Το ξεκλήρισμα και το μικρότερο θύμα της τουρκικής θηριωδίας

Τι κι' αν δεκαετίες ολόκληρες ο Βάσος και ο Πανίκος που είδαν την οικογένειά τους να ξεκληρίζεται, περίμεναν και προσδοκούσαν ότι ο Αττίλας θα ήταν αδύνατο να στρέψει το όπλο σε βάρος ενός εξάμηνου βρέφους, σε βάρος ενός κοριτσιού μόλις έντεκα ετών.
 
Ήλπιζαν ότι τουλάχιστον, τα δυο μωρά της οικογένειας, η μικρή Σούλα και ο Ανδρέας που είναι το μικρότερο παιδί της τραγωδίας του 74’ θα γλύτωναν από τα πυρά του εισβολέα, εκείνη την αποφράδα μέρα της 14ης Αυγούστου του 1974.
 
Ωστόσο, ο χειρότερός τους εφιάλτης ζωντάνεψε τέσσερις δεκαετίες μετά, όταν έλαβαν εκείνο το τηλεφώνημα από τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων.
 

Ζωντάνεψε ο χειρότερος εφιάλτης
Ήταν το φθινόπωρο του 2015, 41 χρόνια μετά από την ημέρα της εξαφάνισής τους, που ενημέρωναν τον Βάσο και τον Πανίκο ότι τα οστά των αγαπημένων τους προσώπων, εντοπίστηκαν τελικά κάπου κοντά στην περιοχή που θεάθηκαν για τελευταία φορά σε ομαδικό τάφο.

Λίγο έξω από το κατεχόμενο χωριό τους, το Τραχώνι της Κυθραίας, τις δραματικές εκείνες ώρες που τα γυναικόπαιδα έτρεχαν πανικόβλητα διασχίζοντας τους αγρούς από το Παλαίκυθρο με κατεύθυνση τη Λευκωσία για να γλυτώσουν από τα πυρά του κατακτητή, όταν άρχισε η δεύτερη φάση της εισβολής.
 
Εκείνες τις στιγμές, η περιοχή δεχόταν ανελέητους βομβαρδισμούς από την τουρκική πολεμική αεροπορία και από ισχυρές δυνάμεις στρατού και μεγάλου αριθμού αρμάτων μάχης που την είχαν περικυκλώσει.

Η τελευταία φορά που τους είδαν
Η Ελένη μαζί με τις τέσσερις κόρες της και τον εγγονό της, που κρατούσε στην αγκαλιά της η μάνα του, η μεγάλη κόρη της οικογένειας Αγγελική, θεάθηκαν για τελευταία φορά κάπου έξω από το Παλαίκυθρο με άλλους συγχωριανούς.
 
Μαζί τους και ο αδελφός της Ελένης, η σύζυγός του και ο έφηβος γιος τους.
 
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που υπάρχουν, κάποια στιγμή ο αδελφός της Ελένης τραυματίστηκε από τα τουρκικά πυρά. Αυτή ήταν η αρχή του τέλους.
 
Μαζί με τη σύζυγο και τον γιο του, έμειναν πίσω μαζί τους και η Ελένη με τις  κόρες της, καθώς και το βρέφος. Μάταια τους φώναζαν οι υπόλοιποι να προχωρήσουν για να γλυτώσουν. Και έκτοτε δεν τους είδε ξανά κανείς.
 
Το ύστατο χαίρε μετά από τέσσερις δεκαετίες

Το φθινόπωρο του 2015 και συγκεκριμένα στις 10 Οκτωβρίου, συγγενείς και φίλοι απηύθυναν το ύστατο χαίρε στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Μετά από τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες. Έξι φέρετρα, το ένα δίπλα από το άλλο, τοποθετήθηκαν στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο.
-Ελένη Θεμιστοκλέους 43 ετών
-Αγγελική Θεμιστοκλέους Κυριάκου 24 ετών
-Θεμιστούλα Θεμιστοκλέους 20 ετών
-Μάρω Θεμιστοκλέους 19 ετών
-Σούλα Θεμιστοκλέους 11 ετών
-Ανδρέας Κυριάκου 6 μηνών
 
Και από τότε η Ελένη, οι τέσσερις κόρες της Αγγελική, Θεμιστούλα, Μάρω και Σούλα, και το εγγόνι της, ο Ανδρέας, αναπαύονται ο ένας δίπλα από τον άλλο στο κοιμητήριο Στροβόλου.
 
Δεν πρόλαβαν να βαφτίσουν
τον μικρό Ανδρέα
Ο Ανδρέας Κυριάκου, ήταν ο μικρότερος αγνοούμενος της τουρκικής εισβολής του 1974. Όταν χάθηκε ήταν μόλις έξι μηνών. Τον κρατούσε στην αγκαλιά της η μητέρα του Αγγελική. Το μόνο που βρέθηκε και ανήκει στον μικρό άγγελο ήταν η πιπίλα του, ένα από τα αντικείμενα που έτυχαν αναγνώρισης από τους μοναδικούς επιζώντες της οικογένειας, τους θείους του μικρού Βάσο και Πανίκο.
 
Όπως εξομολογήθηκαν οι δυο θείοι του, ο μικρός Ανδρέας επρόκειτο να βαφτιστεί εκείνες τις ημέρες, όμως δυστυχώς δεν πρόλαβε.

Δειτε Επισης

Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE: Επιβεβαιώνεται ότι δεν πλήγηκαν πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν