Όταν η ζέστη σκοτώνει-Οι πιο θανατηφόροι καύσωνες στη σύγχρονη ιστορία

Ένα από τα πιο θερμά καλοκαίρια βίωσε φέτος η Ευρώπη, με τις θερμοκρασίες να σημειώνουν ρεκόρ σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία και τους πολίτες, που δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοια ζέστη και ούτε διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές, να ψάχνουν τρόπο να διαχειριστούν τον υδράργυρο που τρελάθηκε.
 
Οι ειδικοί εκπέμπουν SOS για την υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς χρόνο με τον χρόνο τα ακραία καιρικά φαινόμενα πυκνώνουν, με σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ωστόσο καύσωνες καταγράφονταν πάντα και πολλές φορές ήταν και ιδιαίτερα θανατηφόροι, ιδιαίτερα πριν από τη διάδοση του κλιματισμού.              
 
Αύγουστος 1896
Μπορεί να πέρασαν πολλά χρόνια από το μακρινό 1896, ωστόσο ο καύσωνας που έπληξε τις ΗΠΑ έχει μείνει στην ιστορία. Διήρκησε έντεκα ημέρες και εξαιτίας του έχασαν τη ζωή τους περίπου 1,500 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους άνδρες που έκαναν χειρωνακτική εργασία σε εξωτερικούς χώρους. Η θερμοκρασία ανήλθε στους 32 βαθμούς Κελσίου με 90% υγρασία και παρέμενε υψηλή και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αφού καταγράφηκαν αρκετοί θάνατοι από ανθρώπους που έπεφταν από την ταράτσα στην προσπάθειά τους να βρουν δροσιά, η Νέα Υόρκη επέτρεψε στους πολίτες να κοιμούνται στα πάρκα.
 
Καλοκαίρι 1901
Το καλοκαίρι του 1901 σημαδεύτηκε από καύσωνες στις ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ και ήταν ένα από τα πιο θανατηφόρα της ιστορίας. Παρόλο που οι θερμοκρασίες δεν σημείωσαν πολλά ρεκόρ, διήρκησε για ενάμιση μήνα, από τα μέσα του Ιούνη μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια του 50ήμερου καύσωνα, έχασαν τη ζωή τους περίπου 9,500 άνθρωποι. Η αποπνικτική κατάσταση προκάλεσε τεράστια κρίση, καθώς πολλά ζώα και κυρίως άλογα κατέρρεαν στη μέση του δρόμου, που γέμισαν κουφάρια, τα οποία αποτελούσαν εστία μόλυνσης, που συνέβαλε στον αριθμό των νεκρών.
 
Καλοκαίρι 1936
Ένας από τους χειρότερους καύσωνες στην αμερικανική ιστορία καταγράφηκε το καλοκαίρι του 1936. Οι θερμοκρασίες που «έπιασε» ανατράπηκαν σχεδόν ένα αιώνα αργότερα, όταν σημειώθηκε νέο ρεκόρ το 2012. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 5,000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ΗΠΑ και περισσότεροι από χίλιοι στον Καναδά εξαιτίας του καύσωνα, κυρίως από θερμοπληξίες. Οι χειρότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν τον Ιούλιο, όταν σημειώθηκε το ρεκόρ στη Βόρεια Ντακότα με 49 βαθμούς Κελσίου. Η ζέστη υποχώρησε τον Σεπτέμβρη και αντικαταστάθηκε από έναν από τους πιο κρύους χειμώνες στην ιστορία των ΗΠΑ.
 
Καλοκαίρι 1980
Σχεδόν ολόκληρο το καλοκαίρι κράτησε ο καύσωνας του 1980 στις ΗΠΑ. Άφησε πίσω του 1,700 νεκρούς και ζημιές που υπολογίζονται στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Λόγω των ιδιαίτερων μετεωρολογικών συνθηκών προκλήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή κι άλλα φαινόμενα, όπως τυφώνες, που συνέβαλαν στον αριθμό των νεκρών.
 
Ιούλιος 1987
Τέλη Ιουλίου 1987 και το θερμόμετρο στην Ελλάδα άγγιξε τους 44 βαθμούς Κελσίου. Για πάνω από μία εβδομάδα η θερμοκρασία διατηρείτο πολύ ψηλά, χωρίς να πέφτει κάτω από 30 βαθμούς ούτε το βράδυ. Στην αρχή καταγράφηκαν πολύ λίγοι θάνατοι. Όσο περνούσαν οι μέρες, ωστόσο, ο αριθμός των νεκρών ξεκίνησε να σκαρφαλώνει, ξεπερνώντας, τελικά, τους 1,300. Τόσοι πολλοί ήταν οι νεκροί, που τους τοποθετούσαν ακόμη και σε βαγόνια τραίνων.
 
Καλοκαίρι 2003
Το χειρότερο καλοκαίρι στην ιστορία της Ευρώπης ήταν αυτόν τον αιώνα, το 2003. Ήταν το θερμότερο από το 1540 και ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν έμμεσα ή άμεσα από τον καύσωνα υπολογίζεται  πως αγγίζει  τις 70,000. Οι 14,802 θάνατοι καταγράφηκαν στη Γαλλία και χρησιμοποιήθηκε μία ολόκληρη αποθήκη-ψυγείο για να διαχειριστούν τα πτώματα. Στην Πορτογαλία ο αριθμός των νεκρών υπολογίζεται μεταξύ 1,800 και 2,040. Όπως και στη Γαλλία, στην Ολλανδία οι περισσότεροι από τους 1,500 νεκρούς ήταν ηλικιωμένοι. Οι Αρχές στην Ισπανία αρχικά κατέγραψαν μόνο 141 θανάτους, ωστόσο στην πορεία έγινε αντιληπτό πως ήταν αρκετές χιλιάδες περισσότεροι. Στη Γερμανία οι νεκροί υπολογίζονται περίπου 300 και στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου 2,000.
 
Καλοκαίρι 2007
Πολλές ασιατικές χώρες επηρεάστηκαν από κύμα πολύ υψηλών θερμοκρασιών που τις χτύπησαν ανά διαστήματα την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2007. Στην Μπαγκλαντές 25 άτομα έχασαν τη ζωή τους στα τέλη Μαΐου, ενώ υπολογίζεται πως τουλάχιστον 11 άνθρωποι πέθαναν στο Νεπάλ. Στο Πακιστάν, όπου η θερμοκρασία άγγιξε τους 52 βαθμούς, ο αριθμός των νεκρών υπολογίζεται σε 192.  Στην Ιαπωνία 923 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον καύσωνα.
 
Μάιος 2015
Ο καύσωνας που χτύπησε την Ινδία το 2015 στοίχησε τη ζωή σε τουλάχιστον 2,500 ανθρώπους. Παρόλο που η χώρα είναι συνηθισμένη στις υψηλές θερμοκρασίες, εξαιτίας των οποίων καταγράφηκαν πολλοί θάνατοι, αυτό ήταν το πιο μαζικό φαινόμενο των τελευταίων 40 ετών. Πολύ μεγάλη ήταν και η απώλεια ζωών στο Πακιστάν, καθώς οι θερμοκρασίες που άγγιξαν τους 49 βαθμούς προκάλεσαν τον θάνατο περίπου 2,000 ανθρώπων από θερμοπληξία και αφυδάτωση. 
 

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα