Ενημερώνεται από την ΚΥΠ για τη λεγόμενη ρωσική εκκλησία ο Αρχιεπίσκοπος

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ θα ενημερωθεί αρμοδίως από τον Διοικητή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) αναφορικά με το θέμα των ρωσόφωνων χριστιανών που διαμένουν στην κατεχόμενη Κερύνεια και φέρονται να εκκλησιάζονται από ρωσόφωνο ιερέα.
 
Το θέμα που ήρθε στην επιφάνεια μετά από δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρονται σε "ρωσική ορθόδοξη εκκλησία βορείου Κύπρου" και την τέλεση για αυτήν λειτουργιών στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου Πάνω Κερύνειας και στο εκκλησάκι της Παναγίας στο χωριό Κλεπίνη, το οποίο απασχόλησε την τελευταία συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, κατά την οποία ο Μητροπολίτης Κυρηνείας ενημέρωσε τους Συνοδικούς για την πληροφόρηση που συγκέντρωσε για το θέμα.
 
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου διαβεβαίωσε πως η Εκκλησία της Κύπρου θα προβεί σε όλα τα δέοντα διαβήματα προς τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών καθώς το θέμα πέρα από εκκλησιαστικά ατοπήματα περιέχει και ζητήματα που άπτονται του εθνικού θέματος.
 
Σε δήλωση του την Παρασκευή ο Κύπρου Χρυσόστομος Β’ είπε πως η ενημέρωση της οποίας έτυχε η σύνοδος από τον Άγιο Κυρηνείας, λέει ότι οι ρωσόφωνοι που σχετίζονται με το θέμα των εκκλησιασμών είναι 40 με 50 άτομα. Διευκρίνισε πως αν όντως αυτός είναι ο αριθμός το θέμα δεν είναι τόσο ανησυχητικό καθώς δεν μπορούν να δημιουργήσουν ενορία, αλλά ανέφερε αν είναι περισσότεροι και δυνατόν να δημιουργούν ενορίες ή ενορία, το θέμα θα είναι πολύ ανησυχητικό.
 
Αντιλήφθηκα από τα λεγόμενα του Αγίου Κυρηνείας ότι στην Κερύνεια δεν υπάρχουν οι χιλιάδες των ρωσοφώνων, είπε ο Αρχιεπίσκοπος προσθέτοντας ότι ο Κυρηνείας είπε στους Συνοδικούς ότι στην Κερύνεια υπάρχουν 40 με 50 ρωσόφωνοι.
 
Συνεχίζοντας είπε ότι «θα καλέσω τον Διοικητή της ΚΥΠ, από Δευτέρα, να ενημερώσει αν πράγματι υπάρχουν χιλιάδες ρωσόφωνοι στην Κερύνεια ή όχι».
 
Ανέφερε επίσης πως του ανατέθηκε από την Ιερά Σύνοδο να χειριστεί το θέμα με την επίσημη εκκλησία της Ρωσίας. Τόνισε ότι «δεν επιθυμούμε η ρωσική εκκλησία να εισέλθει στα εσωτερικά της εκκλησίας της Κύπρου και να έχει τις οποίες ενορίες στην Κύπρο και ιερείς να τελούν λειτουργίες».
 
Έχουμε ρωσόφωνους ιερείς στην Κύπρο και μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους ορθόδοξους χριστιανούς που κατοικούν στην Κύπρο, είπε στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος.
 
Εξέφρασε ακολούθως τη θέση ότι έχουμε ενώπιον μας μια όχι ευχάριστη κατάσταση, επειδή το όλο θέμα δεν είναι μόνο θρησκευτικό, είναι και εθνικό.
 
Ο Κύπρου Χρυσόστομος Β’ ανέφερε περαιτέρω ότι τίθεται θέμα νομιμότητας της διαμονής αυτών των ξένων στα κατεχόμενα, υπό την πτυχή της παράνομης κατοχής ε/κ περιουσιών για την κατοικία τους και διερωτήθηκε αν η Εκκλησία πρέπει να αποδέχεται την κατοχή από μέρους τους περιουσιών Ε/κ εκτοπισμένων.
 
Διευκρίνισε πως αν υπάρχουν ρωσόφωνοι που κατοικούσαν στις κατεχόμενες περιοχές πριν την τουρκική εισβολή, μπορεί να γίνει αποδεχτή η ανάγκη επιτέλεσης των θρησκευτικών τους καθηκόντων, αλλά, ανέφερε όταν ήρθαν παράνομα στην Κύπρο, όταν ζουν σε σπίτια προσφύγων μας ή έκτισαν σε περιουσίες Ε/κ, για εμάς είναι κάτι το απαράδεκτο και θα τους καλέσουμε να φύγουν, όπως θα καλέσουμε όλα τα κράτη να βοηθήσουν και όσα κράτη έχουν υπηκόους τους να διαμένουν παράνομα στην κατεχόμενη Κύπρο να τους καλέσουν να επιστρέψουν στις πατρίδες  τους.   
 
Ο Αρχιεπίσκοπος είπε στη συνέχεια ότι θα παρακαλέσει τη ρωσική εκκλησία να επέμβει στην ρωσική πολιτεία, η οποία με το κύρος και τη δύναμη που έχει και τις καλές σχέσεις που έχει ο Πρόεδρος Πούτιν με τον Πρόεδρο Ερντογάν να τους καλέσουν να σηκωθούν να φύγουν και αν θέλουν να κατοικήσουν στις ελεύθερες περιοχές η Εκκλησία της Κύπρου πολύ ευχαρίστως θα τους εξυπηρετεί, συμπλήρωσε.
 
Δεν έχουμε δικαίωμα να εξυπηρετούμε παρείσακτους καθώς είμαστε υπόλογοι στους νόμιμους κατοίκους και ιδιοκτήτες των κατεχόμενων ε/κ περιουσιών, ανέφερε περαιτέρω.
 
Επανέλαβε ότι θα παρακαλέσει τον Πατριάρχη Μόσχα να επέμβει στη ρωσική κυβέρνηση, η οποία να προβεί σε πιέσεις την Τουρκία να πείσει τους ρωσόφωνους να εγκαταλείψουν τα κατεχόμενα,  εκφράζοντας ταυτόχρονα επιφυλάξεις αν αυτή η προσπάθεια θα αποδώσει τα αναμενόμενα καθώς, όπως είπε «γνωρίζουμε ότι υπάρχει κατοχή, αλλά θα πράξουμε το καθήκον μας στο ακέραιο, έστω και αν δεν πετύχουμε τίποτε».
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Κύπρου Χρυσόστομος Β’ είπε πως με αλληλογραφία που θα ανοίξει με το Πατριαρχείο Μόσχας είναι θέμα ημερών να ενημερωθεί εάν ο ιερέας που τελεί τις λειτουργίες στα κατεχόμενα έχει χειροτονηθεί και ενεργεί υπό την επίσημη ρωσική εκκλησία.
 
Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο η ρωσική εκκλησία να ενήργησε με τη λεγόμενη ρωσική εκκλησία στην κατεχόμενη Κύπρο σε αντίποινο για τη θέση της εκκλησίας της Κύπρου στο θέμα με την ουκρανική εκκλησία, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι δεν το αποκλείει. Πρόσθεσε πως «αν στο μυαλό τους έχουν οτιδήποτε, σφάλλουν».
 
Ανέφερε ότι η Εκκλησία της Κύπρου αγαπά την ορθοδοξία, την οποία θέλει ενωμένη, διατηρεί αυστηρή στάση και εργάζεται ώστε να αποφευχθεί το σχίσμα.
Είπε στη συνέχεια πως «αν θέλαμε, μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε επισήμως την ουκρανική εκκλησία, ή μπορούσαμε να πούμε όχι δεν σας αναγνωρίζουμε, τελεία και παύλα».
 
Επεσήμανε ακόμα πως η Εκκλησία της Κύπρου τήρησε ουδέτερη θέση, διενήργησε επαφές με τους προκαθήμενους των διαφόρων εκκλησιών και όταν αντιλήφθηκε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν επιθυμούσε κάτι τέτοιο «φρονίμως πράττοντας είπαμε σταματούμε μέχρι εδώ».
 
Ο Αρχιεπίσκοπος ξεκαθάρισε ότι  η Εκκλησία της Κύπρου επιθυμεί καλές σχέσεις με όλους, αλλά έχει το θάρρος να λέει αλήθειες όσο πικρές και να είναι, και προς τον έναν και προς τον άλλο και προς όλους και είναι γνωστό σε όλους πως η Εκκλησία της Κύπρου ουδόλως διστάζει να λέει την αλήθεια.
 
Ερωτηθείς αναφορικά με τους χώρους που τελούνται οι λειτουργίες των ρωσοφώνων στα κατεχόμενα, ο Κύπρου Χρυσόστομος Β’ είπε ότι ζήτησαν να κτίσουν ρωσικό ναό  και η απάντηση της εκκλησίας της Κύπρου είναι πως  δεν επιτρέπει να ανεγερθεί ρωσικός ναός και ότι υπάρχουν ορθόδοξοι ελληνικοί ναοί στα κατεχόμενα τους οποίους μπορούν αν θέλουν να χρησιμοποιούν για τα θρησκευτικά καθήκοντα των χριστιανών.
 
Κληθείς να προβεί σε διευκρίνιση για το αίτημα ανέγερσης ναού, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι «ζήτησαν από τον Άγιο Κυρηνείας κα τους είπε όχι». Πρόσθεσε πως ο ιερέας που είναι στην Κερύνεια ήρθε σε επαφή με τον Μητροπολίτη και πήρε απάντηση πως δεν χρειάζεται ναός καθώς υπάρχουν πολλοί ορθόδοξοι ναοί που σε συνεννόηση με τον Μητροπολίτη μπορούν να χρησιμοποιούνται.
 
Η επίσημη ρωσική εκκλησία δεν μπορεί να αγνοήσει τη θέση της Εκκλησίας της Κύπρου, εξήγησε προσθέτοντας πως οι παρείσακτοι αν έχουν τον κατακτητή με το μέρος τους και διαθέτουν τα χρήματα, δεν υπάρχουν τρόποι να εμποδιστούν.
 
Στην Κερύνεια υπάρχουν δύο ναοί σε άψογη κατάσταση είπε παρατηρώντας πως σε πολλά χωριά της Κερύνειας οι ναοί είναι σε καλή κατάσταση.
Ο Αρχιεπίσκοπος είπε επίσης πως στην Κερύνεια οι ρωσόφωνοι χριστιανοί είναι σχισματικοί και οι ιερείς είναι  χειροτονημένοι από καθαιρεμένους. Πρόσθεσε πως ο Αγιος Κυρήνειας ζήτησε να μάθει επί αυτών αλλά μπόρεσε να μάθει.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις