γραπτώς τα διάφορα αιτήματα. Γενικά όμως υπάρχει μια ικανοποίηση για τις πρώτες μέρες λειτουργίας όσον αφορά και στα φάρμακα και στα κλινικά εργαστήρια.
 
Υπάρχουν και κάποια προβλήματα όσον αφορά στους Προσωπικούς Ιατρούς. Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας είναι ενήμερος για αυτά και θα προβεί και προβαίνει συνεχώς σε αναβαθμίσεις του λογισμικού και διάφορες άλλες βελτιώσεις. Μου έχει δοθεί και ένας σχεδιασμός την προηγούμενη εβδομάδα με διάφορες άλλες ενέργειες, οι οποίες θα γίνουν τις επόμενες 30-40 μέρες για να ξεπεραστούν διάφορα άλλα προβλήματα».
 
Οι ασθενείς, συνέχισε ο Υπουργός Υγείας, εξέφρασαν ικανοποίηση για τη μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ, ενώ μετέφεραν και τις θέσεις τους επί των προτάσεων του ΠΙΣ και των άλλων φορέων ιδιωτικής ιατρικής.
 
Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της ΟΣΑΚ κ. Μάριος Κουλούμας χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πολύ εποικοδομητική. «Διεξήχθη η συνάντηση σε ένα κλίμα πολύ οικείο και σε ένα κλίμα πλήρους συναντήληψης τόσο όσον αφορά στα πεπραγμένα και το τι πρέπει να γίνει. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε δηλώσει και έχουμε καταθέσει και υπόμνημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ικανοποίησή μας για τις πρώτες 100 μέρες εφαρμογής του ΓεΣΥ, το οποίο έχει προσφέρει πάρα πολλά στον Κύπριο πολίτη, έχει αγκαλιαστεί από τον Κύπριο ασθενή. Δεν παραγνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Υπάρχουν προβλήματα, αυτά όμως είναι σημαντικό να λεχθεί ότι υπάρχουν οι μηχανισμοί, υπάρχει ο Υπουργός Υγείας ο οποίος είναι πάντοτε εκεί για να τα ακούσει και να προωθήσει λύσεις, υπάρχει ο ΟΑΥ ο οποίος είναι πάντοτε διαθέσιμος να ακούσει και να επιλύσει προβλήματα. Αυτό είναι σημαντικό, να υπάρχουν μηχανισμοί που να εντοπίζουν προβλήματα και να τα επιλύουν και αυτό με ικανοποίηση δηλώνω ότι γίνεται», είπε χαρακτηριστικά.
 
Στη συνέχεια, ο κ. Κουλούμας ξεκαθάρισε πως σε ό,τι αφορά στην «αλλαγή της φιλοσοφίας και της αρχιτεκτονικής του Συστήματος, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Και εκφράζω την απόλυτη ικανοποίησή μας διότι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το έχει δηλώσει και πιστεύω ότι η αποφασιστικότητα και η προσήλωση του ιδίου τους Προέδρου της Δημοκρατίας σε αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση, στην φιλοσοφία η οποία είναι ασθενοκεντρική. Μια φιλοσοφία η οποία θα δώσει στον Κύπριο πολίτη ισότιμη και καθολική πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, μάς βρίσκει απόλυτα ικανοποιημένους. Άρα, προχωρούμε μπροστά, πλέον για μας οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή και τροποποίηση της νομοθεσίας πρέπει να σταματήσει. Θα πρέπει όλοι να συστρατευθούν εις την επιτυχία της μεταρρύθμισης, εις την επίλυση των προβλημάτων».
 
Σε σχέση με την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ο Πρόεδρος της ΟΣΑΚ ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση, μετέφεραν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη θέση ότι όλοι πρέπει να συστρατευθούν και να εργαστούν από κοινού για την επιτυχή ολοκλήρωση της αυτονόμησης. «Τα κυβερνητικά τμήματα, αυτοί όλοι που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία, θα πρέπει όλοι να συστρατευθούν και να δουλέψουν για την επιτυχία της αυτονόμησης, η οποία πραγματικά θα προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στο ΓεΣΥ», συμπλήρωσε.
 
Τέλος ο κ. Κουλούμας επανέλαβε την απόλυτη ικανοποίηση της Ομοσπονδίας από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και μετέφερε τις ευχαριστίες τόσο της Ομοσπονδίας όσο και των Συνδέσμων που συμμετέχουν σε αυτή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Υγείας για την καθημερινή τους στήριξη για την εφαρμογή του ΓεΣΥ.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας