Σ.Κυριακίδου: Καμία ένδειξη στο παρόν στάδιο για τα χαρτοφυλάκια στη νέα Κομισιόν

Συνάντηση γνωριμίας με την υποψήφια Ευρωπαία Επίτροπο από την Κύπρο, Στέλλα Κυριακίδου, είχε την Τρίτη στις Βρυξέλλες η εκλεγείσα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χωρίς να υπάρχει στο παρόν στάδιο κάποια ένδειξη για την κατανομή των χαρτοφυλακίων.
 
Σε δηλώσεις της , η κ. Κυριακίδου είπε ότι «είναι τεράστια η ευθύνη» που αναλαμβάνουν οι Επίτροποι, σε δύσκολες εποχές για την Ευρώπη, ενώ ανέφερε ότι είναι «απόλυτα συνειδητοποιημένη για το τι μας περιμένει».
 
Όπως είπε, την Τρίτη είχαν μια πρώτη ανεπίσημη συνάντηση γνωριμίας με την κ. φον ντερ Λάιεν, κατόπιν πρόσκλησης της Προέδρου της Κομισιόν, όπως γίνεται με όλους τους υποψήφιους Επιτρόπους. Ανέφερε ακόμη ότι θα ακολουθήσει πιθανόν και δεύτερη συνάντηση, πριν η Πρόεδρος της Κομισιόν καταλήξει με τους σχεδιασμούς της για την ανάθεση των χαρτοφυλακίων. Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, η κ. φον ντερ Λάιεν δεν έχει αποφασίσει αν θα διατηρήσει τα ίδια χαρτοφυλάκια με την Κομισιόν του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ή αν θα προβεί σε αλλαγές.
 
Ερωτηθείσα αν κατά τη συνάντηση έγινε αναφορά από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, η κ. Κυριακίδου είπε ότι «συζητήσαμε πολύ γενικά, δεν έχει δώσει καμία ένδειξη». Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε επίσης ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση για το ενδεχόμενο να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο του προκατόχου της στην Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων κατά τη νέα θητεία της Κομισιόν την περίοδο 2019-2024.
 
Στη συνάντηση, η κ. φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στο όραμά της για την Ευρώπη, ενώ ήθελε να ακούσει και από εμένα για τους δικούς μου τομείς εξειδίκευσης και την πολιτική μου δράση, συνέχισε η κ. Κυριακίδου. Συμπλήρωσε ότι ήταν μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα πρώτη συνάντηση, όπου συζήτησαν τις προτεραιότητες που η Επικεφαλής της Κομισιόν έχει παρουσιάσει αναλυτικά στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
«Ήταν πάρα πολύ σημαντικό για εμένα προσωπικά να έχω μια πρώτη επαφή με την εκλελεγμένη Πρόεδρο, καθώς δημιουργείται έτσι μια καλύτερη εικόνα για τις προκλήσεις που θα έχω εγώ και για τη δουλειά που με περιμένει», είπε.
 
«Το σημαντικό είναι να μπορούμε όλοι μαζί να εργαστούμε αρμονικά για το καλό της μεγάλη οικογένειας της Ευρώπης, με τις πολλές προκλήσεις που υπάρχουν σήμερα», συμπλήρωσε.
 
Εκτίμησε παράλληλα ότι η νέα Πρόεδρος της Κομισιόν θα αναμένει την ολοκλήρωση των επαφών της με όλους τους υποψήφιους Επιτρόπους, προτού λάβει τις τελικές αποφάσεις της. Στις αρχές Σεπτεμβρίου η νέα Πρόεδρος της Κομισιόν θα επικοινωνήσει με τους Επιτρόπους που έχουν προτείνει τα κράτη μέλη, ώστε να διευθετηθεί πιθανότατα και ένας δεύτερος γύρος ξεχωριστών συναντήσεων, κατέληξε.
 
Οι ακροάσεις των υποψηφίων στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα 30 Σεπτεμβρίου - 8 Οκτωβρίου. Το πλήρες Σώμα των Επιτρόπων θα πρέπει να εκλεγεί από το Κοινοβούλιο, σε ψηφοφορία η οποία θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα κατά τη σύνοδο ολομέλειας 21 - 24 Οκτωβρίου.
 
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου 2019.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Περιμένει απαντήσεις ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες και αποφασίζει για λήψη μέτρων η ΠΟΕΔ
Περίπου 250 νοσηλευτές με απόσπαση στον ΟΚΥπΥ δεν εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα
«Συνελήφθη» επικριτής της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας