Παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα ζητά η Κουρσουμπά για τη μαθήτρια με τη μαντήλα

Την έντονη αντίδραση όλων των αρμόδιων Υπηρεσιών του κράτους προκάλεσε η απόφαση Διευθυντή του Λυκείου στη Λευκωσία να διώξει μαθήτρια που προσήλθε στο σχολείο με μαντήλα, με την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού να ζητά παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα.
 
Σε δηλώσεις της στον REPORTER, η Λήδα Κουρσουμπά τόνισε πως όλες οι αρμόδιες Αρχές πρέπει να διεξάγουν έρευνα για το περιστατικό, όχι μόνο το Υπουργείο Παιδείας.
 
«Εάν τα γεγονότα είναι όπως έχουν μεταδοθεί, θεωρώ πως το περιστατικό είναι απαράδεκτο, να συμβαίνουν τέτοια ρατσιστικά στο χώρο της εκπαίδευσης. Η Κύπρος είναι πολυπολιτισμική  κοινωνία και το δημόσιο σχολείο οφείλει να λειτουργεί ως ένας χώρος που σέβεται την αξιοπρέπεια, τον πολιτισμό, την εθνοτική και θρησκευτική προέλευση καθώς και την ταυτότητα κάθε παιδιού», σημείωσε η κ. Κουρσουμπά.

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνει ερευνά από όλες τις αρμόδιες Αρχές και να υπάρξουν συνέπειες ώστε να παύσουν να υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα που παραβιάζουν κατάφορα τα δικαιώματα των παιδιών, αλλά και εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς. Εδώ δεν αναφέρομαι μόνο στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, δεδομένου ότι πρόκειται για ρατσιστικό λόγο, είναι θέμα που πρέπει να εξεταστεί και από Την αρχή εναντία στις διακρίσεις και από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Πήγα σπίτι και έκλαιγα… Όλοι είμαστε άνθρωποι και πρέπει να σεβόμαστε»

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού σημείωσε πως η αντίδραση των μαθητών ήταν σωστή και οι μεγάλοι θα πρέπει να πάρουν παράδειγμα από τους μαθητές.  

«Θέλω να επισημάνω ότι και σε αυτή την περίπτωση, ήταν τα παιδιά που αυθόρμητα λειτουργήσαν σωστά. Και αναφέρομαι πρώτον στα παιδιά συμμαθητές στο σχολείο που αντέδρασαν στη συμπεριφορά διευθυντή, αλλά και στην ΠΣΕΜ η οποία άμεσα εξέδωσε ανακοίνωση στο Facebook. Ας πάρουν μαθήματα οι μεγάλοι από τα παιδιά».
 
Τη Δευτέρα θα έχει στα χέρια του το πόρισμα ο Χαμπιαούρης
Τη Δευτέρα θα είναι έτοιμα τα πορίσματα της πειθαρχικής έρευνας, που διατάχθηκε εναντίον Διευθυντή Λυκείου της Λευκωσίας, ο οποίος είχε εκδιώξει χθες από το σχολείο μαθήτρια, που φορούσε μαντήλα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Κώστας Χαμπιαούρης.
 

Όπως δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός μέχρι να εκδοθεί το πόρισμα από την έρευνα, που έχει διατάξει το Υπουργείο, ο ίδιος δεν μπορεί να έχει άποψη επί του θέματος, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα είναι «οπωσδήποτε έτοιμα τη Δευτέρα».

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, εάν τη Δευτέρα θα επισκεφθεί το Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα, απ` όπου εκδιώχθηκε η μαθήτρια, ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι αυτό θα κριθεί από τα δεδομένα, για να σημειώσει πως το απόγευμα σήμερα θα επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με την οικογένεια της μαθήτριας.

Απαντώντας σε ερώτηση, εάν η μαθήτρια θα μετακινηθεί από το συγκεκριμένο σχολείο σε άλλο, ο κ. Χαμπιαούρης είπε: «Ούτε να το σκέφτεστε».

Καταδικάζει η ΟΕΛΜΕΚ-Καλεί το Υπουργείο να λάβει μέτρα
Την ενέργεια Διευθυντή συγκεκριμένου σχολείου να μην δεχτεί μαθήτρια εντός του σχολείου,  επειδή φορούσε μαντήλα, ένεκα των θρησκευτικών της πεποιθήσεων, καταδικάζει η ΟΕΛΜΕΚ.

Παράλληλα, η Οργάνωση καλεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να προχωρήσει, στη διερεύνηση του συγκεκριμένου περιστατικού, καθώς επίσης και στη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της συγκεκριμένης μαθήτριας και την εύρυθμη λειτουργία του συγκεκριμένου Λυκείου.

«Θεωρούμε ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν έχουν θέση στο Δημόσιο Σχολείο, του οποίου αποστολή είναι, πέραν της μετάδοσης των γνώσεων, η καλλιέργεια αξιών όπως η ανεκτικότητα και η διαμόρφωση πολιτών που σέβονται τη διαφορετικότητα» αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση η ΟΕΛΜΕΚ.

Προσθέτει ότι οι Κανονισμοί Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης διατυπώνουν ξεκάθαρα ότι κάθε άρθρο ή διατάξεις οποιουδήποτε άρθρου ερμηνεύονται και εφαρμόζονται χωρίς καμία διάκριση στην φυλή, στο χρώμα, στο φύλο, στη θρησκεία, την κοινωνική ή εθνική καταγωγή του παιδιού.

Επιπρόσθετα, η ΟΕΛΜΕΚ θεωρεί ότι «κάθε άρθρο ή διάταξη ή εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού πρέπει να εφαρμόζεται με σεβασμό στην αρχή ότι κανένα παιδί δεν υποβάλλεται σε μεταχείριση που είναι απάνθρωπη ή εξευτελιστική».

Η Οργάνωσή «απαιτεί σεβασμό στην αξιοπρέπεια και την προσωπική αξία κάθε παιδιού, με ιδιαίτερη προσοχή στην προσωπική του κατάσταση, τις ευαισθησίες του και τις ιδιαίτερες ανάγκες του».

«Θεωρούμε επίσης και αναμένουμε ότι ο Διευθυντής του συγκεκριμένου Λυκείου θα προβεί σε κάθε ενέργεια έτσι ώστε να στηρίξει και να βοηθήσει τη συγκεκριμένη μαθήτρια», προσθέτει.

Τέλος, η ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει ότι η Γραμματεία της, μέσα στο πλαίσιο αυτό, θα βρίσκεται τη Δευτέρα το πρωί στο συγκεκριμένο Λύκειο και «απαιτεί σύγκληση της Επιτροπής Κανονισμών της Λειτουργίας των Σχολείων έτσι ώστε να διευκρινιστούν, αν υφίστανται, οι οποιεσδήποτε ασάφειες».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών