Η Λευκωσία μιας άλλης εποχής ζωντανεύει στο Facebook και ξυπνά αναμνήσεις

Κτίρια που δεν υπάρχουν πια. Πρόσωπα που δεν υπάρχουν πια. Μια μικρή, παλιά Λευκωσία, βγαλμένη μέσα από κιτρινισμένα χαρτιά, αναζητά οικεία βλέμματα μέσα από τις οθόνες μας.
 
Το γκρουπ στο Facebook «Η Λευκωσία του χθες-Yesteryears of Nicosia» παντρεύει την νοσταλγία με την περιέργεια και το οικείο με το άγνωστο, ζωντανεύοντας μέσα από τις οθόνες μας την πρωτεύουσα μιας άλλης εποχής.
Η Λευκωσία από ψηλά το 1931.
 
Αν και αυτό το πρότζεκτ αναμνήσεων των πρωτευουσιάνων είναι σχετικά πρόσφατο, αγκαλιάζεται ήδη από χιλιάδες Λευκωσιάτες (ανάμεσα τους και Τουρκοκύπριους), που ανεβάζουν φωτογραφίες από ξεχασμένα άλμπουμ και διαδικτυακές πηγές, αναπολώντας παρέα εποχές που έχουν παρέλθει και ανακαλύπτοντας μυστικά της πόλης τους μέσα από βιβλία και καρτ-ποστάλ.
Η… βασανισμένη Πλατεία Ελευθερίας πριν από ένα αιώνα.
 
Αρχιτεκτονικά διαμάντια του παρελθόντος, θύματα μιας αλόγιστης ανάπτυξης, συναντούν στα στενά σοκάκια της πρωτεύουσας τις παιδικές αναμνήσεις των παλαιότερων και τον ενθουσιασμό των νεότερων, που γεννήθηκαν σε μια άλλη Λευκωσία.
 
Στη σελίδα συναντάς μια Λευκωσία στην οποία υπήρχαν άλογα και καμήλες. Μια Λευκωσία με χαμηλά κτίρια, μεγαλειώδη αρχοντικά και παιδιά που έχουν πια εγγόνια. Μια Λευκωσία που πρασίνιζε από δέντρα και όχι από διαχωριστικές γραμμές.
Όταν το χιόνι στόλισε την Αγία Σοφία. 

Μεγάλα πολιτιστικά αποθέματα
«Η Λευκωσία για χιλιάδες χρόνια περιοριζόταν περίπου στον χώρο που βρίσκεται σήμερα η παλιά πόλη. Στα τέλη του 19ου αιώνα, με την έναρξη της αγγλοκρατίας, ξεκίνησε να επεκτείνεται προς τα έξω και έφτασε σήμερα στο μέγεθος που την βλέπουμε. Αυτό που επιβεβαιώνεται από τις φωτογραφίες, παλαιότερες γκραβούρες, χάρτες και γραπτές μαρτυρίες είναι ότι η Λευκωσία, ενώσω ήταν μικρή σε μέγεθος, διατηρούσε την ανθρώπινη κλίμακα, είχε συνεκτικό πολεοδομικό ιστό, καλή αρχιτεκτονική, πλούσιο πράσινο, φροντίδα του δημόσιου χώρου, κ.ά.», εξήγησε στον REPORTER ο ιδρυτής της σελίδας Γιώργος Μεσαρίτης, ο οποίος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ευαισθησία, καθώς είναι πολιτικός μηχανικός και ασχολείται με τον αστικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, ως διευθυντής της Πολυτία Αρμός.  

Κόσμος διακινείται με τα ποδήλατα στην πρωτεύουσα. 

Σύμφωνα με τον κ. Μεσαρίτη, ακόμη και μετά την επέκταση της εκτός των τειχών, η Λευκωσία συνέχιζε να διατηρεί αυτές τις αξίες. Ουσιαστικά η διαίρεση από τη δεκαετία του 1950 άρχισε να δημιουργεί φυγόκεντρες τάσεις, οι οποίες επιταχύνθηκαν ραγδαίως μετά το 1974. 
 
«Ο ανοικτός δημόσιος χώρος του κέντρου έχει παραμεληθεί πολύ και σε κάποιες περιπτώσεις έχει οδηγηθεί και σε λάθος σχεδιασμούς, όπως για παράδειγμα στη περίπτωση της πλατείας Ελευθερίας. Οι άστοχες πολεοδομικές στρατηγικές οδήγησαν τη μεγάλη συγκέντρωση εμπορίου στη περιφέρειά της πόλης, στα mall, όπου υπάρχουν περισσότερες ευκολίες στη διακίνηση, την στάθμευση και περισσότερες ανέσεις. Ο συνδυασμός αυτός οδηγεί την πόλη μας και ιδιαίτερα το κέντρο σε μαρασμό», τόνισε.

Το σινεμά Μαγικό Παλάτι. 

«Το κέντρο της Λευκωσίας έχει μεγάλα πολιτιστικά αποθέματα και μπορεί να ανταγωνιστεί με ευκολία την ανάπτυξη της περιφέρειας, φτάνει να δοθούν τα κατάλληλα εργαλεία. Δεν πρέπει να αφεθεί περισσότερο στον αυτόματο πιλότο η πόλη. Πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλες πολιτικές και δράσεις που θα φέρουν άμεσα πίσω τον κόσμο», τόνισε.
Καφενείο μιας άλλης εποχής.
 
«Κάτι που πιστεύω έντονα είναι ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να λειτουργήσει η πόλη ενωμένα, ανεξαρτήτως εξέλιξης του Κυπριακού. Προηγούμενοι δήμαρχοι έδειξαν τον δρόμο με κοινά έργα και κοινά σχέδια. Όσο αφήνουμε την διαίρεση να μοιράζει την πόλη τόσο περισσότερη ζημιά θα της κάνουμε», σημείωσε.
To μεγάλο Χάνι (Büyük Han).
 
Να ξαναπιστέψουν στη Λευκωσία
Όπως εξήγησε στον REPORTER Γιώργος Μεσαρίτης, η ιδέα της σελίδας γεννήθηκε εντελώς αυθόρμητα πριν λίγες μέρες.
 
«Παρακολουθώντας στο Facebook τις υπόλοιπες πόλεις να δημιουργούν ομάδες πολιτών που ασχολούνται ενεργά με την ιστορία της πόλης τους, έψαξα να δω αν υπήρχε κάτι αντίστοιχο για τη Λευκωσία. Πρόσεξα ότι υπάρχουν σελίδες για αυτό το σκοπό αλλά όχι ομάδες στις οποίες οι πολίτες να μπορούν να αναρτούν παλιές φωτογραφίες και να συζητούν μεταξύ τους. Και έτσι ανέλαβα την πρωτοβουλία να την ξεκινήσω και να καλέσω κόσμο να συμμετέχει. Η απήχηση ήταν πολύ μεγαλύτερη από ότι περίμενα, περάσαμε τα 1000 μέλη σε λιγότερο από 48 ώρες».
Η οδός Λήδρας τη δεκαετία του 1960. 
 
«Δεν θεωρώ τον εαυτό μου δημιουργό της ομάδας, αλλά αυτόν που είχε την ιδέα και την πρωτοβουλία να την ξεκινήσει. Δημιουργοί είναι όλα τα μέλη της ομάδας που συμμετέχουν είτε αναρτώντας, είτε συζητώντας», πρόσθεσε.
Το αεροδρόμιο Λευκωσίας.
 
«Απώτερος σκοπός της ομάδας είναι οι Λευκωσιάτες, μέσω της νοσταλγίας που προσφέρουν οι παλιές φωτογραφίες και μέσω του ισχυρού αισθήματος ταυτότητας που δημιουργεί η μελέτη της ιστορίας μιας πόλης, να ξαναπιστέψουν στη Λευκωσία. Η διαίρεση της πόλης αλλά και η αναποτελεσματικότητα κράτους και δήμων μετά την οικονομική κρίση προκάλεσε εικόνα εγκατάλειψης, που είναι έντονη στο δημόσιο χώρο. Αυτό κάνει τον κόσμο να χάνει την πίστη του στην πόλη του», ανέφερε ο κ. Μεσαρίτης.
Το θέατρο Παπαδοπούλου, στην
εντός των τειχών Λευκωσία.

Η σελίδα, σημείωσε, μπορεί να λειτουργήσει περισσότερο ως χώρος συνάντησης ατόμων που αγαπούν την πόλη τους και ενδιαφέρονται να ξαναποκτήσει παλαιότερες ανθρώπινες αξίες που έχει χάσει. «Τα μέλη της ομάδας, αναρτώντας φωτογραφίες και συζητώντας για το παρελθόν, μοιράζονται τον ενθουσιασμό τους για την πόλη τους. Επίσης εκφράζουν έντονα την ενόχληση τους για την παρούσα προβληματική κατάσταση της Λευκωσίας», τόνισε.

Οι καμήλες κοντά στην Πύλη Αμμοχώστου. 

Αναφερόμενος στο μέλλον του πρότζεκτ αυτού, ο κ. Μεσαρίτης είπε στον REPORTER ότι εκτιμά πως με την πάροδο του χρόνου θα μαζευτεί αρκετό οπτικό υλικό και σίγουρα θα μπορέσει να χρησιμεύσει σε διάφορες δράσεις, όπως την βάση για οργανωμένο ανοικτό διαδικτυακό αρχείο για την ιστορία της Λευκωσίας, την υλοποίηση εκδόσεων, εκθέσεων, κ.ά.

Επαγγέλματα μιας άλλης εποχής, όπως οι
παπλωματάδες, κάποτε ευδοκιμούσαν στη Λευκωσία. 

«Το σημαντικότερο, κατά την άποψή μου, όμως, είναι η ομάδα να μπορέσει να λειτουργήσει ως το εφαλτήριο για την κινητοποίηση των Λευκωσιατών να απαιτήσουν περισσότερα για την πόλη τους», υπογράμμισε.

Το γυναικοπάζαρο.
 

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»