Το κόστος των ναύλων ειδικά στις γιορτές κρατά τους φοιτητές μας στο εξωτερικό

Η αβεβαιότητα για την τύχη των Κυπρίων φοιτητών του Ηνωμένου Βασιλείου, το κόστος της στέγασης, οι χρεώσεις που επιβάλλονται στις πιστωτικές κάρτες για ανάληψη χρημάτων, η μη αναγνώριση ορισμένων τίτλων σπουδών, αλλά και η έλλειψη διαφωτιστικών εκστρατειών ώστε να μην διαφημίζονται τα πανεπιστήμια των κατεχομένων, είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι φοιτητές του εξωτερικού.
 
Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή πρώτη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παιδείας μετά τις θερινές διακοπές, με τους εκπροσώπους του ομώνυμου υπουργείου να υποδεικνύουν ότι αναμένουν από τις φοιτητικές οργανώσεις να τους υποβάλουν υπομνήματα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ώστε από κοινού να προσπαθήσουν να βρουν λύσεις.
 
Το σημαντικότερο από τα προβλήματα που έθιξαν οι εκπρόσωποι της Φοιτητικής Ένωσης Ηνωμένου Βασιλείου ενώπιον της επιτροπής είναι το κόστος των αεροπορικών ναύλων ειδικά κατά τις περιόδους των εορτών, με αποτέλεσμα οι φοιτητές, όπως αναφέρθηκε, να αναγκάζονται να παραμένουν στη χώρα σπουδών τους αφού δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επισκεφθούν τους οικείους τους.
 
Άλλο πρόβλημα που θίχτηκε από τη Φοιτητική Ένωση ΗΒ είναι η μη αναγνώριση των πτυχίων συγκεκριμένων κλάδων σπουδών όπως π.χ. Νομική και Ψυχολογία, ενώ πρόβλημα υπάρχει και με τον κλάδο των μηχανολόγων. Όπως επεξηγήθηκε, οι φοιτητές του εν λόγω κλάδου αναγκάζονται να παραμείνουν για τέσσερα χρόνια στο εξωτερικό αντί για τρία που είναι η διάρκεια των σπουδών προκειμένου να αποκτήσουν το master, επειδή σε διαφορετική περίπτωση δεν αναγνωρίζεται το πτυχίο τους.
 
Για το ζήτημα αυτό δόθηκε απάντηση από την εκπρόσωπο του Κυπριακού Συμβουλίου Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ), η οποία απώθησε το πρόβλημα από το συμβούλιο και το μετατόπισε στους επαγγελματικούς φορείς. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι δεν είναι το ΚΥΣΑΤΣ που δεν αναγνωρίζει τα πτυχία, αλλά επαγγελματικά σώματα όπως π.χ. το ΕΤΕΚ. Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε, η όποια διαβούλευση θα πρέπει να γίνει με αυτά τα σώματα.
 
Άγνωστες οι συνέπειες του Βrexit
Η Φοιτητική Ένωση ΗΒ μετέφερε στην επιτροπή και την αγωνία της για τις συνέπειες του Brexit, με κυριότερη το πώς θα διαμορφωθούν τα δίδακτρα. Ωστόσο από τους εκπροσώπους του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε ότι άγνωστες είναι οι συνέπειες και για το ίδιο το υπουργείο, το οποίο η μόνη δυνατότητα που έχει είναι να αναρτά στην ιστοσελίδα του τις όποιες ανακοινώσεις εκδίδει η Βρετανία.
 
Προβολή κατεχομένων
Άλλο πρόβλημα που θίχτηκε ενώπιον της επιτροπής είναι η δυσκολία ή και η ανυπαρξία επικοινωνίας των φοιτητών με τους πρόξενους χωρών στις οποίες ο αριθμός των Κυπρίων είναι μικρός, ενώ οι εκπρόσωποι της Φοιτητικής Ένωσης ΗΒ στάθηκαν και στο θέμα της ελλιπούς διαφώτισης των πανεπιστημίων της Βρετανίας για το εθνικό μας πρόβλημα. Όπως αναφέρθηκε, η αδυναμία αυτή επιτρέπει στο ψευδοκράτος να προβάλλεται στο πλαίσιο διαφόρων εκδηλώσεων όπως π.χ. στα Universities open days, αλλά και να διαφημίζεται σε λεωφορεία, ταξί κλπ.

Ναύλα και χρεώσεις καρτών
Στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παιδείας παρευρίσκονταν και εκπρόσωποι της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών, οι οποίοι έθιξαν ιδιαίτερα το πρόβλημα με το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων. Όπως ανέφεραν, το κόστος των ναύλων αυξήθηκε σημαντικά το τελευταίο διάστημα κυρίως προς την Ελλάδα, όμως, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της κίνησης, εξακολουθεί να παραμένει ανικανοποίητο το πάγιο αίτημά της για μειώσεις. Αυτό που ζητούν οι φοιτητές είναι π.χ. η παροχή ενός δωρεάν εισιτηρίου για κάθε τρία, καθώς και αύξηση των πτήσεων σε περιόδους αιχμής. Διεκδικούν επίσης την κατάργηση των φόρων των αεροδρομίων για τους κατόχους φοιτητικής ταυτότητας (πάσο).
 
Από την Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών θίχτηκε και το ζήτημα της επιβολής χρέωσης στις πιστωτικές κάρτες για την ανάληψη χρημάτων, με τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Τραπεζών να αναφέρει ότι θα το μεταφέρει στους αρμοδίους ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο κατάργησής τους. Όπως εξηγήθηκε από τους εκπροσώπους του κινήματος, από την περσινή τουλάχιστον χρονιά οι ελληνικές τράπεζες προχώρησαν στην επιβολή χρέωσης ύψους 2 ευρώ στους κατόχους κυπριακών τραπεζικών καρτών με φοιτητικά προνόμια για κάθε ανάληψη από ΑΤΜ στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο, όπως αναφέρθηκε, αναγκάζει τους φοιτητές να αποσύρουν με μία ανάληψη όλα τα χρήματά τους.
 
Σε άλλες χώρες, σύμφωνα με τη Φοιτητική Ένωση Ηνωμένου Βασιλείου, η χρέωση στις κάρτες για έκαστη ανάληψη φτάνει μέχρι και τα 4 ευρώ.
 
Η Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών έθιξε τέλος το ζήτημα του κόστους των ενοικίων στην Ελλάδα, τα οποία, όπως αναφέρθηκε, έχουν αυξηθεί από 30% μέχρι και 50%.
 
Καθυστέρηση στη φοιτητική χορηγία
Στο πλαίσιο της συνεδρίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παιδείας, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς ήταν έντονος ότι ακόμα δεν έχει καταβληθεί η φοιτητική χορηγία κι αυτό τη στιγμή που αρχίζει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας παραδέχθηκε ότι πράγματι υπήρξε καθυστέρηση, την οποία απέδωσε σε πρόβλημα στην κυβερνητική αποθήκη λόγω κάποιας τροποποίησης στη νομοθεσία.
 
Έσπευσε ωστόσο να επισημάνει ότι όσων οι αιτήσεις παραλήφθηκαν τον Μάρτιο που εξέπνεε η προθεσμία, αυτές εξετάστηκαν και η χορηγία, όπως είπε, θα καταβληθεί άμεσα.
 
Ανακοίνωση Σκωτίας για το Brexit
Στο μεταξύ και σε ό,τι αφορά το Brexit, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταφέρει την επίσημη θέση της κυβέρνησης της Σκωτίας για το τι μέλλει γενέσθαι μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
 
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ο υπουργός Εκπαίδευσης και Επιστημών της Σκωτίας απέστειλε επιστολή στην κυπριακή κυβέρνηση, στην οποία σημειώνει ότι ακόμα και στην περίπτωση ενός άτακτου Brexit, η Σκωτία θα συνεχίσει να παρέχει τις υφιστάμενες οικονομικές διευκολύνσεις προς τους δικαιούχους φοιτητές της ΕΕ, οι οποίοι θα εγγραφούν κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2019-2020 και 2020-2021. «Οι παρεχόμενες οικονομικές διευκολύνσεις από την κυβέρνηση της Σκωτίας θα ισχύουν έως και το πέρας των σπουδών των υπό αναφορά φοιτητών στη Σκωτία», προστίθεται στην επιστολή.

Δειτε Επισης

Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα
Άναψε το πράσινο φως το Υπουργικό για παράταση στη χρηματοδότηση ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ
Καταβάλλονται αρχές Μαϊου αποζημιώσεις σε αγρότες που υπέστησαν ζημιές
Έρευνα του Υπουργείου Παιδείας για διασύνδεση ανώτερης εκπαίδευσης με αγορά εργασίας