Αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο κουδούνι με στόχο τα μηδενικά προβλήματα

Σε λιγότερες από είκοσι ημέρες επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές και το Υπουργείο Παιδείας εργάζεται πυρετωδώς για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
 
Στις 6 Σεπτεμβρίου θα κτυπήσει το πρώτο κουδούνι των Γυμνασίων και των Λυκείων και στις 9 Σεπτεμβρίου για τα Δημοτικά, με το Υπουργείο Παιδείας να βρίσκεται επί ποδός για την επίλυση και των τελευταίων προβλημάτων.

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται οι διαδικασίες για τις περιφράξεις των σχολείων, ενώ έχει ξεκινήσει και η διαδικασία διανομής των σχολικών βιβλίων στις μονάδες. Παράλληλα, έχουν αποσταλεί σχεδόν όλα τα εποπτικά και άλλα μέσα τα οποία χρειάζονται, η γραφική ύλη, ενώ έχουν ξεκινήσει και τα μπογιατίσματα.  

Όσον αφορά το μείζον θέμα των περιφράξεων των σχολείων, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία, καθώς έχουν τοποθετηθεί περιφράξεις στο 95% των σχολικών μονάδων. Την ίδια ώρα, έχουν τυπωθεί και οι κάρτες επισκεπτών και έχουν αποσταλεί στα σχολεία.

Κατά πόσο αυτό θα είναι λειτουργικό, ο  υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης έχει δηλώσει πως υπάρχει πρωτόκολλο το οποίο θα λειτουργήσει για τους επισκέπτες, σημειώνοντας πως είναι ανοικτοί στο διάλογο, θα δουν πώς θα εφαρμοστεί και εκεί που θα παρατηρηθούν προβλήματα θα επιλυθούν. 

Οι φύλακες είναι έτοιμοι
για τη νέα σχολική χρονιά
Έτοιμοι να αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα στα σχολεία, είναι οι φύλακες ασφαλείας. Σε ανακοίνωσή του, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Φυλάκων-Ιδιωτών Φυλάκων Ασφαλείας, αναφέρει πως ο Σύνδεσμος είναι σε επαφές με το Υπουργείο Παιδείας,  ώστε να καταφέρουν να κερδίσουν το μεγάλο στοίχημα της φύλαξης των σχολείων.

«Αν το Υπουργείο Παιδείας μείνει ευχαριστημένο με την φρούρηση, τότε πολύ σύντομα θα ανοίξει το κεφάλαιο για την φύλαξη των Δημοτικών, Γυμνασίων και Νηπιαγωγείων. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Με εργοτάξια ξεκινά
η νέα σχολική χρονιά
Πάντως, με εργοτάξια σε διάφορα σχολεία της Κύπρου θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, με τον υπουργό Παιδείας να αναφέρει πως τα σχολεία είναι ένας ζωντανός οργανισμός κα πρέπει να υπάρχει κτιριακή εξέλιξη και ανάπτυξη.

«Πρώτιστό μας μέλημα είναι η ασφάλεια. Λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας. Οι χώροι όπου θα υπάρχουν εργοτάξια θα απομονώνονται και θα λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας», δήλωσε σχετικά ο Κώστας Χαμπιαούρης. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτοιμα να λειτουργήσουν τα σχολεία-Έχει ολοκληρωθεί η στελέχωση των μονάδων

Η στελέχωση των σχολείων
Οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών έχουν ήδη ανακοινωθεί, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν και κάποιες έκτακτες μεταθέσεις, μετακινήσεις και τοποθετήσεις. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θα παρακολουθούν τη δράση της ΟΑΠ οι εκπαιδευτικοί-Ικανοποιημένοι οι γονείς με τις απαντήσεις

Η νέα δομή της Ομάδας
Άμεσης Παρέμβασης
Με νέα δομή θα ξεκινήσει η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης (ΟΑΠ), η οποία θα έχει στηριχθεί στη διεθνή βιβλιογραφία και στις μελέτες που έγιναν στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Στη σχετική παρουσίαση που έγινε από τον υπουργό Παιδείας, στους εμπλεκόμενους φορείς, αναφέρθηκε πως η νέα δομή της ΟΑΠ θα δώσει νέα πνοή στην αντιμετώπιση θεμάτων βίας και παραβατικότητας και αναμένεται να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα στα θέματα αυτά. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φωνάζουν για την Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης-Πυρά εκπαιδευτικών κατά Χαμπιαούρη

Καινοτομίες στα εκπαιδευτικά προγράμματα
Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αναμένεται να υπάρχουν και καινοτομίες στα εκπαιδευτικά προγράμματα. Θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το Πρόγραμμα STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), έπειτα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ από τον Σεπτέμβριο εφαρμόζονται και οι εξετάσεις τετραμήνων.

Εξετάσεις τετραμήνων
Με κανονισμούς κλείδωσε τις εξετάσεις τετραμήνων το Υπουργείο Παιδείας, και θα εφαρμόζονται σταδιακά. Δηλαδή, για τη σχολική χρονιά 2019-2020 θα ισχύσουν μόνο στην Α’ Λυκείου και από την επόμενη σχολική χρονιά, 2020-2021 θα εφαρμοστούν στην Α’ και Β’ Λυκείου. Στη Γ’ Λυκείου θα εφαρμοστούν από τη σχολική χρονιά 2021-2022.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς που εγκρίθηκαν από την Βουλή στις 12 Ιουλίου, αυτά που θα ισχύσουν για τις εξετάσεις τετραμήνων είναι:

α)Κατά τη διάρκεια των κεντρικών εξετάσεων τα σχολεία θα είναι ανοικτά.
 
β)Οι εξετάσεις θα γίνονται κεντρικά από το Υπουργείο Παιδείας.
 
γ)Το 40% της γραπτής αξιολόγησης του μαθητή χωρίζεται σε 30% για την κεντρική εξέταση και σε 10% για μικρό προειδοποιημένο διαγώνισμα ή άσκηση που θα βαθμολογείται διάρκειας μέχρι 45 λεπτών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με Κανονισμούς κλείδωσε μέσω Βουλής τις εξετάσεις τετραμήνων η Κυβέρνηση

Πιλοτική εφαρμογή
του προγράμματος STEM
Το Πρόγραμμα STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) θα εφαρμοστεί πιλοτικά τη νέα σχολική χρονιά, στη Δημοτική Εκπαίδευση, έπειτα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Είναι ένα πρόγραμμα που θα προσφέρει στους μαθητές αυθεντικές ευκαιρίες μάθησης και θα τους βοηθά να αποκτήσουν τις απαραίτητες κομβικές δεξιότητες για τον πολίτη, όπως είναι η δημιουργικότητα, η επίλυση προβλημάτων, η επικοινωνία και η ικανότητα σχεδιασμού και ανάλυσης. Θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε εννέα Σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης, σε απογευματινό χρόνο, για τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης.
 

Δειτε Επισης

Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας
Κλειστά την 1η Μαΐου όλα τα Γενικά Καταστήματα-Οι οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία