Ολοκληρωθηκε η Πύρινη λαίλαπα στα Λεύκαρα (φωτογραφίες)

 

 
 


Μεγάλων διαστάσεων πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη από χθες το απόγευμα στην περιοχή Σκαρίνου- Λευκάρων. Με την άφιξη των επίγειων δυνάμεων της πυροσβεστικής έγινε αντιληπτό ότι λόγω της μορφολογίας του εδάφους της βλάστησης και των ανέμων η πυρκαγιά έχει ξεφύγει και είναι αδύνατον να την προσεγγίσουν. Κλήθηκαν επιπρόσθετες δυνάμεις καθώς και ελικόπτερα και αεροσκάφη πυρόσβεσης. Εφαρμόστηκαν δε άμεσα τα Εθνικά σχέδια «ΠΥΡΣΟΣ» και  «ΙΚΑΡΟΣ».

 


Η προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς συνεχίστηκε καθ’ όλη την διάρκεια της νύκτας ενώ με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν και πάλι τα εναέρια μέσα της Δημοκρατίας με ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων το έργο της από αέρος κατάσβεσης.  
Σήμερα το πρωί κρίθηκε απαραίτητο να ζητηθεί επιπλέον βοήθεια από την Ελλάδα και το Ισραήλ για εναέρια μέσα, αφού η φωτιά κατάφερε να επεκταθεί προς τον Φράκτη Διποτάμου.

 

Για να συνδράμουν την προσπάθεια έφτασαν στην Κύπρο από την Ελλάδα το πυροσβεστικό ελικόπτερο Super puma «ΦΛΟΓΑ», ενώ το Ισραήλ έστειλε 3 πυροσβεστικά αεροπλάνα και δυο ελικόπτερα .

 

Τα μέτωπα της φωτιάς σε μια νέα εξέλιξη απειλούν το χωριό Κάτω Λεύκαρα και εγκαταστάσεις της Ε.Φ. Κρίθηκε δε αναγκαίο να εκκενωθεί το χωριό και η πολιτική άμυνα με την αστυνομία ανέλαβαν το έργο της μεταφοράς των κατοίκων.


Αυτό ήταν με λίγο λόγια το σενάριο της άσκησης «ΛΑΙΛΑΠΑ 2016» με τη συμμετοχή τόσο πυροσβεστικών δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο επίγειων και εναέριων δυνάμεων των Πυροσβεστικών Σωμάτων της Ελλάδας και του Ισραήλ.


Η  τελική φάση της άσκησης πραγματοποιήθηκε σήμερα στην περιοχή του χωριού Κάτω Λεύκαρα και του Φράγματος του Διποτάμου στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, της Πρέσβειρας του Ισραήλ, του Πρέσβη της Ελλάδας και του Αρχηγού Αστυνομίας.

 

 


 

 

 


  

 

 
 
 
 
 
 
 
 
ΤΗΣ ΝΤΙΑΣ  ΧΑΪΛΗ
dia.haili@imhbusiness.com
ΦΩΤΟ ΑΝΤΡΕΑΣ ΛΟΥΚΑΪΔΗΣ
 

Δειτε Επισης

Χρυσό Βραβείο Προστάτη του Περιβάλλοντος πήρε η ΑΗΚ
Αύξηση ορίου de minimis χορηγήσεων στη γεωργία ζήτησε η Μ. Παναγιώτου στην ΕΕ
Ομάδα Πρωτοβουλίας ζητά ονοματοδοσία δρόμου στη Λάρνακα εις μνήμη Δώρου Χριστοδουλίδη
Μόνιμα μέτρα κατά της ακρίβειας ζητά η ΕΚΥΣΥ
Στις κοινές προκλήσεις των MED9 στη γεωργία αναφέρθηκε η Υπουργός Γεωργίας
Αναθεωρημένη Μελέτη Χωροθέτησης για υδατοκαλλιεργητές σε Μονή-Βασιλικό ζητά η ΕΥ
Η δράση ΝΖ4Υ επεκτείνεται σε όλα τα σχολεία Μέσης εκπαίδευσης
Κοινή εκδήλωση για Εργατική Πρωτομαγιά από ΠΕΟ και τ/κ συντεχνίες
Πέθανε και ο τελευταίος λαγός που είχε απελευθερωθεί με πομπό-Τους έφαγαν άλλα ζώα
Στην ΕΠΑ καταγγέλλει την Κυβέρνηση η συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ για κατάχρηση με την ΠΑΣΥΔΥ