Καταδίκασε το όργωμα παραλίας με τρακτέρ ο Υπουργός Περιβάλλοντος

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής επικοινώνησε προσωπικά με τον Έπαρχο Λάρνακας Οδυσσέα Χατζηστεφάνου, καταδικάζοντας το περιστατικό οργώματος της άμμου, με τρακτέρ στην παραλία «Καρέτα – Καρέτα» στο Κίτι, στο οποίο αναφέρονται δημοσιεύματα.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση, το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, έχει ήδη προβεί σε καταγγελία στον Έπαρχο Λάρνακας.
 
Ο Υπουργός Γεωργίας, όπως διευκρινίζεται, ζήτησε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των φωλιών τους στην εν λόγω παραλία, ενόψει και του γεγονότος ότι διανύουμε την αναπαραγωγική περίοδο των χελωνών.
 
Προστίθεται, ότι ο Έπαρχος Λάρνακας διαβεβαίωσε τον Υπουργό ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για προστασία της παραλίας, σύμφωνα με τον Περί Προστασίας της Παραλίας Νόμο.
 
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι θαλάσσιες χελώνες στην Κύπρο προστατεύονται, από το 1971 από τον περί Αλιείας Νόμο και σχετικούς Κανονισμούς του 1990 και πως επιπρόσθετα, περιλαμβάνονται στο Παράρτημα II του Πρωτόκολλου, το οποίο αφορά Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές και τη Βιολογική Ποικιλομορφία της Μεσογείου της Σύμβασης της Βαρκελώνης, το οποίο η Κύπρος επικύρωσε με το Νόμο No. 20(III)/2001.
 
Περαιτέρω τονίζεται ότι οι θαλάσσιες χελώνες προστατεύονται και μέσω της Ευρωπαϊκής Οδηγίας των Οικοτόπων (92/43/ΕΟΚ) και σημειώνεται πως, σύμφωνα με το άρθρο 12 και το ANNEX IV της Οδηγίας, τα είδη αυτά πρέπει να προστατεύονται σε όλη την επικράτεια των Κρατών-Μελών.
 
Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται πως παρόλο που οι παραλίες της περιοχής Περβόλια – Σοφτάδες – Κίτι, δεν εμπίπτουν σε περιοχή προστασίας του δικτύου Νatura 2000 για τις θαλάσσιες χελώνες, οι χελώνες και τα αυγά τους προστατεύονται στην περιοχή αυτή όπως και σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Τέλος, αναφέρεται ότι στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος Προστασίας και Παρακολούθησης των θαλάσσιων χελωνών, στις παραλίες αυτές διενεργούνται επισκοπήσεις και όλες οι εντοπιζόμενες φωλιές καταγράφονται και παρακολουθούνται και ότι οι εν λόγω παραλίες παρακολουθούνται και με τη χρήση Μη-Επανδρωμένου Εναέριου Οχήματος (DRONE) για ανίχνευση των πιθανών φωλιών θαλάσσιων χελωνών, μέσω του ερευνητικού Προγράμματος LIFE EUROTURTLES.
 

Δειτε Επισης

Περιμένει απαντήσεις ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες και αποφασίζει για λήψη μέτρων η ΠΟΕΔ
Περίπου 250 νοσηλευτές με απόσπαση στον ΟΚΥπΥ δεν εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα
«Συνελήφθη» επικριτής της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας