Καταγγέλλει ρύπανση της θάλασσας από σκάφος αναψυχής ο Δήμαρχος Γερμασόγειας

Τα σκάφη αναψυχής, αποτελούν την κύρια αιτία ρύπανσης της θάλασσας της Λεμεσού και οι αρμόδιες υπηρεσίες αδυνατούν ν` ανταποκριθούν, λόγω έλλειψης συντονισμού και κενών στη νομοθεσία, καταγγέλλει ο Δήμαρχος Γερμασόγειας, Κυριάκος Ξυδιάς, με αφορμή πρόσφατο περιστατικό στο οποίο ο ίδιος ήταν μάρτυρας.
 
Σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Ξυδιάς ανέφερε πως, πριν από δυο εβδομάδες, κι ενώ βρισκόταν σε βάρκα στη θαλάσσια περιοχή της τουριστικής Γερμασόγειας, είδε να διέρχεται σκάφος αναψυχής, ενώ λίγο αργότερα εντόπισε στη θάλασσα σκουπίδια καθώς και μια κηλίδα με λύματα (ανθρώπινα απορρίμματα).   
 
Από έλεγχο που ακολούθησε από την ιδιωτική εταιρεία με την οποία συνεργάζονται ο Δήμος Λεμεσού, ο Δήμος Γερμασόγειας και το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Τύχωνα, για την καταστολή της ρύπανσης της θάλασσας, διαπιστώθηκε πως μόνο το συγκεκριμένο σκάφος αναψυχής, που είχε αποπλεύσει από τη μαρίνα Λεμεσού, βρισκόταν τις ώρες εκείνες στην περιοχή.
 
"Δόθηκαν όλα τα στοιχεία στη λιμενική, στα αρμόδια Τμήματα, στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας και εξέφρασα την ετοιμότητα μου, όπου χρειαστεί να πάω να μαρτυρήσω", είπε ο κ. Ξυδιάς, προσθέτοντας ότι, αφού δεν έλαβε καμία ενημέρωση, τηλεφώνησε σε αρμόδιο τμήμα, από το οποίο του αναφέρθηκε πως δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί υπόθεση εφόσον δεν υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας, που να είδε δηλαδή την απόρριψη των λυμάτων από το σκάφος.
 
Ο Δήμαρχος Γερμασόγειας εξέφρασε τη διαφωνία του, όπως είπε, και διερωτήθηκε πότε πρέπει να ενεργήσουν τα αρμόδια τμήματα, εάν δεν ενεργούν "σε αυτές τις προφανείς περιπτώσεις;"
 
Την ίδια ώρα είπε πως, το θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης θα παραμένει άλυτο ενόσω δεν συγκεντρωθούν οι αρμοδιότητες κάτω από μια υπηρεσία και δεν υπάρχουν αλλαγές στη νομοθεσία, σημειώνοντας πως, για τον ίδιο, η πηγή του προβλήματος είναι τα σκάφη αναψυχής της μαρίνας Λεμεσού και του παλιού λιμανιού.
 
" Ο καθένας έχει ένα κομματάκι ευθύνης αλλά στο τέλος δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση", ανέφερε και διερωτήθηκε, πώς μπορεί να γίνει έλεγχος στα σκάφη, όταν την αρμοδιότητα έχει η Υπηρεσία Υδρογονανθράκων και "πώς μια υπηρεσία, που έχει δυο άτομα στη Λευκωσία, θα έρθει να ελέγξει τα σκάφη στη Λεμεσό;".
 
Επαναλαμβάνοντας τη βεβαιότητα του πως η ρύπανση που εντόπισε προερχόταν από το συγκεκριμένο σκάφος αναψυχής, ο κ. Ξυδιάς είπε πως "αυτό που με ενοχλεί είναι ότι, αγοράζουν σκάφη εκατομμυρίων ευρώ για να τ` απολαμβάνουν, και δεν πληρώνουν 200-300 ευρώ για ν` αφαιρέσουν τ` απόβλητα τους και τ` αφήνουν στη θάλασσα, ενώ όλοι εμείς πρέπει να κολυμπούμε σε τέτοιας ποιότητας νερά και οι ίδιοι να κολυμπούν σε πολύ καθαρά, στα βαθιά".
 
Ο Δήμαρχος Γερμασόγειας αναφέρθηκε ακόμη και στο θέμα της ρύπανσης στη στεριά και συγκεκριμένα εντός του Δήμου του, από ασυνείδητους, οι οποίοι συνεχίζουν να απορρίπτουν σκουπίδια και ογκώδη αντικείμενα, ώστε να αποφύγουν να καταβάλουν κόστος για τη μεταφορά τους, είτε στα Πράσινα Σημεία, είτε στον ΟΕΔΑ Πεντακώμου.
 
Το τελευταίο περιστατικό καταγράφηκε σε ανοικτό χώρο, όπου άγνωστοι απέρριψαν μεγάλες ποσότητες άχρηστων υλικών, κυρίως οικοδομικών και όπως είπε ο κ.Ξυδιάς, "δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις δεν εντοπίζουμε ποιοι είναι αυτοί που πετούν άχρηστα υλικά και καθαρίζουμε με πολύ ψηλό κόστος μπορώ να πω, και αυτό το κόστος το επωμίζεται ο πολίτης".
 
Τον τελευταίο χρόνο, συνέχισε, ο Δήμος και η αρμόδια υπηρεσία του, έχουν αρχίσει ένα αγώνα εντοπισμού όσων απορρίπτουν σκουπίδια στην περιοχή του Δήμου, κάνοντας παράλληλα εκκλήσεις στο κοινό, όπως ενημερώνει εκεί και όπου εντοπίζει παρανομίες.
 
"Αφενός καθημερινά οργιζόμαστε γιατί συναντούμε διάφορες εστίες απόρριψης, αλλά ταυτόχρονα, θέλω να εκφράσω ικανοποίηση γιατί, τις τελευταίες δέκα μέρες, πολίτες  μας ειδοποιούν και αυτό μας έχει βοηθήσει το να πιάσουμε επ` αυτοφώρω κάποιους", συμπλήρωσε.
 
Υπέδειξε ακόμη πως ο Δήμος προσφέρει υπηρεσία μεταφοράς μεγάλων αντικειμένων προς τους δημότες, έναντι μικρού αντιτίμου. 
 
Τέλος, ο Κυριάκος Ξυδιάς έστειλε το μήνυμα προς τους δημότες ότι ο Δήμος χρειάζεται τη βοήθεια  τους, ώστε, σε συνεργασία και με τον Αστυνομικό Σταθμό Γερμασόγειας, να τεθεί ένα τέρμα στις παράνομες απορρίψεις σκουπιδιών.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις