Βήματα προς τα πίσω γίνονται στο θέμα της παραβατικότητας υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, εκφράζουν, για μια ακόμη φορά, την έντονη ανησυχία τους και τον έντονο προβληματισμό τους για το ζήτημα της παραβατικότητας εντός των σχολικών χώρων - Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης(ΟΑΠ), είπε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού.
 
«Βεβαίως, η σχολική χρονιά ξεκινά και μακάρι στο συγκεκριμένο θέμα να διαψευστούμε εμείς και τα πράγματα να μην είναι έτσι, αλλά και από την διαχείριση που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα πολύ φοβούμαστε ότι στο συγκεκριμένο θέμα αντί βήματα προς τα προς, γίνονται βήματα προς τα πίσω», σημείωσε.
 
Οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, αναφέρθηκαν, στο θέμα της παραβατικότητας εντός των σχολικών χώρων - Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης.
 
Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις και οι οργανωμένοι γονείς από τον περασμένο Μάϊο είχαν παραδώσει μια επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας με αρκετά σημεία που σχετίζονται με το θέμα της αντιμετώπισης, διαχείρισης της παραβατικότητας και πολύ περισσότερο με την πεμπτουσία αυτού του θέματος που είναι η πρόληψη για την παραβατική συμπεριφορά που είναι το πιο μεγάλο κεφάλαιο.
 
«Δυστυχώς, από εκείνη την επιστολή, την οποία δώσαμε από τον περασμένο Μάρτιο, διαφάνηκε και στην τελευταία συνάντηση που είχαμε με το Υπουργείο Παιδείας και με τον ίδιο τον Υπουργό, ότι όχι απλώς δεν έγιναν πολλά από εκείνα που θεωρητικά θα γίνονταν και περιλαμβάνονταν στην επιστολή, αλλά την ίδια ώρα με ένα τρόπο που πραγματικά δημιουργεί πολλά ερωτήματα, έχει ξηλωθεί και μια ολόκληρη ομάδα, η οποία δούλεψε το προηγούμενο διάστημα με ένα πολύ σωστό τρόπο, ήταν η όαση για τις σχολικές μονάδες όσον αφορά το θέμα της παραβατικότητας, και βεβαίως αυτή η ομάδα με έρευνες που έγιναν αποδείχτηκε ότι χρειαζόταν και ενίσχυση και οικονομική ενίσχυση αλλά και ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό. Αντί αυτού η ομάδα αυτή, με κάποιοι τρόπους τους οποίους, δυστυχώς, γνωρίζουμε, και δεν ήταν και οι ενδεδειγμένοι, έχει στην ουσία ξηλωθεί και αυτή την στιγμή, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και ένα μήνα πριν ανοίξουν τα σχολεία, γίνεται μια προσπάθεια από πλευράς του Υπουργείου να πείσει ότι ξανά στήνει αυτή την ομάδα η οποία θα στηρίξει τα σχολεία», συμπλήρωσε.
 
Στη συνάντηση που είχαν με το Υπουργείο Παιδείας, συνέχισε ο κ. Φυλακτού, ζήτησαν να τεκμηριώσει και να δώσει στοιχεία για αυτές τις αλλαγές.
 
«Διαφάνηκε ότι οι δικές μας ανησυχίες όχι απλώς δεν εφησυχάστηκαν αλλά έχουν ενταθεί περισσότερο, γιατί πραγματικά ούτε οι αριθμοί από το Υπουργείο Παιδείας που μας είχε παρουσιάσει στην τελευταία συνάντηση, ούτε και οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν μας έπεισαν ότι σε αυτό το θέμα της διαχείρισης της παραβατικότητας που είναι ίσως και από τα πιο κρίσιμα θέματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σχολείο δεν έγιναν βήματα προς τα προς και μάλλον τα βήματα που έγιναν είναι προς τα πίσω», πρόσθεσε.
 
Για αυτό, συνέχισε ο κ. Φυλακτού, «εμείς στο συγκεκριμένο θέμα, το μόνο που λέμε είναι ότι θα το παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά και το αμέσως επόμενο διάστημα θα είμαστε και πάλι σε θέση να δώσουμε περισσότερα στοιχεία και δεδομένα για το τι έγινε στο συγκεκριμένο θέμα που είναι πάρα πολύ σοβαρό και πραγματικά, είναι ένα θέμα που έπρεπε να τύχει διαχείρισης προς τη σωστή κατεύθυνση και όχι αυτή που είδαμε το τελευταίο διάστημα».
 
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας, στη δική του τοποθέτηση είπε ότι εκφράζουν το προβληματισμό τους και τις ανησυχίες τους για τη διαφοροποίηση του τρόπου λειτουργίας της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης.
 
«Ενός σημαντικού θεσμού, ο οποίος λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια, που πρέπει να πω ότι έχει ως αποστολή του αυτός ο θεσμός τη διαχείριση ακραίων παραβατικών συμπεριφορών . Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι η παραίτηση όλων των σχεδόν όσων στελέχωναν, των εξειδικευμένων ατόμων, της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης. Σίγουρα, και εμείς, από την πλευρά μας, θα δώσουμε πίστωση στο Υπουργείο Παιδείας», συμπλήρωσε.
 
Ο κ. Χατζησάββας εξέφρασε τη ευχή για το καλύτερο δυνατό, «διότι πάνω απ΄ όλα εκείνο που επιζητούμε εμείς είναι ουσιαστικά η εξαφάνιση των παραβατικών συμπεριφορών, όχι των ακραίων παραβατικών συμπεριφορών, αλλά και εκείνων των προβλημάτων που καθημερινά εμείς βρίσκουμε μπροστά μας είτε εντός της σχολικής μονάδας είτε εντός των αιθουσών διδασκαλίας».
 
«Στο ίδιο πλαίσιο, έχουμε ζητήσει την αύξηση του αριθμού όσων στελεχώνουν αυτή την ομάδα, δυστυχώς, παρατηρούμε ότι παραμένει ο ίδιος αριθμός και επίσης, έχουμε ζητήσει την αύξηση των συμβούλων επαγγελματικών προσανατολισμού. Πάλι, επίσης, ο αριθμός παραμένει ο ίδιος, καθώς και την αύξηση των εκπαιδευτικών ψυχολόγων για να ενισχύσουν τόσο την ΟΑΠ όσο και τις σχολικές μονάδες. Όπως μας έχουν ενημερώσει από το Υπουργείο Παιδείας, αυτοί οι εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι αναμένουν να γίνει η πρόληψη τους γύρω στον Οκτώβρη – Νοέμβριο», κατέληξε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ