Ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού, οι ανάγκες των ασθενών και η αξία της έρευνας

Τα αποτελέσματα της έρευνας για τις ψυχοκοινωνικές ανάγκες των ασθενών με Μεταστατικό Καρκίνο του μαστού που έγινε για πρώτη φορά στην Κύπρο, θα παρουσιαστούν στο συνέδριο «Γνώση, Δύναμη, Ελπίδα», που θα διεξαχθεί στις 19 Σεπτεμβρίου 2019 στο Hilton Park στη Λευκωσία και το οποίο διοργανώνεται από τη Europa Donna Κύπρου σε συνεργασία με τον παγκόσμιο οργανισμό UICC (Union of International Cancer Control) στα πλαίσια του διαγωνισμού SPARC Metastatic Breast Cancer Challenge που κέρδισε η Europa Donna Κύπρου το 2017.
 
Η Έρευνα για τον Μεταστατικό Καρκίνο Μαστού διεξήχθη από την Europa Donna Κύπρου, σε συνεργασία με το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, το Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
 
Μιλώντας στον REPORTER, η ψυχολόγος της EUROPA DONNA Στέφανη Χριστοδουλίδου, τόνισε ότι μέσα από την έρευνα, καταγράφονται οι εμπειρίες γυναικών με μεταστατικό καρκίνο μαστού που ζουν στην Κύπρο.
 
Στόχος, πρόσθεσε, είναι να συμβάλλει σημαντικά στην κατανόηση των αναγκών τους, των καθημερινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν, ενώ εστιάζει και στις ψυχοκοινωνικές τους ανάγκες.
 
Το σημαντικότερο, σημείωσε, είναι η έρευνα να συντελέσει στη στήριξη και τη διαχείριση του μεταστατικού καρκίνου του μαστού.
 
Για να επισημάνει πως, τα αποτελέσματα της έρευνας θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια καλή βάση για την αναβάθμιση των υφιστάμενων υπηρεσιών υγείας και στήριξης για τους ασθενείς με Μεταστατικό Καρκίνο του Μαστού, τόσο σε κρατικό επίπεδο αλλά και σε Μη Κυβερνητικές οργανώσεις.
 
Επίσης, είπε, ίσως αποτελέσει το έναυσμα για περισσότερο ερευνητικό ενδιαφέρον. «Θεωρώ ότι για να πετύχουμε την βέλτιστη πρακτική, η έρευνα αποτελεί τον καλύτερο μας «σύμμαχο».

Στόχοι του συνεδρίου:
-Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας
-Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κόσμου για τον Μεταστατικό Καρκίνο του Μαστού
-Η παρουσίαση των εξελίξεων στην Ιατρική όσο αφορά τον Μεταστατικό Καρκίνο του Μαστού
 
Συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων 
Εκτός από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, στο συνέδριο θα γίνει παρουσίαση και των τελευταίων εξελίξεων στην ιατρική που αφορούν τον Μεταστατικό Καρκίνο του Μαστού αλλά και τρόπους διαχείρισης της ασθένειας από διακεκριμένους επιστήμονες από την Κύπρο και το εξωτερικό.
 
Η σημασία της ψυχολογίας
των ασθενών
Με την υπόμνηση ότι, η ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο σε όλους τους τομείς της ζωής μας, η ψυχολόγος της EUROPA DONNA Στέφανη Χριστοδουλίδου, εξήγησε ότι «η γυναίκα με καρκίνο του μαστού δεν έρχεται μόνο αντιμέτωπη με μια σοβαρή ασθένεια, αλλά την ίδια στιγμή, καλείται να διαχειριστεί την ιδέα μιας πιθανής προσβολής ή απώλειας ενός τμήματος του σώματός της που συμβολίζει σημαντικές πτυχές της ύπαρξής της τόσο για την ίδια, αλλά και στον κοινωνικό της περίγυρο: την μητρότητα, τη θηλυκότητα και τη σεξουαλικότητα.
 
«Η ψυχολογία της γυναίκας μετά τη διάγνωση συχνά χαρακτηρίζεται από συνεχείς μεταβολές που ίσως να επιφέρουν επιπτώσεις στην πορεία της υγείας της. Άλλωστε πολλές έρευνες αλλά και οι περισσότεροι γιατροί μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι τόσο η εξέλιξη μιας ασθένειας όσο και η θετική ή η αρνητική ανταπόκριση της ασθενούς στη θεραπευτική αγωγή που του προτείνουν, δεν εξαρτώνται μόνο από τη σωστή επιλογή θεραπείας, αλλά και από την ψυχολογική ιδιοσυγκρασία του ατόμου», ανέφερε.
 
Σύμφωνα με την κ. Χριστοδουλίδου, η προσωπική ενδυνάμωση του καθενός αποτελεί σημαντικό παράγοντα για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις της καθημερινότητας.
 
Το έργο και η δράση της EUROPA DONNA
Η Europa Donna Κύπρου γεννήθηκε πριν από σχεδόν 20 χρόνια. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει πρωτοστατήσει στην ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση του κοινού σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του μαστού και την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του.
 
Αποτελεί ένα από τα 47 κράτη-μέλη του Πανευρωπαϊκού Οργανισμού EUROPA DONNA με τα οποία μοιράζεται κοινούς στόχους γνώσεις και δράση.
 
Όπως ανέφερε η Στέφανη Χριστοδουλίδου, ξεκινώντας με στοχευμένα προγράμματα ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού και τονίζοντας τη σημασία που έχει η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση η EUROPA DONNA Κύπρου προχώρησε  στη διεκδίκηση, εξασφάλιση και περιφρούρηση των δικαιωμάτων των γυναικών.
 
Με τις κινητοποιήσεις και τις παρεμβάσεις της στα κέντρα αποφάσεων έχει συμβάλει καθοριστικά:
  • Στη λειτουργία του Εθνικού Προγράμματος Πληθυσμιακού Μαστογραφικού  Ελέγχου το οποίο προσφέρει δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο σε όλες τις γυναίκες της Κύπρου ηλικίας 50 μέχρι 69 χρόνω
  • Στη δημιουργία του πρώτου Εξειδικευμένου Κέντρου Μαστού που λειτουργεί από το 2016 στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας 
Η ψυχολόγος της EUROPA DONNA επισήμανε ότι, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στον τομέα της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης γύρο από τον καρκίνο του μαστού.
 
Τόνισε πως, η EUROPA DONNA Κύπρου μέσα από το πρόγραμμα «Γνωρίζω» παρέχει σωστή πληροφόρηση για τον Καρκίνο του Μαστού μέσω διαλέξεων, σεμιναρίων, εκδηλώσεων σε Παγκύπρια βάση. «Είναι σημαντικό βέβαια να αναφέρουμε ότι πρέπει να αναζητούμε πληροφορίες από εξειδικευμένες, έγκυρες πηγές. Ευελπιστούμε ότι θα δούμε ακόμη περισσότερα βήματα που να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών μας».
 
Το Σπίτια της  EUROPA DONNA
και η αγκαλιά στις ασθενείς
Το 2007 άνοιξε τις πόρτες του στη Λευκωσία το πρώτο Σπίτι της EUROPA DONNA Κύπρου ενώ σύντομα άλλα τρία Σπίτια άνοιξαν στη Λάρνακα, στη Λεμεσό και στην Πάφο.
 
Μέσα σε ένα περιβάλλον θαλπωρής και κατανόησης  οι Λειτουργοί και οι Εθελοντές της EUROPA DONNA Κύπρου αγκαλιάζουν κάθε γυναίκα και τα μέλη της οικογένειας της που βιώνουν την εμπειρία του καρκίνου του μαστού προσφέροντας πληροφόρηση, ψυχολογική στήριξη, φυσιοθεραπεία και πρακτική βοήθεια.

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου