Κυριακή 9 Αυγ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου: Το Κυπριακό στην πιο κρίσιμη καμπή του

  14/08/2019 13:55
Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου: Το Κυπριακό στην πιο κρίσιμη καμπή του

Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου: Το Κυπριακό στην πιο κρίσιμη καμπή του

  14/08/2019 13:55
Το Κυπριακό εξακολουθεί να βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του και ο χρόνος και η παρατεταμένη στασιμότητα αποδεικνύονται παράγοντες που οδηγούν στη σταδιακή ενσωμάτωση των κατεχομένων με την Τουρκία και τελικά στην οριστική διχοτόμηση, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου.
 
Το ψήφισμα εγκρίθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίας της ολομέλειας του Σώματος που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, με αφορμή τη συμπλήρωση 45 χρόνων από την παράνομη κατάληψη και συνεχιζόμενη κατοχή της πόλης της Αμμοχώστου από τα τουρκικά στρατεύματα.
 
Συγκεκριμένα το ψήφισμα «επαναβεβαιώνει την πάγια θέση του υπέρ της εξεύρεσης συνολικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, στη βάση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως την καθορίζουν τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και η οποία να προνοεί σε ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Μιας λύσης που να απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή και τον εποικισμό, να επανενώνει την πατρίδα και τον λαό μας, να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων και η οποία θα μας επιτρέπει να επιστρέψουμε στην αγαπημένη μας πόλη».
 
Ακόμα «στηρίζει ανεπιφύλακτα την επανέναρξη των συνομιλιών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, εκτιμώντας ότι η διαδικασία αυτή είναι ο μόνος τρόπος για ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Εκτιμά ως θετικό το αποτέλεσμα της συνάντησης των δύο ηγετών ημερομηνίας 9 Αυγούστου 2019 και  προσβλέπει στην χωρίς άλλη καθυστέρηση επανέναρξη του διαλόγου υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, με στόχο την κατάληξη σε μια συμφωνημένη λύση του προβλήματος».
 
Στο ψήφισμα τονίζεται επίσης ότι «το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου, μιας ευρωπαϊκής – ιστορικής πόλης, την οποία η Τουρκία κρατά ως όμηρο από το 1974, είναι πρωτίστως ανθρωπιστικό και ως τέτοιο πρέπει να τύχει χωριστού χειρισμού ως θέμα υψίστης προτεραιότητας όπως προνοεί η 5η παράγραφος της Συμφωνίας Υψηλού Επιπέδου Κυπριανού-Ντενκτάς της 19ης Μαΐου 1979».
 
Ταυτόχρονα θεωρεί ότι «το Κυπριακό εξακολουθεί να βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του και επισημαίνει ότι ο χρόνος και η παρατεταμένη στασιμότητα αποδεικνύονται παράγοντες που οδηγούν στη σταδιακή ενσωμάτωση των κατεχομένων με την Τουρκία και τελικά στην οριστική διχοτόμηση, με άκρως επικίνδυνες συνέπειες για ολόκληρο τον κυπριακό λαό. Δηλώνει επίσης απερίφραστα ότι διαφωνεί με τις οποιεσδήποτε ενέργειες που άμεσα ή έμμεσα τείνουν να μονιμοποιήσουν και να νομιμοποιήσουν το σημερινό απαράδεκτο και καταστροφικό status quo και δεν συμβάλλουν στην εξάλειψη της κατοχής και στην επανένωση της πατρίδας μας».
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου στο ψήφισμά του θεωρεί επίσης ότι «τόσο οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, όσο και η προ ημερών είσοδος στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου για απογραφή των περιουσιών, αλλά και οι δηλώσεις Τ/κ αξιωματούχων περί ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής και ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ΕΒΚΑΦ, είναι απαράδεκτες και δεν συμβάλλουν στην καλλιέργεια καλού κλίματος που θα επιτρέψει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και τελικά την επίλυση του προβλήματος».
 
Ταυτόχρονα καλεί «για ακόμα μια φορά την τουρκική κυβέρνηση να συμμορφωθεί προς τις πρόνοιες των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου Κυπριανού-Ντενκτάς (1979), τα ψηφίσματα, τις αναφορές και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη σχετική παράγραφο στην έκθεση προόδου της Τουρκίας  και της πρόσφατης απαντητικής επιστολής του ΓΓ του ΟΗΕ όσον αφορά την Αμμόχωστο προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποδώσει αμέσως την Αμμόχωστο στους νόμιμους κατοίκους της».
 
Ακόμα «προσκαλεί τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας να ενώσουμε τις φωνές μας για επιστροφή της πόλης». Το ψήφισμα αναφέρει πως «μια τέτοια ενέργεια, ιδιαίτερα σε αυτή τη χρονική στιγμή, θα συμβάλει τα μέγιστα στην αύξηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και θα επενεργήσει θετικά στις προσπάθειες για τη γενικότερη βελτίωση του κλίματος και την επίτευξη συνολικής λύσης. Απευθύνει έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ και τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να εντείνουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται, ασκώντας την επιρροή τους προς την Άγκυρα για να αλλάξει τη μέχρι στιγμής αδιάλλακτη πολιτική της και να συμμορφωθεί με τις επιταγές της διεθνούς νομιμότητας».
 
Τέλος, το ψήφισμα που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου «καλεί τον προσφυγικό κόσμο, ολόκληρο το λαό και την πολιτική ηγεσία να σταθούν πάνω από τις όποιες διαφορές έτσι που αυτές οι πολύ δύσκολες στιγμές να παρέλθουν για να φέρουμε την επανένωση, την ειρήνη και την ευημερία στην Κύπρο για ολόκληρο τον κυπριακό λαό, τους Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας